Την πυρηνική απειλή προτάσσει για άλλη μια φορά η ρωσική ηγεσία ως αντίδραση στο «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία για τη χρήση αμερικανικών όπλων εντός του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας – στην περιοχή του Χαρκόβου – με απειλές για ασύμμετρη απάντηση και για χρήση τακτικών πυρηνικών. Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που τώρα είναι αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, προειδοποίησε ότι η απειλή της Μόσχας για χρήση πυρηνικών όπλων δεν αποτελεί μπλόφα και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο. Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram o Μεντβέντεφ ανέφερε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο». Η Μόσχα, τόνισε, θα καταστρέψει κάθε δυτικό εξοπλισμό ή προσωπικό εντός ή εκτός Ουκρανίας εάν στοχεύσει τη Ρωσία. «Η Ρωσία θεωρεί ότι όλα τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιεί η Ουκρανία ελέγχονται ήδη άμεσα από στρατιωτικούς χωρών του ΝΑΤΟ. Δεν πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια, είναι συμμετοχή σε έναν πόλεμο εναντίον μας», υποστήριξε ο Μεντβέντεφ. «Και τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν casus belli (αιτία πολέμου)». Κατέληξε με άλλη μια απειλή, θυμίζοντας μια παλαιότερη φράση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα».
Νωρίτερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι σχεδιάζεται η παροχή στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών F-16, τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μήνυμα ότι «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα σταματήσουν πουθενά στην Ουκρανία». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της ρωσικής Βουλής, ο οποίος δήλωσε: «Η Ρωσία θα απαντήσει ασύμμετρα στις ουκρανικές επιθέσεις στο έδαφός της χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ». Τον τελευταίο καιρό, ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν εντείνει τις εκκλήσεις τους προς την Ουάσιγκτον να επιτρέψει στις δυνάμεις τους να αμυνθούν από επιθέσεις που προέρχονται από ρωσικό έδαφος. Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.
Μετά τη στροφή των ΗΠΑ και την είδηση που αποκάλυψε το Politico ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε άδεια, μυστικά, στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά όπλα για να χτυπήσουν σε ρωσικό έδαφος, κοντά στο Χάρκοβο, φαίνεται ότι και το Βερολίνο αλλάζει πορεία καθώς όπως έγινε γνωστό χθες, η Γερμανία επιτρέπει τη χρήση γερμανικών όπλων εναντίον στόχων και στο έδαφος της Ρωσίας.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα για να επιτεθεί σε στόχους στη Ρωσία», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χέμπεστραϊτ. «Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία προετοίμασε, συντόνισε και πραγματοποίησε επιθέσεις από θέσεις στην αμέσως γειτονική ρωσική συνοριακή περιοχή, ιδιαίτερα στην περιοχή του Χαρκόβου», εξήγησε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Πιστεύουμε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων. Για τον σκοπό αυτόν, μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχονται, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παραδίδουμε, σύμφωνα με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της».
Ο Χέμπεστραϊτ δεν προσδιόρισε ποια από τα οπλικά συστήματα που προμηθεύει η Γερμανία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτόν. Πιθανότατα, λόγω του μικρού τους βεληνεκούς, πρόκειται για «Panzerhaubitze 2000» και εκτοξευτές «MARS-II».