Το σίριαλ με τα «πόθεν έσχες»…

Δεν έχει τέλος το σίριαλ με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που έχει αναδειχθεί στην επικαιρότητα και αποτελεί πλέον σοβαρό ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, με άξονα την (πολυαναμενόμενη…) δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. Παρότι μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται ως την 1η Ιουλίου η τελική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς νέα παράταση, και η αιτία δεν είναι βέβαια το «πόθεν έσχες» του Κασσελάκη, αν και ο δικός μας αναμένεται να κάνει απόψε στη Θεσσαλονίκη μια ωραία ντρίπλα – και θα εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ. Η αιτία της νέας παράτασης πρέπει να αναζητηθεί στην αδυναμία των τραπεζών να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να κοινολογούν στην αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των ελεγχομένων τα στοιχεία που διαθέτουν. Εγκυρη πηγή η οποία με ενημέρωσε χθες ότι οδεύουμε προς νέα παράταση στην κατάθεση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, μου δήλωσε ότι καθίσταται αναγκαία καθώς έως τώρα δεν έχει καταστεί δυνατή η επίλυση του πλέον σοβαρού προβλήματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας: ήτοι της διασύνδεσης των τραπεζικών συστημάτων μαζί της. Αυτό «κάνει επί του παρόντος αδύνατη την υποβολή των δηλώσεων με ηλεκτρονικό τρόπο. Τα προβλήματα που συνεχώς ανακύπτουν μοιάζουν ανυπέρβλητα έως σήμερα», μου ανέφερε η πηγή που προανέφερα. Η ίδια πηγή μού επισήμανε επίσης ότι ακόμη και αν επιλυθούν σύντομα τα προβλήματα, τα οποία σημειωτέον δεν έχουν επιλυθεί έναν χρόνο τώρα, οι δηλώσεις που θα ανέβουν στην πλατφόρμα θα αφορούν την οικονομική χρήση του 2022!!!

Και πως ίσως τον Σεπτέμβριο εφέτος θα κοινολογηθούν οι δηλώσεις των πολιτικών και των αρχηγών των κομμάτων για την περιουσιακή κατάστασή τους ως τις 31/12/2021!

…και οι ντρίμπλες του Κασσελάκη

Στο μεταξύ μετά την «πλακίτσα» (χρησιμοποιώ κι εγώ τον όρο που έπαιξε κατά κόρον σε ένα πινγκ πονγκ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Αρη Σκέρτσου το Σάββατο) όσον αφορά το «πόθεν έσχες» του αρχηγού Κασσελάκη: απόψε κατά τα φαινόμενα θα έχουμε καινούργιο επεισόδιο στο σίριαλ. Ο πρόεδρος Κασσελάκης έκανε γνωστό μέσω των Social media (φυσικά, πώς αλλιώς;) ότι απόψε στη Θεσσαλονίκη κατά την ομιλία του θα ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ, όπως είπε, το «πόθεν έσχες» του. Δεν είναι ακόμη γνωστό με ποιον τρόπο θα κάνει την παρουσίαση. Θα λέει, ας πούμε, τράπεζα τάδε, ποσό τόσα, τράπεζα δείνα, ποσό τόσα, ομόλογα τόσα, μετοχές τόσες, περιοχή Νέας Υόρκης, διαμέρισμα ένα, αξίας τόσο; Αγνωστο.

Κυρίως όμως δεν είπε το πιο σημαντικό: αν η παρουσίαση στους οπαδούς του, που θα συγκεντρωθούν για να τον ακούσουν, θα συνοδεύεται και από την ανακοίνωσή του ότι τα περιουσιακά στοιχεία που ακούν εμπεριέχονται στη δήλωση «πόθεν έσχες» την οποία κατέθεσε στις αρμόδιες αρχές. Αυτό παρέλειψε να το πει, με αποτέλεσμα κάτι καχύποπτοι, όπως εγώ, να σκεφτόμαστε ότι όλο αυτό που ανακοίνωσε χθες δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια θεαματική ντρίπλα, σαν αυτή που έσκασε το Σάββατο το βράδυ στον τελικό του Champions League ο Μπέλιγχαμ στον αμυντικό της Ντόρτμουντ, και έστρωσε «πάρε – βάλε» το δεύτερο γκολ της Ρεάλ στον Βινίσιους.

Θα πρότεινα λοιπόν να περιμένουμε να δούμε τι σκαρφίστηκε πάλι το φαντεζί αγόρι. Γιατί άλλο πράγμα είναι το παρουσιάζω στο «πόπολο» που δεν καταλαβαίνει Χριστό το «πόθεν έσχες» μου, κι άλλο πράγμα το καταθέτω εκεί που οφείλω για να ελεγχθεί.

Αυτογκόλ

Και προφανέστατα δεν εμπίπτει στην παράταση που ήδη δόθηκε ως την 1η Ιουλίου, και αυτή που σύντομα θα ανακοινωθεί από τις ελεγκτικές αρχές για την κατάθεση των φετινών δηλώσεων «πόθεν έσχες». Αυτή αφορά ΟΛΟΥΣ τους υπόχρεους προς κατάθεση δήλωσης. Εμάς τους δημοσιογράφους, τους δημοσίους υπαλλήλους σε θέσεις ευθύνης, στελέχη του κρατικού μηχανισμού, ιδιώτες που έχουν πάρε-δώσε με το Δημόσιο, και βεβαίως τους πολιτικούς. Ισχύει για ΟΛΟΥΣ επαναλαμβάνω τους υπόλοιπους, όχι όμως για τον Κασσελάκη. Ο Κασσελάκης έχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα με το «πόθεν έσχες» του. Επρεπε να το δημοσιοποιήσει με το που εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή 4ος στη σειρά διαδοχής πολιτειακός παράγων. Για λόγους ηθικής τάξεως, ευθιξίας, έμπρακτης δήλωσης ότι είναι διάφανος, δεν φοβάται, διότι δεν έχει να κρύψει τίποτε. Δεν είναι ούτε διοικητής του ΕΦΚΑ, ούτε διευθυντής Πολεοδομίας Αγίας Παρασκευής. Αντί λοιπόν να κρύβεται τόσον καιρό πίσω από τη γελοιότητα ότι έχει προθεσμία να καταθέσει τη δήλωσή του ως την 1η Ιουλίου, θα έπρεπε μόνος του να τη δώσει στη δημοσιότητα για να μην εγκαλείται τόσο συχνά ότι αποκρύβει την περιουσιακή του κατάσταση. Από την πρώτη στιγμή δε. Το ότι απέφευγε τόσο καιρό να το κάνει και έβαζε ως προχθές το κόμμα του να επικαλείται ανοησίες δημιουργεί περισσότερες συζητήσεις από αυτές που κανονικά θα προκαλούσε η δημοσιοποίηση της περιουσιακής του κατάστασης.

«Ευκατάστατος», όχι… πλούσιος

Επίσης υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα ως προς αυτό. Οχι μόνο το προφανές, πολιτικο-ηθικό, ότι φτάσαμε μία εβδομάδα σε εκλογές χωρίς να ξέρουμε το «πόθεν» του ουρανοκατέβατου φαντεζί αγοριού – πάρα μόνο κάποιες ανακοινώσεις που θα κάνει απόψε. Είναι και το ότι θα κάνουμε και (αρκετό) καιρό να πληροφορηθούμε το πραγματικό περιεχόμενό του. Διότι ακόμη και να καταθέσει δήλωση έστω ως την 1η Ιουλίου, εντός δηλαδή των προθεσμιών που έχει θέσει η πολιτεία, αυτό δεν συνεπάγεται αυτομάτως και τη δημοσιοποίηση της δηλώσεως. Οπως πολύ καλά γνωρίζει ο κάθε πολιτικός, και η πονηρή Κουμουνδούρου επίσης, η δημοσιοποίηση (η αποσφράγιση ας πούμε) των δηλώσεων των πολιτικών και των πολιτικών αρχηγών που έχουν και περισσότερο ενδιαφέρον γίνεται σε χρόνο αρκετά μεταγενέστερο της υποβολής τους. Γιατί προηγείται ο έλεγχός τους από την αρμόδια υπηρεσία. Εναν χρόνο και βάλε θα πάρει λοιπόν η αποκαλυψη της περιουσιακής κατάστασης του προέδρου Κασσελάκη. Το ’25, να μας έχει ο Θεός καλά, να τη διαβάσουμε. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Επίσης ας πάψει να το παίζει πονηρός όταν ερωτάται αν είναι πλούσιος, να απαντάει «όχι δεν είμαι πλούσιος, ευκατάστατος είμαι». Διότι και ο ευκατάστατος πλούσιος είναι. Μην κοροϊδεύει τους ψηφοφόρους του παρουσιάζοντας το «ευκατάστατος» ως το αντίθετο του «ακατάστατος». Ελεος δηλαδή…

Τι απέδειξε ο τελικός

Τώρα που όλα τελείωσαν, και τελείωσαν καλά για τη χώρα, και την Αθήνα, με τον τελικό του Conference League, να πούμε και δυο καλές κουβέντες για την ΕΛ.ΑΣ. και τον προϊστάμενό της, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Παρά τους φόβους που εκφράστηκαν από διάφορες πλευρές, δεν άνοιξε μύτη κατά το κοινώς λεγόμενο. Οι νικητές έφυγαν για τα σπίτια τους χωρίς να συμβεί το παραμικρό από τους οπαδούς της ΑΕΚ ή άλλης ομάδας, οι ηττημένοι αποχώρησαν από το γήπεδο, επίσης χωρίς κανένα πρόβλημα, όλα καλά κι όλα ωραία. Κι αν διάφοροι ανεγκέφαλοι κατέστρεψαν μερικά καθίσματα ή έγραψαν μερικά, ελάχιστα, συνθήματα στο γήπεδο της ΑΕΚ, αυτό δεν αλλάζει τη γενική εικόνα. Αντιθέτως ενισχύει την άποψη ότι εκεί που λειτούργησαν τα μέτρα της αστυνομίας δεν συνέβη τίποτε που να αμαυρώνει την αίσθηση ότι όλα κύλησαν άψογα. Και ήταν άψογα. Αποτέλεσμα ενός σοβαρού σχεδιασμού, υπό την καθοδήγηση του Χρυσοχοΐδη, για να αποδειχθεί έτσι πως η Ελλάδα μπορεί να διοργανώσει μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Οχι να διοργανώνει τελικούς κυπέλλου στον Βόλο, χωρίς κόσμο, και παρ’ όλα αυτά ένας Καρυπίδης να μπουκάρει στο γήπεδο και να κυνηγάει μία γυναίκα, ξένη, διαιτητή, και να εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος – ακόμη! – και ατιμώρητος.

Εύγε λοιπόν για την Αθήνα (για τον Καρυπίδη ντροπή…).