Πιεζόμενος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τις υποχωρήσεις του ουκρανικού στρατού και από τους ανυπόμονους νατοϊκούς εταίρους, ενέκρινε πλήγματα εντός ρωσικούς εδάφους από τον ουκρανικό στρατό με αμερικανικά πανάκριβα όπλα.
Είναι όμως αυτή η σωστή συνταγή ή υπάρχει κάτι άλλο;
Επειδή «φοβάται και το θεριό τον Γιάννη», μπορεί οι Αμερικανοί να παραβίασαν μια δική τους «κόκκινη γραμμή» δείχνοντας επικίνδυνα τολμηροί, ωστόσο τα χτυπήματα εντός της ρωσικής επικράτειας φαίνεται να «περιορίζονται» σε αντεπιθέσεις στο Χάρκοβο, δηλαδή εντός ρωσικού εδάφους γύρω από το Μπέλγκοροντ, μια ρωσική πόλη που έχει ήδη, άλλωστε στοχοποιηθεί από επιδρομές ουκρανικού πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Επίσης, ο Λευκός Οίκος δεν θα επιτρέψει να εκτοξευτούν πύραυλοι ΑTACMS στο ρωσικό έδαφος, εξαιρουμένης της Κριμαίας που οι Ρώσοι θεωρούν έδαφός τους.
Για τους Ρώσους πρόκειται για μια τακτική που δεν θα αλλάξει τις τύχες του πολέμου, καθώς όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούνται ήδη στο έδαφος της Ρωσίας.
Μπορεί τα χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία να είναι μια ελκυστική επιλογή, αλλά για τον πρώην αναπληρωτή υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Στήβεν Μπράιαν, δεν είναι σαφές ότι τέτοιες επιθέσεις μπορούν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.
Για τον Αμερικανό πρώην αξιωματούχο, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι οι Ρώσοι δεν λένε τίποτα στους Κινέζους
Ο Μπράιαν που ειδικεύεται σε ζητήματα στρατηγικής και στρατιωτικής τεχνολογίας εκτιμά πως η καλύτερη επιλογή που έχει η Ουκρανία για να απωθήσει τους Ρώσους είναι η χρήση drones, η συντριπτική πλειονότητα όμως προέρχεται από την… Κίνα, τη στενή σύμμαχο της Ρωσίας.
Οι Ουκρανοί παραλαμβάνουν κινεζικά drones και τα μετατρέπουν για να μεταφέρουν εκρηκτικά, κυρίως κεφαλές RPG-7.
Αυτά μπορούν να καταστρέψουν ένα άρμα μάχης ή ένα τεθωρακισμένο όχημα, ή ακόμα και το περιστασιακό κέντρο διοίκησης ή το ραντάρ αεράμυνας. Οι Ουκρανοί τα εξαπολύουν κατά χιλιάδες και έχουν με ελάχιστον κόστος κάποια αποτελέσματα.
Υπάρχουν πολλές κινεζικές εταιρείες drone, αλλά η μεγαλύτερη και πιο σημαντική είναι η DJI (Da Jiang Innovations) που κατέχει το 70 έως 80% της παγκόσμιας αγοράς. Υπάρχουν επίσης προμηθευτές drone στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά o Αμερικανός ειδικός επισημαίνει ότι αυτοί δεν παράγουν μεγάλους αριθμούς.
Για τον Αμερικανό πρώην αξιωματούχο, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι οι Ρώσοι δεν λένε τίποτα στους Κινέζους που συνεχίζουν και πουλάνε στους Ουκρανούς παρόλο που φίλος και σύμμαχός τους είναι η Ρωσία.
«Φαίνεται ότι ο ταχύτερος τρόπος για τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία θα ήταν να σταματήσει η Κίνα την προμήθεια drones» υποστηρίζει ο Μπράιαν.
Το ΝΑΤΟ επιλέγει τη σύγκρουση
Η αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ ενθαρρύνεται από πολλές από τις χώρες του ΝΑΤΟ με ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις. Η Ουγγαρία, η οποία είναι κατά της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αντιτίθεται σε βαθιά χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος. Πιο σχετικό, η Ιταλία έχει αντιταχθεί στην ιδέα.
Οι Γερμανοί, από την πλευρά τους και για όσο αξίζει, λένε ότι υποστηρίζουν βαθιά χτυπήματα, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν θα προμηθεύουν πυραύλους Taurus, το μοναδικό τους όπλο πυραύλων κρουζ.
Για τον Μπράινα, είναι δύσκολο να μαντέψει τι θα κάνουν οι Ρώσοι πέρα από αυτό που ήδη κάνουν.
«Η νέα πολιτική των ΗΠΑ, δυστυχώς, δεσμεύει το ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία και προσεγγίζει την κήρυξη πολέμου κατά της Ρωσίας» εκτιμά. «Αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να αντεπιτεθούν και κάποιοι στη Ρωσία πιέζουν για αυτό. Κάτι τέτοιο θα επεκτείνει αμέσως τον πόλεμο στην Ευρώπη, μια αλλαγή πολιτικής στην οποία αντιστάθηκε ο Πούτιν».