Το Half Dome στο διάσημο εθνικό πάρκο Yosemite της Καλιφόρνιας: μια βουνοκορφή σχισμένη στη μέση με απόλυτη ακρίβεια σαν από μαχαίρι: μια ματιά αρκεί να φέρει τρόμο. Η ανάβαση προκαλεί ίλιγγο. Γίνεται κάθετα από μονοπάτι με μεταλλικά καλώδια και βαρύ κόστος: δεκάδες νεκροί στην ιστορία το καθιστούν το πιο επικίνδυνο πάρκο στον κόσμο. Αυτά μέχρι σήμερα. Γιατί τώρα πλανάται το ερώτημα: υπάρχει πιθανότητα ένα άλλο πάρκο, αυτό θαλάσσιο, να του… κλέψει τα σκήπτρα; Γιατί όπως φαίνεται εκείνα που εξήγγειλε προ καιρού η κυβέρνηση, προδήλως χωρίς να σκεφτεί τα πιθανά επακόλουθα, έχουν εξελιχθεί σε πρόβλημα που απειλεί έως και να τινάξει στον αέρα το μυστηριώδες ελληνοτουρκικό ρομάντζο του Αιγαίου.

Στην Αγκυρα ειπώθηκε ότι όλα πήγαν καλά. Ομως την επομένη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν δημόσια διάσταση επί του θέματος. Τη σκυτάλη πήρε, μιλώντας προεκλογικά, ο Πρωθυπουργός. Ηταν κοφτός: «Τα πάρκα θα γίνουν». Εχει πιεστική ανάγκη από «αυστηρές» εθνικές τοποθετήσεις για να συγκρατήσει το φυλλορροούν δεξιό ακροατήριο. Το κάνει και με τα Σκόπια και την Αλβανία.

Υπάρχουν όμως δύο προβλήματα: ένα είναι ότι δεν ακούν μόνον οι παραστρατημένοι ψηφοφόροι, αλλά και οι Τούρκοι. Δεύτερο, ότι η Τουρκία δεν είναι ούτε… Σκόπια, ούτε Αλβανία. Και ότι η Ελλάδα διεξάγει μαζί της βαθύ μυστικό διάλογο. Ετσι, αμέσως μετά, η Αγκυρα εξέδωσε NAVTEX και έβαλε μπρος τις μηχανές για να… μετρήσει πόσο καθαρά είναι τα νερά: ξαφνικά, όλοι έγιναν φανατικοί οικολόγοι… Μια «λεπτομέρεια»: οι Τούρκοι θέλουν όχι ένα αλλά αρκετά πάρκα στο αρχιπέλαγος! Εστω και σε συνδιαχείριση. Ετσι, το Αιγαίο αντί να καταστεί νέο… πρότυπο συνεργασίας, όπως δήθεν οραματιζόταν ο Ερντογάν στην Αγκυρα, ή οικολογίας, όπως φανταζόταν η κυβέρνηση για το πάρκο, κινδυνεύει τώρα να αποκτήσει… Half Dome. Εκτός αν ένας απ’ τους δύο κάνει πίσω. Ποιος θα είναι αυτός, παρά τα μεγάλα λόγια, είναι μάλλον προφανές.

Ολα αυτά συμβαίνουν δε τη στιγμή που ένας τούρκος πολίτης αυτοπροσδιοριζόμενος δήθεν ως «γκιουλενιστής», βρίσκεται προφυλακισμένος, κατηγορούμενος για εμπρησμούς. Και ο αρμόδιος υπουργός Κικίλιας κάνει μισό βήμα αφήνοντας την αιχμή ότι η Τουρκία είναι πίσω (και) από τις περσινές φοβερές πυρκαγιές στον Εβρο. Η τουρκική NAVTEX, όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ», θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 15 Ιουνίου στη γνωστή περιοχή των μεγάλων εντάσεων: στα Ιμια. Αν η αναζήτηση… καθαρών νερών φτάσει τελικά και στα ελληνικά ύδατα, το ημερολόγιο θα επιστρέψει με συμπύκνωση χρόνου τέσσερα χρόνια πίσω: στο 2020. Αν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω, ή τουλάχιστον δεν σιωπήσει, οι Τούρκοι θα κλιμακώσουν αρχίζοντας τα γνωστά, με το «Tubitak Marmara». Τότε η ένταση θα καταστεί αναπόφευκτη και θα πάμε ξανά σε στόλους.

Το μήνυμα της Αγκυρας είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο. Και το απέστειλε πετώντας το γάντι αμέσως και χωρίς κουβέντες: τα θέματα κυριαρχίας θα είναι το κύριο πιάτο στον διάλογο. Το έθεσε άλλωστε ευθέως και ο Ερντογάν πριν από το ταξίδι Μητσοτάκη. Και ασφαλώς δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Αλλωστε, αλλαγή συνόρων, ουδέποτε σταμάτησαν να απαιτούν. Το αντίθετο: στην επέτειο της Αλωσης, που η θλιβερή επίσημη Ελλάδα ούτε τη θυμάται, ο Ερντογάν έσταζε αίμα. Για τότε και για τώρα.