Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας εξετάζει, όπως πληροφορούμαι, το υπουργείο Εσωτερικών – η κυβέρνηση, εν ολίγοις – κατά της απόφασης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την επιβολή προστίμου ύψους 400.000 ευρώ για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού. Η κατάθεση μιας αίτησης ακύρωσης του προστίμου στο ΣτΕ είναι σχεδόν «κλειδωμένη», κίνηση που, όπως σας είχα γράψει, σχεδιάζει να κάνει και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Το σκεπτικό με το οποίο θα μπορούσε να ζητήσει την ακύρωση το υπουργείο δεν έχει, προσώρας, διαρρεύσει. Εξάλλου τα 400.000 ευρώ δεν επιβλήθηκαν μονάχα για το θέμα της συγκεκριμένης διαπιστωμένης διαρροής, αλλά και για την απουσία επαρκών μέτρων ασφαλείας που διαπίστωσε το κλιμάκιο της ΑΠΔΠΧ στις επιτόπιες έρευνες που έκανε στις σχετικές υπηρεσίες του Εσωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, όπως με ενημερώνει νομική πηγή μου, οι απόδημοι που έχουν κινηθεί στην ανεξάρτητη Αρχή και τη Δικαιοσύνη, εφόσον υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ, είναι αποφασισμένοι να παρέμβουν σε αυτή ζητώντας, ως άμεσα θιγόμενοι, να μην αρθεί η «τιμωρία» του υπουργείου.

Εν αναμονή της ΕΔΕ

Σημειώνω, πάντως, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται και μια εναλλακτική οδός αντίδρασης… Η αναζήτηση, εκ μέρους του υπουργείου, των συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που ευθύνονται για τη διαρροή. Προκειμένου να καταλογιστούν τα πρόστιμα στους υπευθύνους και όχι στο δημόσιο ταμείο. Θυμίζω ότι η ΑΠΔΠΧ, στη σχετική απόφασή της, έψεξε το υπουργείο για το ότι δεν έκανε έρευνα για το περιστατικό. Και ξεκαθάρισε πως το μόνο που έχει διακριβωθεί είναι ότι υπήρξε διαρροή συγκεκριμένου αρχείου των εκλογών του 2023, αλλά δεν είναι γνωστό ούτε το πότε διέρρευσε, ούτε το πώς, ούτε το ποιος το διέρρευσε, ούτε προς ποιον. Από το Εσωτερικών έχουν ανακοινώσει, άλλωστε, μια σχετική ΕΔΕ. Ισως, λοιπόν, υπό το βάρος του προστίμου, να υπάρξει η διάθεση να φωτιστούν τα σημεία που παραμένουν σκοτεινά…

Περιμένει

τον διοικητή

Στην άλλη ταλαίπωρη υπόθεση, αυτή των παρακολουθήσεων, περιμένουμε την ερχόμενη Τετάρτη να αποφασίσει η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών την κλήση του διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου να εξηγήσει γιατί η υπηρεσία του αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ για την ενημέρωση των παρακολουθουμένων. Επειδή όμως τα στοιχήματα λένε ότι η ΕΥΠ, διά του διοικητή της, θα συνεχίσει να υποστηρίζει ότι είναι υπεράνω δικαστικών αποφάσεων, ακούω πως η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη ετοιμάζει ήδη από τώρα την επόμενη επίσκεψη στο ΣτΕ. Για την αίτηση στην τριμελή Επιτροπή Συμμόρφωσης του δικαστηρίου. Πρόκειται – από ό,τι μου εξηγούσε πηγή μου – για μια μακρόχρονη διαδικασία για τη συμμόρφωση του Δημοσίου σε δικαστικές αποφάσεις, η οποία ξεκινά με μια προειδοποίηση της επιτροπής στην «άτακτη» υπηρεσία και, εφόσον δεν προχωρήσει στα δέοντα, της επιβάλλει πρόστιμο και κυρώσεις που φτάνουν ως την ποινική δίωξη κάθε υπευθύνου, πολιτικού και διοικητικού. Δεν θα τελειώσει γρήγορα αυτή η υπόθεση…

Μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Διπλωματική μάχη παρασκηνίου δίνει εδώ και μήνες η Ελλάδα για την εκλογή της ως μη Μόνιμο Μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τη διετία 2025-2026. Και είμαστε, πλέον, στην τελική ευθεία για τα αποτελέσματα. Την ερχόμενη Πέμπτη, στις 6 Ιουνίου, θα ξέρουμε τον τελικό αριθμό χωρών που θα έχουν ψηφίσει τη χώρα μας για την τρίτη θητεία της στο ανώτερο «καθοδηγητικό» όργανο του Οργανισμού – για την Ιστορία, οι δύο πρώτες ελληνικές θητείες ήταν την περίοδο 1952-1953 και την περίοδο 2005-2006. Η εκλογή είναι σίγουρη δηλαδή, το μόνο που απομένει είναι να μάθουμε ποιοι και πόσοι θα τη στηρίξουν από τις 183 χώρες που ψηφίζουν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από αυτές το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί περίπου βέβαιο ότι θα στηριχτούμε από τις 150, αν και μέχρι τελευταία στιγμή θα γίνεται προσπάθεια για να επιτευχθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός θετικών ψήφων.

Επαφές στη Νέα Υόρκη

Ως προς τα διαδικαστικά, η ανακοίνωση θα γίνει, προφανώς, στα κεντρικά του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, παρουσία, όπως λένε οι πληροφορίες, του Γιώργου Γεραπετρίτη που θα ταξιδέψει για τον σκοπό αυτό και για μια συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Την προηγουμένη της ψηφοφορίας, μάλιστα, την Τετάρτη, θα συμμετάσχει και σε δεξίωση μαζί με τους ομολόγους του υπουργούς Εξωτερικών των υπόλοιπων τεσσάρων υποψήφιων χωρών, της Δανίας, του Πακιστάν, του Παναμά και της Σομαλίας.

Αναθέρμανση

στη Νορμανδία

Λίγο τα εξοπλιστικά, λίγο οι διαφορετικές θέσεις στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα, άφησαν πληγές στη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, που πέρασε μικρές κρίσεις τους τελευταίους μήνες. Το κλίμα, όμως, φαίνεται πως αλλάζει. Με «όπλο» ειδικά τα αμυντικά όπου παρατηρούνται συγκλίσεις. Και ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του προϊδέασε για τη σκέψη παραγγελίας μερικών ακόμη Rafale για τον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ παραμένει ανοιχτή κι η επιλογή για παραγγελία μιας ακόμη φρεγάτας Belharra. Διόλου τυχαία, κανόνισε και ένα ταξίδι – εξπρές μέσα στον χαμό της εκστρατείας των ευρωεκλογών, την Πέμπτη στη Γαλλία, για τη μεγάλη εκδήλωση του γάλλου προέδρου για την επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία. Οπου θα κάνει κι ένα πέρασμα από τα ναυπηγεία της Λοριάν για να επιθεωρήσει τις τρεις φρεγάτες που ετοιμάζονται για το Ναυτικό μας.