Μια νέα εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού τρία χρόνια πριν εμφανιστεί ο οποιοσδήποτε όγκος στις εξετάσεις – μια «απίστευτα συναρπαστική» ανακάλυψη που θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερες γυναίκες να νικήσουν οριστικά τη νόσο.

Περισσότερες από δύο εκατομμύρια γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του μαστού. Αν και οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ο καρκίνος συχνά επιστρέφει, και αν το κάνει, είναι συνήθως σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Ομως έρευνα που παρουσιάστηκε στο μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο παγκοσμίως έδειξε ότι μια εξατομικευμένη υγρή βιοψία θα μπορούσε να παρέχει ένα πολύ πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ότι ο καρκίνος επιστρέφει.

Η υγρή βιοψία ανιχνεύει ελάχιστες ποσότητες καρκινικού DNA – το κυκλοφορούν καρκινικό DNA (ctDNA) που απελευθερώνεται από τα καρκινικά κύτταρα – στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο δείχνουν ότι είναι τόσο ευαίσθητη ώστε μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου μήνες ή και χρόνια πριν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συνήθη σημάδια ή συμπτώματα.

Οι επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου Breast Cancer Now Toby Robins στο Λονδίνο κατάφεραν να εντοπίσουν στη δοκιμή όλες τις ασθενείς που αργότερα υποτροπίασαν.

Ο μέσος χρόνος που μεσολάβησε μέχρι την υποτροπή ήταν 15 μήνες – ο μεγαλύτερος 41 μήνες.