Αν αθροιστούν τα εκατομμύρια περιπτώσεων που οι Αμερικανοί ξεχνάνε, πετάνε ή χάνουν μικρά νομίσματα όπως, λεπτά, τότε ετησίως η αμερικανική οικονομία χάνει 68 εκατ. δολάρια -63 εκατ. ευρώ- στα… σκουπίδια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται την εταιρεία συλλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων Reworld, οι Αμερικανοί πετούν ρέστα αξίας 68 εκατ.κάθε χρόνο.
Η εταιρεία λέει ότι στα επτά χρόνια από τότε που ξεκίνησε την προσπάθεια, έχει συγκεντρώσει νομίσματα αξίας τουλάχιστον 10 εκατ. δολ..
Με τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται σχεδόν όλες ανέπαφα, διαδικτυακά ή τηλεφωνικά, τα νομίσματα για πολλούς Αμερικανούς αξίζουν όσο τα σκουπίδια.
Η χρήση οποιασδήποτε μορφής φυσικού νομίσματος έχει γίνει περισσότερο ενόχληση. Το «τέταρτο του δολαρίου» των ΗΠΑ είχε περίπου την αγοραστική δύναμη το 1980 που έχει ένα δολάριο σήμερα.
«Αν έχασες ένα χαρτονόμισμα 100 δολαρίων, θα το αναζητούσες. Αν χάσατε ένα χαρτονόμισμα 20 $, θα το αναζητούσατε. Αν έχανες ένα βιβλίο, θα το έψαχνες», είπε ο Ρόμπτερτ Γουάπλς, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Wake Forest. «Ένα λεπτό, απλά δεν πρόκειται να το ψάξεις».
Ο Γουάπλς έχει ενθαρρύνει την κυβέρνηση να παύσει να τυπώνει τα λεπτά, η παραγωγή των οποίων κοστίζει περίπου τριπλάσια της αξίας της. Το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ ξόδεψε 707 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή νομισμάτων πέρυσι. Ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν αφαιρέσει από την κυκλοφορία τα κομμάτια του 1 λεπτό.
Επειδή τα νομίσματα μπορεί να είναι δύσκολο να δαπανηθούν, κυκλοφορούν αργά στην οικονομία ή δεν κυκλοφορούν καθόλου. Περισσότερα από τα μισά νομίσματα στις ΗΠΑ βρίσκονται στα σπίτια των ανθρώπων, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
Ρέστα χωμένα σε καναπέδες και μαξιλάρια
Στα σημεία ελέγχου των αμερικανικών αεροδρομίων, η Διοίκηση Ασφάλειας Μεταφορών συλλέγει από αυτά αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων κάθε χρόνο.
Τα κέρματα αφήνονται σε μαξιλάρια καναπέδων ή αυτοκίνητα, στη συνέχεια απορροφώνται σε κενό και στέλνονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, δήλωσε ο Dominic Rossi, διευθυντής οικονομικών και επιχειρηματικής υποστήριξης της Reworld.
Η Reworld άρχισε να συλλέγει ρέστα το 2017 αφού παρατήρησε περισσότερα από αυτά στα σκουπίδια. Η εταιρεία ανακτά 550.000 τόνους μετάλλων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων δοχείων αναψυκτικών, παλιών σωλήνων, κλειδιών και ασημικών.
Από τα 10 εκατομμύρια δολάρια σε νομίσματα που έχει ανακτήσει η εταιρεία, περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση για χρήση.
Η Reworld συγκεντρώνει από 500.000 έως 1 εκατ. δολ. σε κέρματα ετησίως, τα οποία παραδίδει σε άλλον φορέα για να τα καταμετρήσει και να τα καταθέσει σε τοπικές τράπεζες.
Πατώματα από κέρματα
Κάποιοι μάλιστα αντί να πετάξουν τα νομίσματα τα χρησιμοποιούν για διακοσμητικούς λόγους. Φέτος, η Σάρα και ο Τζάστιν Ίλσε ολοκλήρωσαν την κατασκευή ενός ορόφου για την είσοδο του σπιτιού τους 230 τετραγωνικών ποδιών από 65.507 λεπτά.
Περισσότερα από 20.000 από τα λεπτά προέρχονταν από βάζα που ο πατέρας και ο κουνιάδος της Σάρα κρατούσαν στις ντουλάπες τους. Αγόρασαν τα υπόλοιπα λεπτά που χρειάζονταν μέσω της τοπικής τους τράπεζας. Εκτός από τα 655 δολάρια που ξόδεψαν σε πένες, ξόδεψαν επίσης 1.195 δολάρια σε προμήθειες όπως κόλλα.
Οι υπάλληλοι της Reworld βέβαια κρατάνε στην άκρη τις πεντάρες Μπούφαλο, που θεωρούνται συλλεκτικές καθώς κατασκευάστηκαν μεταξύ 1913 και 1938 και μπορεί να αξίζουν χιλιάδες δολάρια σήμερα.
«Σαν παιδί ενθουσιαζόμουν με τις πεντάρες Μπούφαλο, νόμιζα ότι ήταν σπάνια», είπε ο Angelo Geraci, ο επόπτης λειτουργίας της εγκατάστασης της εταιρείας. «Εδώ έχουμε βάζα με πεντάρες Μπούφαλο».
Το πρόγραμμα ανάκτησης νομισμάτων είναι μόνο ένα μικρό μέρος των εσόδων της Reworld.
Η εταιρεία βγάζει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της από τη λειτουργία εγκαταστάσεων καύσης των σκουπιδιών για την παραγωγή καυσίμων.
Μπορεί οι εργαζόμενοι στην εταιρεία να πιστεύουν ότι μια μέρα η χρήση νομισμάτων θα σταματήσει εντελώς, και συνεπώς και η επιχείρηση, ωστόσο, θα έχουν πάντα τις πεντάρες Μπούφαλο.