Περίπου 100 κάτοικοι των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου στη Μαγνησία εμφάνισαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά την κατανάλωση νερού που είχε μολυνθεί με το βακτήριο της σαλμονέλας, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο ΕΟΔΥ.

Τα δύο βακτήρια που προκαλούν σαλμονέλωση (Salmonella enterica και Salmonella bongori) είναι από τις συχνότερες αιτίες γαστρεντερίτιδας σε όλο τον κόσμο.

Διάρροια, πυρετός, κοιλιακές κράμπες και έμετος είναι τα συνήθη συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνονται 12 με 26 ώρες μετά την έκθεση και συνήθως υποχωρούν σε δύο με επτά ημέρες ακόμα και χωρίς θεραπεία.

Παρόλα αυτά, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση και να γίνει απειλητική για τους ηλικιωμένους, τα βρέφη και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύμπτωμα.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται κάθε χρόνο 1,35 εκατομμύρια κρούσματα και 178.000 θάνατοι από σαλμονέλωση.

Τα βακτήρια Salmonella ζουν στο έντερο πολλών ανθρώπων και ζώων και μεταδίδονται από την κατανάλωση τροφίμων ή νερού που έχουν μολυνθεί με κόπρανα.

Όπως ανέφερε ο ΕΟΔΥ, «εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp.στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες».

Θετικά στα βακτήρια της σαλμονέλας βρέθηκαν δείγματα κοπράνων από έναν ενήλικα και έξι παιδιά.

Οι κάτοικοι καλούνται να χρησιμοποιούν το νερό της βρύσης μόνο στην τουαλέτα και όχι για παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα.

Ωστόσο μια άλλη συχνή πηγή λοιμώξεων είναι τα μη αποστειρωμένα αβγά , δεδομένου ότι το βακτήριο αποτελεί μέρος της μικροχλωρίδας του εντέρου των πτηνών.

Για τον ίδιο λόγο το κρέας πουλερικών πρέπει να είναι πάντα καλά μαγειρεμένο.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το νερό της βρύσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια μόνο αφότου βράσει στους 100 βαθμούς για τουλάχιστον 3 λεπτά.

Τα βακτήρια Salmonella είναι πολύ μικρά και μπορούν να εισέρχονται στα ανθρώπινα κύτταρα, όπου απελευθερώνουν τοξίνες.

Εκτός από τα στελέχη που προκαλούν γαστρεντερίτιδα, κάποια στελέχη Salmonella προσβάλλουν το λεμφικό σύστημα και προκαλούν τυφοειδή πυρετό, ο οποίος συνοδεύεται συνήθως από αδυναμία, δυσκοιλιότητα και υψηλό πυρετό.

Χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες.