Τους τελευταίους μήνες η Google κάνει αλλαγές στον αλγόριθμο που μας προσφέρει τα αποτελέσματα στις αναζητήσεις μας. Μην μπλέξουμε με τα τεχνικά, απλώς σημειώστε τη μεγαλύτερη παρέμβαση της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτά που εμφανίζονται στις οθόνες μας. Οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να αλλάξει η σειρά με την οποία προβάλλονται οι προτεινόμενες σελίδες. Υπάρχει πρόβλημα; Ναι, για πολλές επιχειρήσεις υπάρχει και περιγράφεται πολύ παραστατικά από τους «New York Times». Ας υποθέσουμε ότι εσείς έχετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που πουλάει ξύλινα μανταλάκια. Οποιος αναζητούσε κάτι σχετικό, έπεφτε πάνω σας και ψώνιζε από το μαγαζί σας. Τώρα δεν είναι αυτονόητο ότι θα είστε ψηλά στη λίστα. Και έτσι πληθαίνουν οι ιστορίες επιχειρηματικής δυστοκίας ή και αποτυχίας. Μία επιχείρηση στην Αθήνα μπορεί να πέσει έξω επειδή άλλαξε η συμπεριφορά του αλγορίθμου που της έστελνε πελάτες. Αυτή είναι η ψηφιακή εκδοχή της παγκοσμιοποίησης. Ενας αλγόριθμος μπορεί να επηρεάσει το επιχειρηματικό περιβάλλον σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί αν η Amazon αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα καταστήματα που φτάνουν πρώτα στις οθόνες μας όταν αναζητούμε ένα σχετικό προϊόν. Αντίστοιχες συνέπειες θα υπάρχουν αν αλλάξει η Meta τον τρόπο λειτουργίας του Facebook και του Instagram. Kαι αν οι Αμερικανοί πραγματοποιήσουν την απειλή τους και κλείσουν το TikTok στις ΗΠΑ, η ζημιά που θα υποστούν χιλιάδες επιχειρήσεις θα φτάσει σε ιστορικά ύψη. Μέσα σε είκοσι χρόνια, μια χούφτα επιχειρήσεις, που δεν υπήρχαν τον προηγούμενο αιώνα, έχουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της οικονομίας και των κοινωνιών, σε βαθμό που κανένα κράτος δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει. Είναι οι εταιρείες με τις οποίες έχουμε συνδέσει την καθημερινότητα μας, οικονομική και κοινωνική. Σκεφτείτε μόνο τι όγκο προσωπικών δεδομένων, σχεδόν από το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχει η Meta. Αναλογιστείτε τι γνωρίζει η Google για όλους μας και πόσοι αλγόριθμοι πολυεθνικών μπαινοβγαίνουν στους υπολογιστές μας. Η δύναμη που έχουν αυτές οι εταιρείες είναι πολύ μεγαλύτερη από την ισχύ των τραπεζών ή των πετρελαϊκών κολοσσών. Και τώρα φανταστείτε τη ζωή χωρίς αυτές. Μπορείτε; Οχι.

Ο star της ημέρας

Ο μεγιστάνας των media Ρούπερτ Μέρντοκ είναι 92 ετών. Και παντρεύτηκε για πέμπτη φορά, τώρα μια 67χρονη βιολόγο που γεννήθηκε μία χρονιά μετά τον πρώτο του γάμο. Για ποιον λόγο; Ορεξη για ζωή ή ο φόβος του θανάτου χρειάζεται ένα κεφάλι στο διπλανό μαξιλάρι; Ισως είναι πιο απλό. Κάποιοι άνθρωποι, ακόμα και αν φτάσουν στον αιώνα, δεν βάζουν μυαλό

Κάγκελα στο Οβάλ Γραφείο

Θα μπορούσε, άραγε, να συμβεί στην Ελλάδα ή και σε άλλες χώρες της προηγμένης Δύσης, αυτό που έγινε στη δίκη του Τραμπ; Δύσκολο ως αδύνατο. Αν είχε 34 καταδίκες στο κεφάλι δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος. Αλλά ενδεχομένως να συνέβαινε και το αντίστροφο. Δεν θα μάζευε καταδίκες επειδή, ακριβώς, θα επρόκειτο για προεδρικό υποψήφιο. Εξαρτάται, δηλαδή, για ποια χώρα μιλάμε. Στην Αμερική, στη χώρα των θαυμάτων και των τραυμάτων, το όνειδος της καταδίκης λειτουργεί ως προεκλογικό μπόνους. Μόλις ανακοινώθηκε η ετυμηγορία των ενόρκων, ο Τραμπ έκανε ρεκόρ στη συγκέντρωση χρηματικών εισφορών. Ναι, εισφορών, από τις οποίες είχε πληρώσει την πορνοστάρ για να εξαγοράσει τη σιωπή της. Αυτή η χώρα σε εκπλήσσει και σε τρομάζει την ίδια στιγμή. Μπορεί να εκλέξει για πρόεδρο έναν τύπο που, μέχρι τη μέρα των εκλογών, θα κάνει κοινωνική εργασία μαζεύοντας σκουπίδια από αυτοκινητοδρόμους. Και αν η απόφαση προβλέπει φυλάκιση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα βάλουν κάγκελα γύρω από το Οβάλ Γραφείο.

Μα, πού βρίσκουν τα λεφτά;

Στο τηλέφωνο είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Και μου λέει τον καημό του. Θέλει να στείλει ψηφοδέλτια σε ψηφοφόρους στον νομό από τον οποίο κατάγεται. Βρήκε τη λίστα εύκολα και δωρεάν από βουλευτή του ίδιου κόμματος. Και εν συνεχεία αναζήτησε τις υπηρεσίες εταιρείας που αναλαμβάνει τη διανομή. Πέντε χιλιάρικα. Εντάξει. Ομως μου παραπονέθηκε ότι υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι με επιτελεία τριάντα και πλέον ατόμων, αλλά και την οικονομική δυνατότητα να μοιράσουν ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα. «Μιλάμε για καμπάνιες συνολικού κόστους πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Πώς τα βρίσκουν;» αναρωτήθηκε. Υποθέτω ότι θα το μάθει αν καταφέρει να εκλεγεί και δεν ξέρω αν θα το μοιραστεί μαζί μου. Κάποτε είχα ρωτήσει έναν πολύ σοβαρό άνθρωπο, που έκανε μία θητεία στις Βρυξέλλες, ποιο ήταν το οικονομικό αποτέλεσμα. «Ενα σπίτι στις Βρυξέλλες και εκατό χιλιάρικα στην τράπεζα» απάντησε. Διόλου άσχημα. Αλλά κατά πάσα πιθανότητα, αυτά είναι ψίχουλα για κάποιους, ψιλά, χαρτζιλίκι για τα παιδιά.


Θέλεις να κάνεις διοικητική προσφυγή; Αρμόδιο όργανο είναι η ΕΥΠ καθώς στην κλίμακα απονομής δικαιοσύνης βρίσκεται πάνω από το ΣτΕ