Τα ουκρανικά χέρια φαίνεται να έλυσε ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη 30 Μαΐου, επιτρέποντας στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για περιορισμένα πλήγματα εντός της Ρωσίας.

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ κρατούσαν κάποιες επιφυλάξεις προκαλώντας επικρίσεις των συμμάχων, όπως του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος υποστήριζε ότι οι ΗΠΑ άφηναν την Ουκρανία να πολεμήσει «με το ένα χέρι δεμένο πίσω».

Σχολιάζοντας ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζον Χερμπστ (περίοδος 2003-2006) την αμερικανική απόφαση, παρατηρεί σημεία που δεν είναι και τόσο φανερά.

Αντιμετωπίζοντας από την μία την πίεση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και από την άλλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση Μπάιντεν άλλαξε πορεία, αλλά «το έκανε με τον γνωστό πλέον υπερβολικά επιφυλακτικό τρόπο της», υποστηρίζει ο πρώην πρέσβης.

«Αυτό το ημίμετρο είναι σίγουρα καλύτερο από το τίποτα, αλλά δεν στέλνει το απαραίτητο μήνυμα»

Η απόφαση έρχεται με σοβαρές δεσμεύσεις, επισημαίνει: «Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα μόνο σε ρωσικό έδαφος που συνορεύει με τη βορειοανατολική Ουκρανία».

Επιπλέον, τα χτυπήματα «μπορούν να απευθύνονται μόνο σε συγκεντρωμένα στρατεύματα στα σύνορα και σε οπλικά συστήματα που επιτίθενται ή προετοιμάζονται να επιτεθούν στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον Χερμπστ -οποίος σήμερα είναι διευθυντής του Κέντρου Ευρασίας του Ατλαντικού Συμβουλίου-, αυτό φαίνεται να αποκλείει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν το αμερικανικό Πυραυλικό Σύστημα ATACMS  εμβέλειας 300 χιλιομέτρων, παρόλο που το βεληνεκές του δεν εκτείνεται «πολύ βαθιά Ρωσία».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «δεν είναι σαφές» εάν η Ουκρανία θα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τους ATACMS ακόμα και για αποστάσεις 150 χιλιομέτρων.

Το αίνιγμα του Χαρκόβου

Η κατεπείγουσα αλλαγή πορείας των ΗΠΑ, για πολλούς «κωλοτούμπα», οφείλεται στη νικηφόρα προέλαση της Ρωσίας στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται μόλις 30 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα.

Το Χάρκοβο «χτυπήθηκε ανελέητα από πυροβολικό και βόμβες που εκτοξεύθηκαν από ρωσικά αεροσκάφη ακριβώς πάνω από τα σύνορα», σημειώνει ο Χερμπστ, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έβρισκαν κάλυψη, καθώς εκεί δεν μπορούσαν να χτυπήσουν μέχρι πρόσφατα οι Ουκρανοί, χάρη στις μέχρι σήμερα απαγορεύσεις.

O πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζον Χερμπστ (περίοδος 2003-2006).

Η απόφαση του Λευκού Οίκου «κάνει το ελάχιστο για να βοηθήσει την Ουκρανία σε μια δύσκολη κατάσταση στα βορειοανατολικά», αφαιρώντας «ένα σημαντικό βάρος στις προσπάθειες της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τους αμάχους στο Χάρκοβο και να σταματήσει τη ρωσική επίθεση», καταλήγει ο πρώην πρέσβης.

Ταυτόχρονα, «δημοσιοποιεί μια σειρά περιορισμών που φαίνονται σχεδιασμένοι να μετριάσουν την αντίδραση της Μόσχας».

«Αυτό το ημίμετρο είναι σίγουρα καλύτερο από το τίποτα», προσθέτει, αλλά «δεν στέλνει το απαραίτητο μήνυμα της αμερικανικής αποφασιστικότητας στο Κρεμλίνο».

Το ερώτημα όμως για πολλούς αναλυτές, ειδικούς και πολιτικούς στις ΗΠΑ παραμένει: υπάρχει άραγε απαραίτητο μήνυμα σε μια υπερδύναμη αποφασισμένη να μην ηττηθεί στο «μαλακό της υπογάστριο»;