Οι ράβδοι χρυσού και τα ασημένια νομίσματα είχαν άλλο ένα τρίμηνο ισχυρών πωλήσεων για την αλυσίδα λιανικής Costco, σύμφωνα με το Business Insider. Ενώ η εταιρεία δεν παρουσίασε ακριβή στοιχεία πωλήσεων για τα προϊόντα στην κλήση κερδών τρίτου τριμήνου, είπε ότι η κατηγορία ήταν κορυφαία σε πωλήσεις στο Διαδίκτυο, μαζί με συσκευές, δωροκάρτες και ηλεκτρονικά εισιτήρια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εταιρεία πουλάει περίπου 200 εκατ. δολάρια χρυσού και αργύρου κάθε μήνα και ο πρώην CFO Richard Galanti δήλωσε ότι η προσφορά συνήθως εξαντλείται «μέσα σε λίγες ώρες». Η δρομολόγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις μέσω Costco.com είναι ένας γρήγορος τρόπος για την εταιρεία να παρουσιάσει ισχυρή ανάπτυξη ηλεκτρονικού εμπορίου με σχετικά χαμηλό κίνδυνο ή περίπλοκη επένδυση κεφαλαίου: απλώς αγοράζουν μια παρτίδα χρυσού και πουλάνε κάθε ουγκιά του στα μέλη. Η στρατηγική αποδίδει, καθώς οι ψηφιακές πωλήσεις για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 20,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, πριν ο χρυσός της Costco γίνει viral. Και, δεδομένου ότι ο χρυσός και το ασήμι είναι αποκλειστικά για μέλη, ο θόρυβος γύρω από τα μέταλλα είναι ένας άλλος τρόπος για να προσελκύσετε νέες εγγραφές.

Στην αντεπίθεση οι επαγγελματίες

Ξεσηκώνονται οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών αντιδρώντας στον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματός τους και τη διαδικασία ελέγχου για όσους αμφισβητήσουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, ένα μέτρο που όπως υποστηρίζουν οδηγεί σε αφανισμό χιλιάδες επαγγελματίες και επιστήμονες. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων θα ενημερώσει για την προσφυγή που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ με την οποία ζητείται η ακύρωση της απόφασης της ΑΑΔΕ που καθορίζει τη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος. Η επόμενη κίνηση των επαγγελματιών θα είναι η κατάθεση ενδικοφανών προσφυγών με τις οποίες θα προβάλλονται τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν. Μέχρι στιγμής πάντως, ελάχιστοι είναι οι επαγγελματίες που αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα. Τα στοιχεία από τις φορο-δηλώσεις που έχουν υποβληθεί δείχνουν ότι οι επαγγελματίες προτιμούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παρά να ελεγχθούν εξονυχιστικά από την Εφορία. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου έχει δηλώσει ότι θα παρευρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος έξι μέρες πριν από τις ευρωκάλπες επιχειρεί να προσελκύσει ψήφους από τον χώρο των επαγγελματιών στους οποίους έχει τάξει αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

Κόλπα πολυεθνικών

Στις καταχρηστικές πρακτικές των πολυεθνικών αναφέρεται σε βίντεο που ανήρτησε στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Οπως επισημαίνει, η Ελλάδα ανήκει στην ενιαία αγορά της ΕΕ, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εάν ένα προϊόν πωλείται φθηνά σε μία χώρα και ακριβά σε μία άλλη, ο προμηθευτής έχει τη δυνατότητα να το αγοράσει από τη φθηνή χώρα, για να το μεταπωλήσει σε κάποια άλλη (μια τεχνική που λέγεται arbitrage). Ωστόσο, όπως εξηγεί, οι πολυεθνικές από την πλευρά τους εμποδίζουν αυτήν τη διαδικασία. Ως παράδειγμα, παραθέτει ένα σαμπουάν: μια πολυεθνική μπορεί αλλάξει τη συσκευασία, το όνομα ή ορισμένα συστατικά του, ώστε να δυσκολέψει τη μεταπώληση του προϊόντος σε άλλες χώρες. Επίσης, μπορεί ακόμα και να απαγορεύσει στον προμηθευτή να αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που του αναλογεί.

Μέσω TikTok

Στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τους τελευταίους 11 μήνες αναφέρθηκε στο νέο του βίντεο στο TikTok ο Κωστής Χατζηδάκης. «Τελικά η Ελλάδα έχει γίνει παράδεισος;» διερωτάται ο υπουργός Οικονομικών. «Φυσικά και όχι!» απαντά για να προσθέσει: «Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Δεν υποτιμούμε τα προβλήματα και ειδικά το πρόβλημα της ακρίβειας. Ωστόσο έχουμε υλοποιήσει, μετά τις εκλογές, το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων στην οικονομία. Αυξήθηκαν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, έπειτα από αρκετά χρόνια, ανέβηκε το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ και ανέβηκε στα 830 ευρώ, 12 μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό. Το ίδιο και ο μέσος μισθός. Από τα 1.046 ευρώ, 1.258 ευρώ».

Πραγματική σύγκλιση

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί ουσιαστική οικονομική σύγκλιση με την ΕΕ, βασική προϋπόθεση είναι η διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή η άνοδος του δυνητικού ΑΕΠ, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank σε ανάλυση της τράπεζας. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι κρίσιμης σημασίας η υλοποίηση των επενδύσεων στο πλαίσιο απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αύξηση καθαρού αποθέματος κεφαλαίου της χώρας και της παραγωγικότητας. Από την άλλη πλευρά, η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται μεσοπρόθεσμα και κυρίως μακροπρόθεσμα να επιδράσει αρνητικά στον παραγωγικό συντελεστή εργασίας. Οι αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να αντισταθμιστούν από ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας, αναστροφή του φαινομένου του brain drain και υλοποίηση αποτελεσματικών μεταναστευτικών πολιτικών, επισημαίνει η Alpha Bank.

Η βάση στην ανάπτυξη

Bάσει των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου 2023 για το ΑΕΠ, η στατιστική επίδραση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024 ανέρχεται σε 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τη Eurobank, αυτό σε τεχνικούς όρους σημαίνει ότι αν η οικονομία παραμείνει στάσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 (αν το ΑΕΠ του α’, β’, γ’ και δ’ τριμήνου 2024 είναι ίσο με το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου 2023), τότε ο ρυθμός μεγέθυνσης για το σύνολο του έτους θα διαμορφωθεί στο 0,3%. Πιθανή αναθεώρηση των στοιχείων δύναται να οδηγήσει σε αναθεώρηση της στατιστικής επίδρασης βάσης. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,2% σε ετήσια βάση.