Με την ακρίβεια να καλπάζει και την κυβέρνηση να παραμένει σταθερή στον άξονα της «αύξησης των εισοδημάτων» ως μέτρο ανάσχεσης της συνεχιζόμενης πίεσης των νοικοκυριών, νέος γύρος ανατιμήσεων βρίσκεται προ των πυλών από σήμερα, 1η Ιουνίου με τους πολίτες να ανησυχούν καθώς ενδεχομένως θα κληθούν να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

Το μέτρο της «μόνιμης μείωσης της τιμής» τουλάχιστον κατά 5% έριξε αυλαία χθες, 31η Μαΐου με τον πρόεδρο Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος να τονίζει πως οι τιμές θα συνεχίσουν να τραβούν την ανηφόρα: «Δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση γιατί την 1η Ιουνίου ξεκινάνε οι νέες τιμές των 4.000 προϊόντων που ήταν στη μόνιμη μείωση της τιμής. Επανέρχονται επομένως οι τιμές στην προτέρα κατάσταση, δηλαδή θα αυξηθούν από 5 έως 10% τα προϊόντα που μας έλεγε το υπουργείο ότι έχουν μειωθεί».

Τρόφιμα, απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, κ.ά. είναι πιθανόν να ακριβύνουν από σήμερα

Ο κίνδυνος για νέες ανατιμήσεις αφορά σε: τρόφιμα, απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, κ.ά. και θα αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 5,3% (από 5,4% τον Μάρτιο), πίσω από 5,9% της Μάλτας (από 6,2% τον Μάρτιο).

Ουσιαστικά, φαίνεται ότι τα μέτρα Σκρέκα κατά της ακρίβειας που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από 1η Μαρτίου δεν απέδωσαν ουσιαστικά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με το MEGA, επεξεργάζεται νέα αλλά και αλλαγές σε υπάρχοντα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα τρόφιμα σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στο ελαιόλαδο (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρια (10,6%) και στο ρύζι (8,5%), ενώ κατά 12,5% αυξήθηκαν οι τιμές των μεταλλικών νερών – αναψυκτικών και χυμών τροφίμων.

Η κάλπη της… ακρίβειας

Προ της ευρωκάλπης και με τη δυσαρέσκεια των πολιτών να αυξάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πρόσφατα (Action24) πως «η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά», αναγνώρισε πως «επιμένει στο σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα» και παραδέχθηκε πως «έχουμε πράγματι ένα πληθωρισμό τροφίμων που είναι πάνω από τον μέσο όρο».

Σημείωσε δε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι «η Ελλάδα τώρα βγαίνει από μία δεκαετή κρίση και τα εισοδήματα δεν είναι εκεί που θα έπρεπε», ενώ πρόσθεσε: «Έχουμε κάνει παρεμβάσεις για την ακρίβεια. Πριν δύο χρόνια είχαμε πρόβλημα με το ρεύμα και όχι με το σούπερ μάρκετ. Μπορέσαμε και τις κρατήσαμε τις τιμές», τονίζοντας ότι «η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί με περαιτέρω στήριξη του εισοδήματος».

Όπως φαίνεται και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, η πλειοψηφία των πολιτών (61%) θεωρεί ότι η χώρα πάει προς τη λάθος κατεύθυνση και ότι στις ευρωεκλογές πρέπει να σταλεί μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση (58%), βγάζοντας στη γαλάζια παράταξη κόκκινες κάρτες για την ακρίβεια – που συνεχίζει να καταγράφεται ως βασικότερο πρόβλημα – και την οικονομία.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, επιχείρησε να αποδομήσει τα κυβερνητικά επιχειρήματα ότι στην Ελλάδα δεν είναι ακριβότερες οι τιμές βασικών προϊόντων από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Ψέμα, ψέμα, ψέμα… Πόσο ψέμα χωρίς λόγο! Λες για τη φέτα που έχει εκτοξευτεί, σου απαντούν ‘ναι, αλλά το μισό κιλό έχει φτηνά’. Λες για το ελαιόλαδο που το πληρώνουν φτηνότερα οι Γερμανοί από εμάς, λένε ψέματα ότι συνέκρινες ανόμοια προϊόντα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.