Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις ευρωπαϊκές εκλογές που διεξάγονται 6-9 Ιουνίου, επικεφαλής υποψήφιοι για την προεδρία της επόμενης Επιτροπής, πρόεδροι πολιτικών ομάδων στο σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και η πρόεδρός του, καταθέτουν στα «ΝΕΑ» την άποψή τους για το τι διακυβεύεται στην ευρωκάλπη του 2024. Θέσαμε συγκεκριμένα σε όλους το ερώτημα «Τι διακυβεύεται στις επερχόμενες ευρωεκλογές και κατά την επόμενη νομοθετική περίοδο;». Οι απαντήσεις τους είναι ενδεικτικές της πολιτικής γραμμής που αντιπροσωπεύει ο καθένας, καθώς και των προγραμματικών σχεδιασμών των κομμάτων τους, όμως, φαίνεται να υπάρχει συναντίληψη για το ποιες προκλήσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο της επόμενης πενταετίας. Η ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρώπης τέθηκε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από όλους σχεδόν τους συνομιλητές μας. Το ίδιο και η πράσινη μετάβαση, η στήριξη προς την Ουκρανία, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, η κρίση του κόστους ζωής, ένα θέμα που φαίνεται ότι απασχολεί τους ευρωπαίους πολίτες ανά την Ευρώπη, δεν τέθηκε με την ίδια έμφαση από όλους. Παράλληλα, παρά τη βαρύτητα που δόθηκε στην ανάγκη διατήρησης μιας δημοκρατικής Ευρώπης, οι κίνδυνοι από την άνοδο της Ακροδεξιάς δεν τέθηκαν ξεκάθαρα ως διακύβευμα από όλους. Κατά γενική, πάντως, ομολογία οι εκλογές της επόμενης εβδομάδας είναι εξαιρετικά κρίσιμες και «κάθε ψήφος μετράει» όπως επεσήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.
Ρομπέρτα Μετσόλα
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
«Διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ στις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτές θα καθορίζουν την κατεύθυνση της Ευρώπης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι 720 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Βουλής θα υιοθετήσουν νομοθεσία που μας επηρεάζει σε τομείς όπως η υγεία, η μετανάστευση, το κλίμα, η ασφάλεια, η οικονομία και το ψηφιακό μας μέλλον. Σήμερα, δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένες την ευρωπαϊκή δημοκρατία και την ελευθερία. Πρέπει να υπερασπιστούμε και να ορθώσουμε το ανάστημά μας για την ειρήνη και τις ευρωπαϊκές αξίες. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να ψηφίσουν στις 6-9 Ιουνίου όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες. Κάθε ψήφος μετράει. Εχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας. Πρώτον, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος είναι μια συνεχής απειλή για ολόκληρη την ΕΕ, τη δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας. Αυτός είναι ο λόγος που τα επόμενα χρόνια είναι απαραίτητο για εμάς να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειάς μας. Δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε να προοδεύουμε στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με τρόπο που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, να αντιμετωπίσουμε την κρίση κόστους ζωής και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Μια άλλη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που υιοθετήθηκε πρόσφατα, το οποίο παρέχει μια συνεκτική μέθοδο για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις της μετανάστευσης. Η διεύρυνση θα είναι επίσης σημαντικό ζήτημα τα επόμενα χρόνια. Οχι μόνο για την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά για όλους μας. Ενώ μια διευρυμένη ΕΕ θα μας κάνει πιο ισχυρούς, θα απαιτήσει επίσης να αλλάξουμε και να μεταρρυθμίσουμε. Είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το μέλλον».
Τέρι Ράιντκε
Συμπρόεδρος και επικεφαλής υποψήφια των Πρασίνων για την προεδρία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«Το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οτιδήποτε λιγότερο, γιατί διακυβεύεται η ευρωπαϊκή δημοκρατία και ελευθερία. Εχουμε επιθέσεις από την Ακροδεξιά. Βλέπουμε επίσης ότι η κοινή μας πολιτική, για παράδειγμα, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεν θα συνεχίσει αν έχουμε ακροδεξιές αυταρχικές φωνές, αν γίνουν οι ακροδεξιοί μέρος της πλειοψηφίας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αφορά επίσης το αν μπορούμε να χτίσουμε μια Ευρώπη που μπορεί εποικοδομητικά να βρει λύσεις στα προβλήματα, που έχουμε μπροστά μας. Η κατάσταση δεν έχει γίνει πιο εύκολη. Αντιμετωπίζουμε την κρίση κόστους ζωής, τον πληθωρισμό. Μόνο μια ΕΕ, που συνεργάζεται, μπορεί να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Για τον λόγο αυτό θα παλέψουμε για ένα ισχυρό αποτέλεσμα και μετά για μια φιλευρωπαϊκή δημοκρατική πλειοψηφία. Η πράσινη συμφωνία διακυβεύεται, επίσης, και το αν θα ικανοποιήσουμε τους στόχους της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού, καθώς βλέπουμε ότι όχι μόνο ακροδεξιοί, αλλά και συντηρητικοί και εν μέρει φιλελεύθεροι επιτίθενται στο μέλλον της πράσινης συμφωνίας. Θα είναι καταστροφή όχι μόνο για το κλίμα αλλά και για την οικονομία, αν πούμε σε επιχειρήσεις ότι θα υπάρξει πισωγύρισμα σε κάτι για το οποίο τους κινητοποιήσαμε να κάνουν τα τελευταία πέντε χρόνια. Θα δημιουργήσει οικονομική ανασφάλεια και θα σημάνει ανασφάλεια σε πολλές δουλειές. Θα είναι καταστροφικό και για αυτό θα αγωνιστούμε για να διατηρηθεί σε τροχιά η πράσινη συμφωνία».
Βάλτερ Μπάιερ
Πρόεδρος και επικεφαλής υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«Διακυβεύεται ο οικολογικο-κοινωνικός μετασχηματισμός της Ευρώπης και μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ειρηνικής εξέλιξης στην ήπειρό μας. Υπάρχει έντονη διασύνδεση μεταξύ των δύο αυτών παραγόντων. Επίσης, δεν θα καταφέρουμε καμία πρόοδο με στροφή προς τα δεξιά. Σοκαρίστηκα όταν άκουσα στο ντιμπέιτ (της Eurovision) να λέει η Φον ντερ Λάιεν ακόμη πιο ξεκάθαρα από ό,τι είπε στο ντιμπέιτ, όπου συμμετείχαμε στο Μάαστριχτ, ότι ανοίγει την πόρτα για συνεργασία με την Ακροδεξιά. Αυτό θα είναι κατά της οικολογικής και κοινωνικής εξέλιξης και θα κλείσει όποιες πόρτες για το τέλος του πολέμου στη γειτονιά της Ευρώπης. Βλέπουμε πώς η Ακροδεξιά έχει ήδη αλλάξει την ατμόσφαιρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γίνονται ομιλίες και συζητήσεις που δεν είχαν ακουστεί ποτέ άλλοτε, οι αποφάσεις για τη μετανάστευση ελήφθησαν υπό την πίεση της Ακροδεξιάς».
Ιράτσε Γκαρσία Πέρες
Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Ο αντίκτυπος που θα έχουν οι επερχόμενες εκλογές στη ζωή μας δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις τεράστιας σημασίας που απαιτούν αντίστοιχες λύσεις. Η Ευρώπη είναι η εγγύηση ότι αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις με όραμα προόδου, δικαιωμάτων και κοινωνικής συνοχής, όπως κάναμε στο παρελθόν. Το είδαμε στη διάρκεια της πανδημίας, το είδαμε με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την αφόρητη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις τού να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία ώστε να νικήσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, να συμβάλουμε στη σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και ταυτόχρονα να προωθήσουμε την πράσινη ατζέντα, να τονώνουμε την έρευνα και την καινοτομία και να υποστηρίξουμε τη δημιουργικότητα. Οι σοσιαλδημοκράτες θα διασφαλίσουν μια Ευρώπη που προάγει τη βιωσιμότητα, αλλά δεν αφήνει κανέναν πίσω στον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό. Που προάγει την ψηφιοποίηση, αλλά με ρύθμιση, που προάγει την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εγγυάται την ισότητα των φύλων και τον έλεγχο των γυναικών στη ζωή και το σώμα τους. Η απειλή της ανόδου της Ακροδεξιάς και της συμφωνίας του Λαϊκού Κόμματος μαζί τους θα μπορούσε να καταστρέψει όλα όσα χρειάζονται οι πολίτες μας. Μια ένωση οπορτουνισμού. Η Ευρώπη είναι το πιο επιτυχημένο πολιτικό έργο στην ιστορία, το μόνο ικανό να ενσωματώσει την πολυφωνία και την ποικιλομορφία σε έναν κοινό χώρο κοινών συμφερόντων, που στηρίζεται στις σοσιαλδημοκρατικές αρχές. Αλληλεγγύη, δικαιώματα, ελευθερία και ισότητα».
Νικολά Σμιτ
Επίτροπος και επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την προεδρία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«Το διακύβευμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, μια Ευρώπη που θα είναι ισχυρή εξωτερικά και δημοκρατική εσωτερικά; Θέλουμε μια Ευρώπη βιώσιμη, όπου θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας δίνουν οι πράσινες πολιτικές ή θα αφήσουμε τους Κινέζους και τους Αμερικανούς να πάρουν τις ευκαιρίες; Αυτό είναι που διακυβεύεται και δεν μπορούμε να αφεθούμε να ηγηθούμε από τους ευρωσκεπτικιστές και τους εχθρούς της Ευρώπης. Συνοψίζοντας δεν μπορούμε να ηγηθούμε από τους ακροδεξιούς».
Βαλερί Χαγέρ
Πρόεδρος και επικεφαλής υποψήφια των φιλελευθέρων Renew Europe (μία εκ των τριών) για την προεδρία της νέας ευρωπαϊκής Επιτροπής
«Υπάρχει μια ιστορική διάσταση σε αυτές τις εκλογές. Τίποτα λιγότερο από το να διατηρήσουμε την Ευρώπη, να την ενισχύσουμε και να ενισχύσουμε την άμυνά της. Εχει να κάνει με τον περιορισμό των εξτρεμιστικών δυνάμεων και την προστασία της Ευρώπης από το να καταργηθεί ως το μοναδικό σχέδιο ειρήνης. Τώρα είναι θέμα κινητοποίησης και συσπείρωσης όλων των δημοκρατικών και φιλευρωπαϊκών δυνάμεων για αυτές τις εκλογές και στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα για ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε, αλλιώς θα τελειώσουν δεκαετίες ειρήνης, δημοκρατίας, ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τότε η ΕΕ θα καταρρεύσει και ο καθένας θα κοιτά τον εαυτό του και θα είναι εναντίον των άλλων. Αυτό θα ήταν μοιραίο για εμάς και τις μελλοντικές γενιές. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι τεράστιες. Η άμυνα και η εκβιομηχάνιση θα είναι σίγουρα η αιχμή του δόρατος των ευρωπαϊκών νομοθετών. Ο πόλεμος στο ευρωπαϊκό έδαφος δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, η ευρωπαϊκή ασφάλεια σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο πρέπει να είναι προτεραιότητα, η ευρωπαϊκή μας οικονομία και βιομηχανία χρειάζεται να απογειωθεί με επιτυχία και η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί περαιτέρω, πρόκειται τώρα για την εφαρμογή της πράσινης συμφωνίας για μια βιώσιμη και ευημερούσα Ευρώπη. Το να σταθούμε στα πόδια μας και να στηρίξουμε τους εαυτούς μας στα παγκόσμια γεγονότα ως μια διαμορφωτική, κινητήρια δημοκρατική δύναμη, αυτό είναι το καθήκον μας τώρα».
Μάνφρεντ Βέμπερ
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, η σημερινή Ευρώπη μπορεί να μάθει πολλά από την Ελλάδα. Η Ελλάδα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μια ιστορία οικονομικής επιτυχίας. Η Ελλάδα τού σήμερα έχει τριπλάσια οικονομική ανάπτυξη από αυτή της Γερμανίας υπό αριστερή κυβέρνηση. Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε επίσης μια πολιτική που να επιδιώκει περισσότερη ανταγωνιστικότητα, με ισχυρή εμπορική πολιτική, λιγότερη γραφειοκρατία και φιλόδοξη πολιτική καινοτομίας. Θα δημιουργήσουμε θέση για έναν επίτροπο για τις ΜΜΕ στην Ευρώπη. Οι θέσεις εργασίας, και όχι τα γραφειοκρατικά εμπόδια, είναι το οικονομικό μας πρόγραμμα. Η προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μεταναστευτικό, δηλαδή ότι «αποφασίζουν οι κρατικές Αρχές, όχι οι λαθρέμποροι, ποιος επιτρέπεται να εισέλθει στην Ευρώπη», είναι επίσης η προσέγγισή μας στο ΕΛΚ. Ως εκ τούτου, θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή (Frontex), θα συνάψουμε μεσογειακό σύμφωνο με τρίτες χώρες και θα εφαρμόσουμε το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η ασφάλεια της Ευρώπης αποτελεί επίσης σαφή προτεραιότητα για εμάς τα επόμενα χρόνια. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και τους στηρίζουμε να νικήσουν αυτό τον βάναυσο πόλεμο που προκάλεσε ο Πούτιν. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενισχύσουμε τις αμυντικές ικανότητες της Ευρώπης δημιουργώντας μια εσωτερική αγορά άμυνας και θέση επιτρόπου Αμυνας της ΕΕ. Η Ευρώπη χρειάζεται επίσης ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας. Η προστασία από πυραυλικές επιθέσεις είναι θεμελιώδης για την ασφάλειά μας γιατί ήδη σήμερα οι πύραυλοι του Πούτιν και του Ιράν θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Είμαι ευγνώμων στον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προσπάθειές του. Μια κοινή ασπίδα άμυνας πρέπει να γίνει μια γνήσια δράση της ΕΕ».