Πάνω σε μια κρίσιμη αλλαγή εστιάζει το ενδιαφέρον του το TikTok, προκειμένου να οργανώσει αποτελεσματικότερα και χωρίς νομικές απαγορεύσεις ή συνέπειες την παραμονή του στην αμερικανική αγορά. Εργάζεται πάνω σε έναν κλώνο του αλγορίθμου συστάσεων για τα 170 εκατομμύρια χρήστες του στις ΗΠΑ, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε μια διαφορετική εκδοχή της εταιρείας που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την κινεζική μητρική του και θα είναι πιο ευχάριστη για τους αμερικανούς νομοθέτες που θέλουν να το απαγορεύσουν, σύμφωνα με το Reuters. Mόλις ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός του κώδικα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί η βάση για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του στις ΗΠΑ. Tο TikTok σε ανάρτηση στο X ανέφερε: «Η ιστορία του Reuters που δημοσιεύθηκε σήμερα είναι παραπλανητική και ανακριβής ως προς τα γεγονότα», χωρίς να διευκρινίζει τι ήταν ανακριβές. «Επιμένουμε στην αναφορά μας», δήλωσε ωστόσο εκπρόσωπος του Reuters.

ΦΠΑ στον καφέ, στεγαστική πολιτική και επιδοτήσεις

Στην τελική ευθεία προς τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου, η «μάχη» κατά της ακρίβειας και η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει νέες παρεμβάσεις. Στο μέτωπο της αγοράς των ενοικίων, ο Πρωθυπουργός μιλώντας χθες στον ΑNT1 επανέλαβε ότι εξετάζονται και άλλα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των σπιτιών που διατίθενται για μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ σχεδιάζεται διεύρυνση των χρηματοδοτικών πηγών από την ΕΕ για επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» και αλλαγές στο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» για να γίνει πιο ελκυστικό. Για την ακρίβεια και τη μείωση του ΦΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι στοιχίζει πολλά στα δημόσια ταμεία και όποιος την εισηγείται, είτε αντιπολίτευση είτε βιομήχανοι είτε σουπερμάρκετ, να κοιτάξουν τα δικά τους περιθώρια κέρδους και να μας υποδείξουν ποιους φόρους να αυξήσουμε ή ποια επιδόματα να μειώσουμε. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στον καφέ στην εστίαση.

ΔΑA και Optima στο MSCI Small Cap

Aπό τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, το ΔΑΑ και η Optima Bank θα ανήκουν πλέον στον δείκτη MSCI Small Cap. Η απόφαση της MSCI για τις δύο εταιρείες είχε ήδη παρθεί στα μέσα Μαΐου και επιβεβαιώθηκε χθες, ενώ οι 10 εταιρείες του βασικού δείκτη MSCI Greece Standard παρέμειναν ως είχαν: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Το ασφαλιστικό κενό στην Ελλάδα

Στο μεγάλο κενό που υπάρχει στο κομμάτι της ασφαλιστικής προστασίας στην Ευρώπη έναντι των ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομένων που προκαλούν μεγάλες καταστροφές στις περιουσίες στρέφεται η DBRS. Το 2021 και το 2022, οι ετήσιες οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και γεγονότα που σχετίζονται με το κλίμα στην Ευρώπη έφτασαν σε ιστορικό ρεκόρ, ήτοι στα 59 δισ. και 52 δισ. ευρώ αντίστοιχα. H DBRS κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως ένα μεγαλύτερο κενό προστασίας αναφέρθηκε στην Ελλάδα, όπου οι ασφαλισμένες ζημιές ήταν μόλις στο 1% των συνολικών αναφερόμενων οικονομικών ζημιών. Στο πλαίσιο αυτό, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να προσφέρουν κίνητρα στους αντισυμβαλλόμενους που εφαρμόζουν μέτρα προσαρμογής για τη μείωση του φυσικού κινδύνου που συνδέεται με τα ακίνητά τους.