Ανοδικά κινούνται ξανά οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο, με την άνοδο των τιμών στη χονδρική να συμπαρασύρει τα τιμολόγια λιανικής, βάζοντας τέλος στο σερί διαδοχικών μηνιαίων μειώσεων που καταγράφηκε το 2024. Ενδεικτικά, οι αυξήσεις ξεκινούν από 12% και φτάνουν μέχρι και 70%, με τις τιμές να επιστρέφουν στους περισσότερους παρόχους στα επίπεδα του 2023, όταν οι κρατικές επιδοτήσεις διαμόρφωναν την τελική λιανική τιμή για τον καταναλωτή στα επίπεδα των 15-16 λεπτών ανά kWh.

Ο κάθε πάροχος έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) τις τιμές Ιουνίου για τα πράσινα τιμολόγια. Οι χρεώσεις πολλών εταιρειών είναι μεγαλύτερες από τότε που έκαναν «πρεμιέρα» τα πράσινα τιμολόγια τον Ιανουάριο του 2024. Επιπλέον, τον Ιούνιο το πράσινο ή ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές ακρίβυνε σε όλους τους προμηθευτές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να απορροφήσουν τις υψηλές τιμές που διαμορφώθηκαν τον Μάιο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η μέση τιμή λιανικής για τον Ιούνιο είναι στα 15 λεπτά ανά kWh, αυξημένη κατά 45% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (10,3 λεπτά ανά kWh). Η χαμηλότερη τιμή διαμορφώνεται στα 11,898 λεπτά ανά kWh και η υψηλότερη στα 17,984 λεπτά ανά kWh και αν συγκρίνει κανείς τις τιμές του Μαΐου (κυμάνθηκαν μεταξύ 9,5 και 10,96 λεπτών ανά kWh) με τις τρέχουσες διαπιστώνει ότι το πιο οικονομικό τιμολόγιο του Ιουνίου είναι ακριβότερο από το πιο ακριβό του προηγούμενου μήνα.

Διαπιστώνεται πως «τσίμπησαν» και ορισμένα κίτρινα – κυμαινόμενα τιμολόγια, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται κοντά στο 20%. Ωστόσο, υπάρχουν εταιρείες που επιλέγουν να δώσουν καλύτερες τιμές σε διαφορετικά προϊόντα (κίτρινα ή μπλε), παρουσιάζοντας στους καταναλωτές τιμές στα επίπεδα του Μαΐου.

Οι αυξήσεις κατά 35% στη χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδονται κυρίως στη μικρότερη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.