Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές από τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Μαγνησίας.

Οι κάτοικοι σε Ρυζόμυλο και Στεφανοβίκειο καλύπτουν πλέον τις ανάγκες τους με εμφιαλωμένο νερό, τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία έκλεισαν και οι μαθητές Γυμνασίου δίνουν εξετάσεις στο Γυμνάσιο του Βελεστίνου.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 100 άτομα που νοσούν με γαστρεντερίτιδα στα νοσοκομεία και δεκάδες άλλα βρίσκονται στα σπίτια τους με συμπτώματα.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει, έχουμε πολλές διάρροιες, κοιλιακό άλγος και παιδιά και ηλικιωμένοι έρχονται στο κέντρο Υγείας», λέει γιατρός του κέντρου Υγείας Βελεστίνου. Η έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή έχει προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, «υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Συγκεκριμένα, εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες».

Οι κάτοικοι στα δύο χωριά έχουν λάβει σαφείς οδηγίες. Να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό και το νερό του δικτύου να χρησιμοποιείται αποκλειστικά μόνο για χρήση τουαλέτας.

Πού κατευθύνεται η έρευνα για τα κρούσματα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οκτώ παιδιά και τρεις ενήλικες νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Βόλου, ενώ ένας 84χρονος υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση από πτώση λόγω αδυναμίας, εξαιτίας της γαστρεντερίτιδας και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ.

Η έρευνα που διενεργεί η εισαγγελία του Βόλου έχει σκοπό να ρίξει φως στα αιτία και τις συνθήκες που προκάλεσαν την έξαρση των κρουσμάτων στο πληθυσμό των δυο χωριών.

Ένα βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι πώς τα κόπρανα και το βακτήριο Salmonella εισχώρησαν στο δίκτυο. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ ανέφερε πως εξετάζεται αυτό να έγινε από κάποια έργα που γίνονται στο δίκτυο. Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα από την δειγματοληψία των γεωτρήσεων, καθώς θα δώσουν την απάντηση αν η μόλυνση ξεκινάει από το συγκεκριμένο σημείο ή όχι.

Επίσης, ένα ακόμα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν μετά την εκδήλωση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας υπήρχαν ολιγωρίες και καθυστερήσεις στην ανάληψη πρωτοβουλιών. Τα πρώτα κρούσματα εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 27 Μαΐου. Χθες, Δευτέρα 3 Ιουνίου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, δήλωσε πως η Περιφέρεια και οι υγειονομικές της υπηρεσίες ενημερώθηκαν για την υπόθεση από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου την Παρασκευή 31 Μαΐου. Τότε ελήφθησαν και τα πρώτα δείγματα.

Πότε λοιπόν, οι ιθύνοντες του Δήμου και της ΔΕΥΑ έλαβαν γνώση ότι υπάρχουν κρούσματα γαστρεντερίτιδας;

Μιλώντας σήμερα, Τρίτη 4 Ιουνίου, στην ΕΡΤ ο κ. Κουρέτας ανέφερε: «Οι υπηρεσίες κλήθηκαν στις 31 Μαΐου μαζί με τον ΕΟΔΥ… Φάνηκε ότι υπήρχαν προβλήματα και στο δίκτυο και στη δεξαμενή. Υπήρχαν δείγματα μικροβιακών δεικτών κοπρανώδους προέλευσης και επίσης ταυτοποιήθηκε και το μικρόβιο Salmonella. Δεν έχει τελειώσει η έρευνα, θα τελειώσει μέσα στην εβδομάδα γιατί χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα, να αναλυθούν τα δείγματα και κυρίως να βρούμε πώς προέκυψε αυτό το πράγμα. Από πού έγινε; Έγινε από το δίκτυο, έγινε από τη δεξαμενή, έγινε και από τα δύο; Να προσθέσω εδώ ότι επειδή σήμερα εγκαινιάζουμε το πρώτο σύγχρονο κέντρο Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, εδώ στη Λάρισα, στα πλαίσια αυτού του κέντρου θα υποχρεούνται οι δήμαρχοι να έχουν κάμερες σε όλα τα σημεία στα οποία υπάρχουν δεξαμενές για να μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει».

Επίσης, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, τόνισε με τη σειρά του ότι «το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι πρωτόγνωρο για την περιοχή μας. Ευτυχώς είναι απομονωμένο μόνο στο δίκτυο το συγκεκριμένο των δύο κοινοτήτων, το οποίο υδρεύεται από ξεχωριστή δεξαμενή και οι γεωτρήσεις βρίσκονται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο… Η πρώτη αναφορά που έχουμε στα χέρια μας ήταν την Παρασκευή 31 Μαΐου το απόγευμα από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, όπου αναφέρθηκαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας τα οποία είχαν καταγραφεί και σίγουρα η πρώτη αναφορά ήταν ότι μάλλον υπάρχει σχέση με την ποιότητα του πόσιμου νερού. Αμέσως προβήκαμε σε δειγματοληψίες, τα αποστείλαμε σε πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο της Μαγνησίας. Αντίστοιχα η Διεύθυνση Υγείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Παρασκευή προς το βράδυ βγάλαμε την πρώτη ανακοίνωση για την πρόληψη κάποιων καταστάσεων δυσκολότερων να ενημερωθούν οι δημότες να σταματήσει η χρήση του νερού γιατί είχε εκτιμηθεί ότι μάλλον είναι ακατάλληλο».

Πρόσθεσε ότι «την επόμενη μέρα, Σάββατο και Κυριακή, γίνονταν συνεχώς δειγματοληψίες και διερεύνηση του θέματος και χθες το μεσημέρι που βγήκε ο Περιφερειάρχης και εγώ αντίστοιχα και κάναμε επίσημα τις δηλώσεις, αποδείχθηκε ότι το νερό είναι ποιοτικά ακατάλληλο, ήταν επιβαρυμένο μικροβιολογικά και συγκεκριμένα είχε το μικρόβιο της σαλμονέλας. Αυτό όμως το οποίο ακόμη δεν έχει διερευνηθεί από τον ΕΟΔΥ και από τη Διεύθυνση Υγείας, είναι ο τρόπος που διείσδυσε στο σύστημα, στο δίκτυο το συγκεκριμένο μικρόβιο. Σήμερα πάλι και το συνεργείο το δικό μας εκτιμώ και ο ΕΟΔΥ που θα έρθει τις επόμενες ώρες και η Διεύθυνση Υγείας προβαίνουμε συνεχώς δειγματοληψίες και ελέγχουμε το δίκτυο να δούμε πιθανή φθορά του δικτύου».