Την ώρα που η προπαγάνδα του Κρεμλίνου μαίνεται, μια χαλαρή συμμαχία εξόριστων ρωσικών αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης διεξάγει τον δικό της αγώνα να την καταπολεμήσει και να πείσει τους πολίτες στη Ρωσία ότι η εισβολή και οι επιχειρήσεις που ακολούθησαν αποτελούν θηριωδία, αλλά και πως δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα για τη ρωσική κοινωνία μέχρι την κατάρρευση του καθεστώτος του Πούτιν.

Ο εξόριστος τηλεοπτικός σταθμός TV Rain ή TV Dozhd στα ρωσικά είναι, όπως αναφέρει δημοσίευμα των «Times», από τις πιο δυνατές φωνές της αντιπολίτευσης που επιδιώκει να ακουστεί πάνω από την κακοφωνία των κρατικών μέσων ενημέρωσης τα οποία διασπείρουν μίσος, ψέματα και αντι-δυτική ρητορική.

Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο που ξεκίνησε το 2010 και από το 2023 έχει την έδρα του στην Ολλανδία. Είναι ιδιοκτησίας της δημοσιογράφου Ναταλία Σιντέγεβα και προβάλλει ειδήσεις, εκπομπές λόγου, πολιτικής, πολιτισμού, επιχειρηματικά νέα και ντοκιμαντέρ.

Τον Μάρτιο του 2022 οι ρωσικές Αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στο TV Rain λόγω της κάλυψης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το κανάλι βγήκε ξανά στον αέρα τον Ιούλιο από στούντιο στη Λετονία, αλλά η άδειά του ανεστάλη τον Δεκέμβριο. Το δίκτυο συνέχισε να εκπέμπει μέσω YouTube κι έλαβε ολλανδική άδεια λειτουργίας τον Ιανουάριο του 2023.

Δίψα για αλλαγή

«Δεν είμαστε πολιτική οργάνωση – δεν καταστρώνουμε σχέδια για αλλαγή στη Ρωσία. Συζητούμε για την αλλαγή, διψάμε για αλλαγή και προσπαθούμε να αλλάξουμε τη συνείδηση των ανθρώπων στη Ρωσία» λέει ο Τίχον Ντζιάντκο, αρχισυντάκτης του TV Rain, μιλώντας από την έδρα του καναλιού στο Αμστερνταμ.

Βλέπει αναπόφευκτη την αλλαγή και επισημαίνει ότι διεξάγουν έναν πόλεμο πληροφόρησης ενάντια στο ρωσικό κράτος. Επειδή ο σταθμός έχει χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητος» με βάση τον «νόμο περί ξένων πρακτόρων», οποιοσδήποτε σχετίζεται με αυτόν μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και έξι ετών στη Ρωσία, ενώ θεωρείται αδίκημα ακόμη και το να μοιράζεσαι τα θέματά του στο Διαδίκτυο.

Ωστόσο περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι τον μήνα στη Ρωσία παρακολουθούν τις εκπομπές του TV Rain στο YouTube. Μάλιστα οι συντελεστές του, που ξεκίνησαν το εγχείρημά τους επί προεδρίας Μεντβέντεφ, όταν κάποιοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να δρομολογηθούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, το αποκαλούν «Αισιόδοξο Κανάλι» και είναι και οι ίδιοι αισιόδοξοι.

Εκτός από το TV Rain, και οι «Times της Μόσχας», ένας ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος, έχουν βρει καταφύγιο στο Αμστερνταμ, επίσης χαρακτηρισμένοι ως «ξένος πράκτορας».

Για τους εξόριστους από τη Ρωσία δημοσιογράφους είναι σημαντικό να ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι, τονίζει στους «Times» η αρχισυντάκτρια των «Times της Μόσχας».