Στα περίχωρα των Χανίων, στην περιοχή Λιβάδια όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμμάτισε τη διακαναλική συνέντευξή του χθες τα πολιτικο-δημοσιογραφικά πηγαδάκια ασχολούνταν – με τι άλλο; – τις ευρωεκλογές. Κατα τ’ άλλα στην πόλη τίποτα δεν θύμιζε ότι απομένουν μερικά 24ωρα για την εκλογική αναμέτρηση. Οι επισκέπτες απολάμβαναν βόλτες στον ήλιο, τα ελάχιστα (μικρά) κομματικά περίπτερα δεν είχαν καθόλου κόσμο (ούτε κανείς σταματούσε για να παραλάβει φυλλάδια) και οι επαγγελματίες που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους πολίτες, όπως οι οδηγοί ταξί και οι εστιάτορες, επιβεβαίωναν ότι η επικείμενη ευρωκάλπη δεν… πολυσυζητείται. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, όμως, ναι και μάλιστα πολύ, με κυρίαρχο την ακρίβεια και ευρύτερα τα εισοδήματα. «Η αποχή στη Δημοκρατία» έγραψε νωρίς το πρωί ο Μητσοτάκης στον κυριακάτικο διαδικτυακό απολογισμό, προτού καν βρεθεί στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων για τη διακαναλική, «δεν λύνει τα προβλήματα, αντίθετα επιτρέπει στους κάθε λογής λαϊκιστές αλλά και στα άκρα να καπηλεύονται τις αγωνίες ερήμην μας».
Την ανησυχία για το εύρος της αποχής που κυριεύει όλες τις δυνάμεις στο πολιτικό φάσμα, επιβεβαίωσε ο ίδιος αργότερα και στη ζωντανή συνέντευξη. Στο τελευταίο σπριντ των κομμάτων προς την κάλπη της 9ης Ιουνίου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ρίχνουν στην πραγματικότητα τα «όπλα» τους για την κινητοποίηση του δικού τους κόσμου. Τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα (οι δείκτες που αναφέρονται στην πρόθεση συμμετοχής και άλλοι που αποτυπώνουν τα κριτήρια της ψήφου) μαζί με τη δυσκολία που καταγράφουν τα επιτελεία των αρχηγών να… μαζέψουν «οπαδούς» σε πλατείες και πεζοδρόμους, δεν είναι ενθαρρυντικά. «Μην εκπλαγεί κανείς» λέει λακωνικά γαλάζιο στέλεχος, «αν δούμε αρνητικό ρεκόρ αποχής. Αν δούμε δηλαδή μόνο 4,5 εκατομμύρια κόσμου στην ευρωκάλπη». Επιπλέον το έχουν επισημάνει προ πολλού οι εκλογολόγοι: οι ευρωπαϊκές εκλογές ευνοούν κάθε λογής «χαλαρές» συμπεριφορές: από πειραματισμούς και ψήφους διαμαρτυρίας έως την πλήρη αποστασιοποίηση από το εκλογικό παραβάν.
Δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά. Ηταν 2009 όταν για τελευταία φορά μέχρι σήμερα η ευρωκάλπη δεν συνδυαζόταν με αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως φέτος, αλλά και επιπλέον δεν στήνεται κοντά σε μια εθνική «μάχη». Τότε είχε καταγραφεί το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής: 47,46%, με τη συμμετοχή δηλαδή στο 52,54%. Για την επόμενη Κυριακή εκφράζονται φόβοι για το αντίστροφο. Μπορεί τα κόμματα να τρέχουν σαν να πρόκειται για εθνικές εκλογές, επί της ουσίας όμως απευθύνονται σε ένα ήδη κουρασμένο ακροατήριο.