Στιγμές Βικτωριανής εποχής φαίνεται να ζουν πολλοί Αμερικανοί σήμερα, όσον αφορά την αγάπη για τα κατοικίδια, ίσως όμως με κάποια δόση… προκλητικής υπερβολής.

Τη στιγμή που 38 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν στη φτώχεια, δεν είναι λίγοι οι οικονομικά εύρωστοι συμπατριώτες τους που, στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν το πένθος για τον θάνατο των αγαπημένων τους ζώων, δαπανούν χιλιάδες ευρώ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της The Wall Street Journal.

Πολλοί θέλουν να κρατήσουν την παρουσία των νεκρών τετράποδων φίλων τους μέσα στο σπίτι έστω με ζωοταρίχευση.

Οι ιδιοκτήτες που πενθούν, μνημονεύουν τις αγαπημένες τους γάτες και σκύλους με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα, όταν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων της βικτωριανής εποχής έκαναν συχνά ταρίχευση στα νεκρά ζώα τους, σύμφωνα με την ταριχεύτρια ζώων, Lauren Kane του Precious Creature Taxidermy, στην Καλιφόρνια.

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο της Βασίλισσας Βικτώριας στη Μεγάλη Βρετανία (19ος αιώνας), η βρετανική κοινωνία στράφηκε στα κατοικίδια ζώα, αναπτύσσοντας μεγάλους συναισθηματικούς δεσμούς.

Για παράδειγμα, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, η 45χρονη δικηγόρος Μαρί Μουρ δεν λυπήθηκε να δώσει 6.500 δολάρια για να διατηρήσει τα οστά της Σίρλεϊ, του τσιουάουα της, μια διαδικασία που ονομάζεται άρθρωση οστών, αφού ο σκύλος της πέθανε στα 10 του χρόνια το 2020. Με μια νέα εκτίμηση για τη συντομία της ζωής της, αυτή και ο σύζυγός της, Κερκ Μουρ, 45 ετών, ξεκίνησαν θεραπεία για να βελτιώσουν τη σχέση τους μετά τον θάνατο της Σίρλεϊ.

H ταξιδερμία ή τερίχευση είναι η τέχνη της διατήρησης του σώματος ενός ζώου με τοποθέτηση ή γέμιση, με σκοπό την επίδειξη ή τη μελέτη.

Η ρεαλιστική ζωοταρίχευση και η άρθρωση των οστών μπορεί να κοστίσουν χιλιάδες δολάρια, όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα. Βέβαια, οι τεφροδόχοι, μερικές από μπρούτζο ή ένθετες με περίτεχνα σχέδια από φίλντισι, είναι μια πιο κοινή και προσιτή επιλογή για άτομα που θέλουν να τιμήσουν τα κατοικίδιά τους και να ενσωματώσουν ένα μνημείο στο σχεδιασμό του σπιτιού τους, δήλωσε ο Tim Murphy, εκτελεστικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Casket & Funeral Supply Association of America.

Ο εμπορικός οργανισμός υποστηρίζει επαγγελματίες σε υπηρεσίες κηδειών για ανθρώπους και, όλο και περισσότερο, για κατοικίδια, είπε.

Παραγγελίες σε καλλιτέχνες

Το 2023, περίπου το 33% των γραφείων τελετών πρόσφεραν υπηρεσίες φροντίδας κατοικίδιων, από 26% το 2021, σύμφωνα με την National Funeral Directors Association, μια ένωση για εργολάβους κηδειών στο στο Μπρούκφιλντ, στην Πολιτεία Ουισκόνσιν.

Η ζήτηση έχει αυξηθεί μετά την πανδημία, όταν οι δεσμοί γίνονταν ισχυρότεροι καθώς οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι με τα κατοικίδια ζώα τους, δήλωσε η Donna Shugart-Bethune, εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Κοιμητηρίων Ζώων.

Ενώ τα δοχεία για κατοικίδια συνήθως κοστίζουν 50 έως αρκετές εκατοντάδες δολάρια, η προσαρμογή μπορεί να ωθήσει το κόστος σε χιλιάδες, είπε ο Μέρφι. Οι συναισθηματικοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων συχνά αναθέτουν σε καλλιτέχνες να φτιάξουν κατά παραγγελία γλυπτά από μπρούτζο, χαρτί-μασέ, ξύλο ή αγγεία ως δοχεία για τις στάχτες κατοικίδιων, δήλωσε η Coleen Ellis, η εκτελεστική διευθύντρια του International Association for Animal Hospice and Palliative Care.

«Δεν υπάρχει όριο στο τι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν οι άνθρωποι για τα κατοικίδιά τους. Στην πραγματικότητα, διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για τα κατοικίδιά τους παρά για τους ανθρώπους που αγαπούν τους ανθρώπους», είπε η Νίκι Νόρντεν από την Terrybear, προμηθευτής αναμνηστικών ειδών στη βιομηχανία κηδειών και επαγγελματίες απώλειας κατοικίδιων από το St. Paul, Minn.

Ενώ τα δοχεία για κατοικίδια είναι συνήθως μικρότερα και λιγότερο ακριβά από αυτά που έχουν σχεδιαστεί για ανθρώπους, η Nordeen είπε ότι ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν εξατομικευμένες, υψηλών προδιαγραφών δοχεία που ανταγωνίζονται ή και υπερβαίνουν το κόστος των παραδοσιακών ανθρώπινων δοχείων, είπε.

Χωρίς προσαρμογή, τα δοχεία κατοικίδιων της εταιρείας Terrybear πωλούνται λιανικά για περίπου 50 έως 400 δολάρια σε σύγκριση με ένα μέσο όρο από 120 έως 800 δολάρια για τα παραδοσιακά δοχεία, προσέθεσε η Νόρντεν.