Ο πόλεμος στη Γάζα πιθανότατα θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, προειδοποίησε ισραηλινός αξιωματούχος, απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτόν την ιδέα ότι οι μάχες θα τερματιστούν μετά τη στρατιωτική επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι, είπε ότι το έτος 2024 έχει «οριστεί ως έτος μάχης» από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.

«Βρισκόμαστε τώρα στον πέμπτο μήνα του 2024, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένουμε άλλους επτά μήνες μάχης για να εμβαθύνουμε τα επιτεύγματά μας και να πετύχουμε τον στόχο μας να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ» ανέφερε ο Χανέγκμπι, καθώς τα ισραηλινά τανκς – που έφτασαν την Τρίτη στο κέντρο της Ράφας – συνεχίζουν να δρουν στη νότια πόλη της Γάζας, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση για διακοπή της επίθεσης.

Χθες το βράδυ η Χαμάς ενημέρωσε τους μεσολαβητές ότι είναι έτοιμη να φτάσει σε «πλήρη συμφωνία», που θα περιλαμβάνει και συμφωνία για ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους εάν το Ισραήλ «σταματήσει τον πόλεμο και τις επιθέσεις στη Γάζα».

Αν όμως ο πόλεμος συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν είναι σίγουρο πως θα συμβεί το ίδιο και με την κυβέρνηση Νετανιάχου. Χθες, κατέθεσε πρόταση νόμου για τη διάλυση του κοινοβουλίου το κεντρώο κόμμα του Μπένι Γκαντζ, ο οποίος συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ. Ωστόσο είναι ασαφές εάν διαθέτει επαρκή στήριξη στην Κνεσέτ για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, «πριν από τον Οκτώβριο, έναν χρόνο μετά τη σφαγή», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος Εθνικής Ενότητας.  Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου απάντησε στην κίνηση αυτή του Γκαντζ με μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και ότι η διάλυση της κυβέρνησης θα πλήξει την πολεμική προσπάθεια.

Ωστόσο το σχέδιο για την επόμενη μέρα δεν το ζητά μόνο ο Γκαντζ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ χρειάζεται ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα του πολέμου «το συντομότερο δυνατόν». «Χωρίς σχέδιο για την επόμενηημέρα, δεν θα υπάρξει επόμενη μέρα. Αυτό χρειαζόμαστε τώρα» δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία. Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει εάν όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ χρησιμοποιήθηκαν στην πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για την επίθεση αυτή, ποια όπλα χρησιμοποιήθηκαν και πώς.

Μήνυμα στην Τεχεράνη

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ έστειλε μηνύματα στην Τεχεράνη μέσω της Αιγύπτου πως θα «συμβιβαζόταν» στη Γάζα στην προσπάθεια να αποτρέψει ιρανική απάντηση στην επίθεση τον Απρίλιο στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία.

Τελικά, το Ιράν εκτόξευσε drones με εκρηκτικά και πυραύλους στην πρώτη απευθείας επίθεσή του στο ισραηλινό έδαφος. Εγινε σε αντίποινα για εκείνο που θεωρήθηκε ισραηλινό πλήγμα στο προξενείο του στη Δαμασκό κατά το οποίο σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.