Σήμερα 1 Ιουνίου, την πρώτη βραδιά του καλοκαιριού, το Λονδίνο και συγκεκριμένα το στάδιο «Γουέμπλεϊ» θα γίνει η σκηνή ονείρου κάθε ποδοσφαιρικής γειτονιάς του πλανήτη.

Εκεί, η Ρεάλ Μαδρίτης, το «ιερό τέρας» του Champions League, με τα πολλά και διάσημα αστέρια της, προτάσσεται ως υπερ-φαβορί στον τελικό της κορυφαίας διοργάνωση συλλόγων στον κόσμο (22:00 απευθείας από το MEGA), απέναντι στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, το απόλυτο αουτσάιντερ, που όμως δεν δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει το γλυκό «όνειρο» να πετύχει το αδιανόητο.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει χάσει μόνο 3 τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα κερδίζει τους 8 πιο πρόσφατους συνεχόμενα, αφού ο τελευταίος χαμένος ήταν στο μακρινό 1981 από την Λίβερπουλ στο Παρίσι. Από την άλλη η Ντόρτμουντ μετρά έναν κερδισμένο τελικό με την Γιουβέντους το 1997 και έναν χαμένο (τι σύμπτωση στο ίδιο γήπεδο, στο «Γουέμπλεϊ») από την Μπάγερν το 2013.

Η Ρεάλ Μαδρίτης για να φτάσει μέχρι εδώ, χρειάστηκε να μείνει αήττητη (8-4-0 στη διοργάνωση). Πέρασε ως πρώτη από όμιλο με Νάπολι, Μπράγκα και Ουνιόν Βερολίνου και έπειτα στα νοκ άουτ, απέκλεισε διαδοχικά Λειψία, Μάντσεστερ Σίτι και Μπάγερν Μονάχου. Το περασμένο Σάββατο αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς γκολ με την Μπέτις εντός έδρας για την τελευταία αγωνιστική της La Liga, αγωνιζόμενη με βασική 11άδα.

Η Ντόρτμουντ από την άλλη έχει πετύχει πολλές… υπερβάσεις για να φτάσει μέχρι εδώ. Σε όμιλο – «φωτιά» με Παρί Σεν Ζερμέν, Μίλαν, Νιούκαστλ όχι απλά προκρίθηκε, αλλά πέρασε και ως πρώτη, ενώ στην συνέχεια στα νοκ άουτ παιχνίδια, απέκλεισε διαδοχικά Αϊντχόφεν, Ατλέτικο Μαδρίτης και Παρί Σεν Ζερμέν. Στη Γερμανία, έκλεισε τη σεζόν στην 5η θέση της Bundesliga (σ.σ έχει εξασφαλίσει έξοδο στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ) με το 4-0 κόντρα στην Ντάρμσταντ.

Το in πιστό στο ραντεβού του με όλα τα μεγάλα αθλητικά -και όχι μόνο- γεγονότα, βρίσκεται στη Μέκκα του ποδοσφαίρου το Γουέμπλεϊ και θα σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον μεγάλο τελικό του Champions League.

Δείτε live όλα όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο, λίγες ώρες πριν τη σέντρα του τελικού

15:53 Τα βλέμματα απόψε θα είναι στραμμένα σε δύο παίκτες: Στον Μάρκο Ρόις της Ντόρτμουντ και στον Τόνι Κρος της Ρεάλ Μαδρίτης. Αμφότεροι παίζουν τον τελευταίο τους αγώνα με τα χρώματα των ομάδων τους.

Ο Τόνι Κρος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνει την σπουδαία καριέρα του μετά το πέρας της φετινής σεζόν κι απόψε δίνει τον τελευταίο του αγώνα σε συλλογικό επίπεδο (έχει μπροστά του και τα ματς με την Εθνική Γερμανίας στα τελικά του Euro 2024).

Απ’ την άλλη, στην Ντόρτμουντ έχουνε… υποστολή σημαίας, με τον Μάρκο Ρόις να δίνει τελευταίο ματς της καριέρας του με την Γερμανική ομάδα. Μετά από μια καριέρα γεμάτη τίτλους, αλλά και τραυματισμούς, ο Γερμανός εξτρέμ θα πει το μεγάλο «αντίο» στην ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε μέσα στο Γουέμπλεϊ. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσει σε κάποια άλλη ομάδα, ή αν θα αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Το σίγουρο είναι ένα: Κρόος και Ρόις αξίζουν να πουν «αντίο» στους στις ομάδες τους με την κούπα του Champions League. Όμως, μόνο ένας θα τα καταφέρει!

15:45 Μια κουραστική μέρα για τα μέλη του προσωπικού της Ντόρτμουντ

Εκτός από τους παίκτες της Ντόρτμουντ η σημερινή μέρα αναμένεται να είναι πολύ κουραστική και για όλο το προσωπικό της Γερμανικής ομάδας.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η ομάδα αναμένεται να μεταφέρει σήμερα με δικά της έξοδα περίπου 600 άτομα από τη Γερμανία. Μάλιστα, ό,τι κι αν γίνει οι 600 αυτοί άνθρωποι θα επιστρέψουν αμέσως μετά το παιχνίδι και – σύμφωνα με τους υπολογισμούς- θα φτάσουν στην Κολωνία γύρω στα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και θα επιστρέψουν στο Ντόρτμουντ τις πρώτες πρωινές ώρες.

15:30 Λίγες ώρες πριν τη σέντρα, ας δούμε τα ρεκόρ των τελικών του Champions League…

Παίκτες με τους περισσότερους τίτλους: Φρανθίσκο Χέντο (Ρεάλ Μαδρίτης): 6. Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γ., Ρεάλ), Πάολο Μαλντίνι (Μίλαν), Αλφρέδο ντι Στέφανο (Ρεάλ), Χοσέ Μαρία Θαράγκα (Ρεάλ), Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ), Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ), Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ), Νάτσο (Ρεάλ), Κασεμίρο (Ρεάλ), Τόνι Κρος (Μπάγερν, Ρεάλ): 5.

Παίκτες με τους περισσότερους τελικούς: Χέντο (Ρεάλ), Μαλντίνι (Μίλαν): 8.

Κορυφαίοι σκόρερ σε τελικούς: Αλφρέδο ντι Στέφανο (Ρεάλ), Φέρεντς Πούσκας (Ρεάλ): 7. Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γ.-Ρεάλ): 4.

Παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε τελικό: Φέρεντς Πούσκας (Ρεάλ): 4.

Προπονητές με τα περισσότερα τρόπαια: Κάρλο Αντσελότι (Μίλαν, Ρεάλ): 4. Μπομπ Πέισλι (Λίβερπουλ), Ζινεντίν Ζιντάν (Ρεάλ), Πεπ Γκουαρντιόλα (Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Σίτι): 3.

Προπονητές με τους περισσότερους τελικούς: Κάρλο Αντσελότι (Μίλαν, Ρεάλ): 5. Μιγκέλ Μουνιόθ (Ρεάλ), Μαρσέλο Λίπι (Γιουβέντους), Αλεξ Φέργκιουσον (Μάντσεστερ Γ.), Γιουργκεν Κλοπ (Ντορτμουντ, Λίβερπουλ), Πεπ Γκουαρντιόλα (Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Σ.): 4.

Προπονητής με τους περισσότερους συνεχόμενους τίτλους: Ζινεντίν Ζιντάν (Ρεάλ Μαδρίτης): 3

15:20 Αποθέωση για τον Ολυμπιακό στο Λονδίνο

Αξίζει να σημειωθεί, όπως μεταφέρουν άνθρωποι που βρίσκονται στο Λονδίνο, πως ο Ολυμπιακός και ο θρίαμβος της κατάκτησης του Conference League αποτελούν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης των ανθρώπων του ποδοσφαίρου που είναι αυτές τις μέρες στην αγγλική πρωτεύουσα εν όψει του μεγάλου τελικού.

Κορυφαία στελέχη της UEFA, παράγοντες των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων και ηγετικές προσωπικότητες του λαοφιλέστερου σπορ εξέφραζαν τον θαυμασμό τους γι’ αυτό που πέτυχε ο Ολυμπιακός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η UEFA, όπως συνηθίζει την παραμονή κάθε τελικού ευρωπαϊκής διοργάνωσης, βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των καλεσμένων ήταν η θριαμβευτική ευρωπαϊκή πορεία των «ερυθρόλευκων» που έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.

Χρήζει επίσης ιδιαίτερης μνείας η αναφορά της προέδρου της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ντέμπι Χιούιτ, στο θαύμα της ελληνικής ομάδας.

Η πρόεδρος της FA, μίλησε με θερμά λόγια για την επιτυχία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, δείχνοντας μάλιστα απόλυτα ενημερωμένη για την πορεία των «ερυθρόλευκων» μέχρι την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου.

15:10 Και οι δρόμοι γύρω από το Γουέμπλεϊ έχουν αρχίσει να γεμίζουν σιγά σιγά από κόσμο, αν και απέχουμε περίπου 7 ώρες από τη σέντρα της αναμέτρησης.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, οι πάγκοι με τα κασκόλ των δύο «μονομάχων» του τελικού έχουν στηθεί και περιμένουν τις… ορδές των οπαδών να αρχίσουν να φτάνουν μαζικά. Παράλληλα, πολύς κόσμος έχει βρεθεί στις fan zone που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή και φωτογραφίζονται με το τρόπαιο!

15:00 Οι δρόμοι στο Λονδίνο έχουν γεμίσει από νωρίς το πρωί με οπαδούς και των δύο ομάδων, οι οποίοι κάνουν βόλτες στους δρόμους της πόλης.

Soccer Football – Champions League – Final – Borussia Dortmund v Real Madrid – London, Britain – June 1, 2024 General view of the Champions Festival at Trafalgar Square before the match Action Images via Reuters/John Sibley

14:50 Χρειάζεται να ψάξουμε λίγο παραπάνω για να βρούμε την τελευταία φορά που η Ντόρτμουντ έφτασε στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. ήταν τη σεζόν 2012-2013, όπου αντιμετώπισε την Μπάγερν Μονάχου και έχασε 2-1.

14:45 Δεν χρειάζεται καλή μνήμη για να θυμηθεί κάποιος πότε ήταν η τελευταία φορά που η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκε σε τελικό Champions League, αφού τη συναντάμε πάρα πολύ συχνά. Τελευταία φορά ήταν την σεζόν 2021-2022 όταν επικράτησε 1-0 της Λίβερπουλ και κατέκτησε το τρόπαιο!

14:35 Από την άλλη πλευρά, για την Ντόρτμουντ τα δύσκολα ξεκίνησαν με το «καλημέρα». Η κλήρωση την έφερε σε όμιλο – «φωτιά» με Παρί Σεν Ζερμέν, Μίλαν, Νιούκαστλ. Οι Γερμανοί όχι απλά δεν πτοήθηκαν, αλλά προκρίθηκαν και ως πρώτοι, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν αστειεύονται φέτος.

Η φάση των 16 τους βρήκε απέναντι στην Αϊντχόφεν, κόντρα στην οποία δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα. Στη συνέχεια πέταξαν εκτός την Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε και στον ημιτελικό συναντήθηκαν ξανά με την Παρί Σεν Ζερμέν. Με δύο νίκες απέναντι στους Γάλλους πήραν το εισιτήριο για το Γουέμπλεϊ.

14:30 Για να φτάσει έως τον τελικό η Ρεάλ Μαδρίτης, αφού πέρασε ως πρώτη από όμιλο με Νάπολι, Μπράγκα και Ουνιόν Βερολίνου, αντιμετώπισε τη Λειψία στη φάση των «16». Κάπου εκεί τελείωσαν τα εύκολα, αφού στα προημιτελικό βρήκε απέναντί της την περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, την Μάντσεστερ Σίτι, την οποία και απέκλεισε μετά από δύο συγκλονιστικούς αγώνες.

Το δυσκολότερο επίτευγμα όμως ήρθε στον ηλιτελικό, όταν στο 87ο λεπτό του επαναληπτικού αγώνα βρισκόταν πίσω σκορ από την Μπάγερν Μονάχου και χρειαζόταν δυο γκολ για να πάρει την πρόκριση. Όμως μιλάμε για την Ρεάλ Μαδρίτης. Φυσικά και το κατάφερε και με δύο γκολ στο 88′ και το 91΄πήρε πανηγύρισε την 18η πρόκρισή της σε τελικό Champions League.

14:25 Άπαντες θεωρούν ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θα κατακτήσει πολύ εύκολα το βαρύτιμο τρόπαιο, ωστόσο η φετινή Ντόρμτμουντ έχει κάνει… πολλά θαύματα για να φτάσει μέχρι το Λονδίνο και πλέον χρειάζεται άλλο ένα για να σκαρφαλώσει στην κορυφή της Ευρώπης

14:20 Τα αποδυτήρια της Ντόρτμουντ στο κίτρινο και το μαύρο, όπως τα χρώματα της γερμανικής ομάδας

14:15 «Κανείς παίκτης δεν είναι τόσο καλός όσο όλη η ομάδα μαζί» γράφει έξω από τα τα αποδυτήρια της Ρεάλ Μαδρίτης.

14:10 Το Γουέμπλεϊ, ένα από τα πιο ποδοσφαιρικά και ιστορικά γήπεδα του πλανήτη είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους 90.000 οπαδούς που θα το γεμίσουν ασφυκτικά, προκειμένου να παρακολουθήσουν τον κορυφαίο ποδοσφαιρικό αγώνα της σεζόν.

14:05 Το in βρίσκεται στο Λονδίνο και για περισσότερες από 12 ώρες θα σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στην μητρόπολη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μέχρι να μάθουμε τον φετινό πρωταθλητή Ευρώπης!

14:00 Καλησπέρα. Η μεγάλη μέρα του τελικού του Champions League έφτασε! Ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης έχει στρέψει το βλέμμα του στο Λονδίνο, εκεί όπου στις 22:00 η Ρεάλ Μαδρίτης και η Ντόρτμουντ θα αναμετρηθούν για τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης!