Μια νεαρή ακτιβίστρια συνελήφθη στο Μουσείο Ορσέ της Γαλλίας, καθώς κόλλησε μια αφίσα σε πίνακα του Μονέ, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους παριστάμενους για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Η δράση της γυναίκας, μέλους της ομάδας food Response, που υπερασπίζεται τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, καταγράφηκε σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στη συνέχεια στην πλατφόρμα X.

Στο ντοκουμέντο φαίνεται να έχει κολλήσει μια κόκκινη αφίσα πάνω στο έργο τέχνης, ενώ η ίδια προειδοποίησε ότι «αυτή η εφιαλτική εικόνα μάς περιμένει αν δεν υπάρξει εναλλακτική». Αξίζει να σημειωθεί, πως ο πίνακας δεν ήταν προστατευμένος με γυαλί όπως συμβαίνει με άλλα έργα τέχνης κορυφαίων ζωγράφων.

Γνωστή για την ακτιβιστική της δράση η οργάνωση

Η Food Response έχει αναλάβει πολλές φορές την ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις σε εκθέματα μουσείων. Το κίνητρό της είναι, βέβαια, πάντα το ίδιο.

Στη λίστα των έργων στα οποία έχουν επιτεθεί περιλαμβάνονται: Η Μόνα Λίζα, που φιλοξενείται στο Λούβρο αλλά και ένας ακόμη πίνακας του Μονέ, η Άνοιξη, που βρίσκεται στο μουσείο καλών τεχνών στη Λυών.

Συνεχή τα περιστατικά

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τέτοιου είδους παρεμβάσεις θεωρούνται πλέον συχνές. Τον Μάιο ακτιβιστές που ανήκουν στην ίδια ομάδα κόλλησαν φυλλάδια πάνω στον πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά, η Ελευθερία οδηγεί το λαό. Τον Απρίλιο του 2024, δύο άτομα, πάλι από την Food Response, συνελήφθησαν στο Ορσέ, ως ύποπτα ότι προετοίμαζαν κάποιου είδους δράση εκεί.