Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Συνάντηση με τον Ασαντ

Τον στενό σύμμαχό του ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, συνάντησε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ στην Τεχεράνη και τον συλλυπήθηκε για τον θάνατο του προέδρου Ιμπραχίμ Ραϊσί. Χαμενεΐ και Ασαντ επαναβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς τους. Ο Ασαντ μπόρεσε να ανατρέψει το ρεύμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας το 2011, με κρίσιμη βοήθεια από τις πολιτοφυλακές πληρεξουσίων του Ιράν. Το Ισραήλ, του οποίου η ύπαρξη δεν αναγνωρίζεται από την Ισλαμική Δημοκρατία, εξαπέλυε συχνά επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους στη Συρία, όπου δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένης της πολιτοφυλακής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, έχουν αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία προς υποστήριξη του Ασαντ. Χθες ο Χαμενεΐ χαιρέτισε σε ανοιχτή επιστολή του τους αμερικανούς φοιτητές που ξεκίνησαν τις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ και εξαπλώθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα, λέγοντας ότι επέλεξαν «τη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Γκαμπριέλ Ατάλ

«Μην είστε σαν τους Βρετανούς»

Οι ψηφοφόροι που επιλέγουν την Ακροδεξιά στις ευρωεκλογές της επόμενης εβδομάδας κινδυνεύουν να γίνουν σαν τους Βρετανούς που μετανιώνουν γιατί υποστήριξαν το Brexit, λέει ο γάλλος πρωθυπουργός, Γκάμπριελ Ατάλ. «Μην είστε σαν τους Βρετανούς που έκλαιγαν μετά το Brexit» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο RTL. Μάλιστα σημείωσε πως αφότου εγκατέλειψε την ΕΕ το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρότερα προβλήματα με την παράνομη μετανάστευση, όπως και οικονομικές δυσκολίες.

Ο Ατάλ φαίνεται πως έκανε μια έμμεση αναφορά σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι εάν επαναλαμβανόταν το δημοψήφισμα του 2016 για τη συμμετοχή στην ΕΕ, οι Βρετανοί θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής. Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, με τον Ζορντάν Μπαρντελά επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου να έχει ξεπεράσει το 30%, ποσοστό διπλάσιο των κεντρώων της Βαλερί Αγέ που υποστηρίζεται από τον Ατάλ και τον πρόεδρο Μακρόν.

Κέιτ Μίντλετον

Δεν θα πάει στην εκδήλωση

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον δεν θα συμμετάσχει τελικά στην εκδήλωση Colonel’s Review παρά τη σχετική φημολογία που κυκλοφόρησε έντονα τις τελευταίες μέρες στον βρετανικό Τύπο. Πρόκειται για τελετουργική στρατιωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου στο Λονδίνο, στην οποία παραδοσιακά η πριγκίπισσα της Ουαλίας, που κατέχει και τον τίτλο του συνταγματάρχη των Ιρλανδών Φρουρών, επιθεωρεί και χαιρετά τα στρατιωτικά αγήματα που προετοιμάζονται για τη διεθνούς φήμης στρατιωτική εκδήλωση Trooping the Colour.

Η δημοφιλής πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν έχει κάνει καμία επίσημη δημόσια εμφάνιση από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τον Φεβρουάριο η ίδια μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματός της αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο και υποβάλλεται σε προληπτική χημειοθεραπεία. Αγνωστο παραμένει πότε θα επιστρέψει στα καθήκοντά της. Πάντως στην εκδήλωση Trooping the Colour, όπου γιορτάζονται τα επίσημα γενέθλια του βρετανού μονάρχη και θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου, το παρών θα δώσει ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος επίσης έχει διαγνωστεί με καρκίνο και υποβάλλεται σε θεραπεία.