Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CBS την περασμένη Παρασκευή (31/5) που έκανε λόγο για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για μετεγκατάσταση μεταναστών από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το ρεπορτάζ επικαλείται πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο οποίος είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο δίκτυο ότι οι ΗΠΑ ήδη συνεργάζονται για τη μετεγκατάσταση μεταναστών με τον Καναδά και την Ισπανία, προσθέτοντας ότι προσφάτως επετεύχθη σχετική συμφωνία και με τη χώρα μας.
Μύθος
Υπάρχει συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας
Ο ισχυρισμός του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ωστόσο, φέρεται να είναι αναληθής. Οπως ξεκαθαρίζει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, «το ρεπορτάζ είναι παντελώς λανθασμένο». «Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία, ούτε και αίτημα από τις ΗΠΑ για κάτι τέτοιο» επισημαίνει και προσθέτει πως του προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι το αμερικανικό δίκτυο δεν επικοινώνησε καν με το γραφείο του για να διασταυρώσει την πληροφορία. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για τη μετεγκατάσταση περίπου 500 μεταναστών από τη Λατινική Αμερική σε Ιταλία και Ελλάδα, όμως αυτό δεν επιβεβαιώνεται ούτε από την ελληνική ούτε από την ιταλική πλευρά.
Πηγές από την ιταλική κυβέρνηση, μάλιστα, ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Αnsa ότι η μόνη συζήτηση με τις ΗΠΑ σχετικά με το Μεταναστευτικό αφορά την ανταλλαγή περίπου 20 βενεζουελάνων προσφύγων ιταλικής καταγωγής με αντίστοιχο αριθμό προσφύγων από τη Λιβύη. «Είναι αστείο να λέμε ότι η Ιταλία με την κυβέρνηση Μελόνι, που θέλει να στείλει μετανάστες στην Αλβανία, επιδιώκει να φέρει ανθρώπους από τις ΗΠΑ» σχολιάζει ο Δημήτρης Καιρίδης.
Το ρεπορτάζ του CBS, πάντως, σωστά αναφέρει τις σχετικές συμφωνίες που έχουν συνάψει οι ΗΠΑ με Καναδά και Ισπανία για μετεγκατάσταση μεταναστών από χώρες της Λατινικής Αμερικής που αιτούνται visa στις ΗΠΑ.
Αλήθεια
Η Ελλάδα επιθυμεί την ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης
Εδώ και αρκετούς μήνες η χώρα μας έχει αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθεί η νόμιμη μετανάστευση. Η ελληνική πολιτική στο Μεταναστευτικό το τελευταίο διάστημα συμπυκνώνεται στο δίπτυχο «άνοιγμα νόμιμων οδών μετανάστευσης και αναχαίτιση της παράνομης». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι διμερείς συμφωνίες με Αίγυπτο και Μπανγκλαντές για την εισαγωγή περίπου 5.000 εργαζομένων από καθεμιά ετησίως, αλλά και οι αντίστοιχες συμφωνίες που βρίσκονται υπό επεξεργασία με Αρμενία, Μολδαβία, Γεωργία, Ινδία, Βιετνάμ και Φιλιππίνες. «Συζητάμε με τους πάντες και για όλες τις πτυχές του Μεταναστευτικού» λέει ο υπουργός Μετανάστευσης, τονίζοντας ότι παγκοσμίως υπάρχει τάση για ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης και παράλληλο «στοπ» στην παράνομη.
Παράλληλα, με την τροπολογία Καιρίδη στο άρθρο 193 του ν.5083 που πέρασε τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει ανοίξει η δυνατότητα νομιμοποίησης μεταναστών που ζούσαν και εργάζονταν παράνομα στην Ελλάδα για τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2023. Η σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα είναι ανοιχτή από τον Φεβρουάριο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμα υπάρξει η αναμενόμενη ζήτηση για άδειες διαμονής. Για τον λόγο αυτόν δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη μια πιθανή τροπολογία, ενδεχομένως και με πιο χαλαρούς όρους.
Μύθος
Η Ελλάδα δεν «σηκώνει» άλλους μετανάστες
Παρότι η Ελλάδα αποτελεί σημείο υποδοχής μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ελάχιστοι είναι αυτοί που βλέπουν τη χώρα μας ως το μελλοντικό τους σπίτι. Ετσι, η Ελλάδα έχει καταλήξει να είναι μια χώρα «transit» για μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι συχνά παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτήν εν αναμονή αποφάσεων χορήγησης ασύλου που κρατούν μήνες. Με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ αυτό αναμένεται να αλλάξει σε έναν βαθμό, καθώς η επεξεργασία των αιτήσεων θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31/5 στη Μαδρίτη οι αντιπροσωπείες των πέντε μεσογειακών χωρών που αποτελούν «πύλες εισόδου» στην ΕΕ (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος) συζήτησαν για την ανάγκη αύξηση της χρηματοδότησής τους από την ΕΕ προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις διατάξεις του νέου Συμφώνου. Στόχος είναι η συντονισμένη δράση των πέντε προκειμένου να μη βρεθούν να διαχειρίζονται εν πολλοίς μόνες τους, όπως παλαιότερα, τις μεταναστευτικές ροές – οι οποίες φέρονται να καταγράφουν αύξηση τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, όπως ανέδειξε πρόσφατο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» (24/5), τις πρώτες 19 ημέρες του Μαΐου αποβιβάστηκαν σε ακτές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σχεδόν 2.200 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν τον Μάιο του 2023 οι αφίξεις ήταν 1.323, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα μόλις 1.009.
Αλήθεια
Κάλυψη κενών στην αγορά εργασίας
Οπως επισημαίνουν όλοι οι φορείς, η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από περισσότερους μετανάστες. Σχετική αναφορά έχει κάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ετήσια έκθεση για το 2023, ενώ στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι αξιολογήσεις διεθνών οίκων, υπογραμμίζοντας τα κενά που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, ο ΙΟΒΕ έχει αναδείξει τη μετανάστευση ως κομβικό σημείο για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και για την ανάσχεση του δημογραφικού.
«Η Ελλάδα έχει μεγάλες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό και ειδικά στη γεωργία, τον τουρισμό και τις κατασκευές. Γίνονται προσπάθειες ώστε να δοθούν κίνητρα προκειμένου αρκετοί εκ των προσφύγων να παραμείνουν στην Ελλάδα και να ενταχθούν» τονίζει από τη μεριά του ο διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου Μάριος Καλέας.