Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Τουρκίας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 75,5% τον Μάιο, καθώς η οικονομία της χώρας συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά τις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων.

Νωρίτερα έρευνα του Bloomberg έδειχνε ότι ο πληθωρισμός πλησίαζε το 75% τον Μάιο, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση συμμετεχόντων οικονομολόγων, έναντι λίγο κάτω από το 70% τον Απρίλιο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε μια άλλη δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ποσοστό 74,8%. Το ποσοστό του Μαΐου είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2022.

Η αναμενόμενη κορύφωση που ξεπεράστηκε

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα είχε κορυφωθεί τον περασμένο μήνα και ότι μια σωρευτική αύξηση των επιτοκίων κατά 41,5 ποσοστιαίες μονάδες το περασμένο έτος, στο σημερινό 50%, θα μείωνε την ιδιωτική κατανάλωση.

Ωστόσο, η ζήτηση παραμένει ισχυρή: τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η αξίας 900 δισ. δολαρίων οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε 5,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά 7,3%.

«Η βασική μας άποψη είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το επιτόκιο της στο 50% μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, διαχειριζόμενη οποιεσδήποτε απειλές για την πορεία του πληθωρισμού με αυστηροποίηση των εναλλακτικών εργαλείων της. Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το τέταρτο τρίμηνο» σημείωνε πριν μερικές μέρες η η Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι, οικονομολόγος του Bloomberg Economics.

Όσον αφορά το μέλλον, οι δημοσιονομικές προσαρμογές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να συμπληρώσει τη νομισματική σύσφιγξη θα είναι όλο και περισσότερο σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Πηγή: ΟΤ