Ενα μίνι… θρίλερ παραλίγο να δημιουργηθεί χθες με την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές, με την πληροφορία ότι στο παρά πέντε της προθεσμίας, δεν είχαν παραδοθεί 31.000 φάκελοι ψηφοφόρων σε κάποιο κούριερ ή υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. Θυμίζω ότι, με βάση τις προθεσμίες που είχαν δώσει οι εταιρείες ταχυμεταφορών για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν με επιστολική θα έπρεπε να φροντίσουν να παραδώσουν τον φάκελό τους σε κούριερ το αργότερο ως χθες ή έστω να τον καταθέσουν οι ίδιοι ως σήμερα σε ένα από τα καταστήματα ταχυμεταφορών ή ΕΛΤΑ. Η τελική προθεσμία για να έχουν φτάσει στον τελικό προορισμό τους και να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι είναι ως το απόγευμα της παραμονής των εκλογών, δηλαδή το Σάββατο 8 Ιουνίου.
Καθησυχάζουν τα ΕΛΤΑ
Τα ΕΛΤΑ, πάντως, που φέρονταν υπεύθυνα για καθυστερήσεις, διέψευσαν χθες κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα ότι υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία. Οπως σημειώνουν, από τους περίπου 200.000 εκλογείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επιστολική ψήφο, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανέλαβαν τους 100.000, 75.000 στην ελληνική επικράτεια και 25.000 στο εξωτερικό. Και, μέχρι χθες, σημείωνε η ανακοίνωσηε «το 96,5% παραδόθηκε στους εκλογείς εντός και εκτός συνόρων» – οι υπόλοιποι που δεν παρέλαβαν εκλογικό υλικό είχαν δηλώσει λάθος διευθύνσεις ή δεν βρέθηκαν. Σε ό,τι αφορά δε τις παραλαβές των ψήφων, από την πλευρά τους τα ΕΛΤΑ δήλωναν χθες πως οι ψηφοφόροι ανταποκρίθηκαν γρήγορα και τα ταχυδρομεία είχαν ήδη παραλάβει κανονικά το 85% όσων είχαν αναλάβει να διεκπεραιώσουν. Από την πλευρά του υπουργείου σημειώνω ότι η εκτίμηση είναι πως από το σύνολο όσων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν με επιστολική, θα ανταποκριθεί τουλάχιστον το 90%.
Πίσω στη φυλακή ο Μιχαλολιάκος
Στη φυλακή επιστρέφει ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που ακυρώνει το πρωτόδικο, με βάση το οποίο είχε αποφυλακιστεί. Οι δικαστές που έκριναν σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση έκαναν δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα και αποφάσισαν ότι ο Μιχαλολιάκος θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, όπου εκτίει ποινή 13 ετών και 6 μηνών με βάση την πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που είχε κρίνει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και ο ίδιος είχε διευθυντικό ρόλο. Την αποφυλάκισή του με όρους είχε αποφασίσει, θυμίζω, το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση. Το δικαστικό συμβούλιο των εφετών, όμως, συμφώνησε με τον αρμόδιο εισαγγελέα ότι ο Μιχαλολιάκος με αρθρογραφίες του σε ηλεκτρονικά μέσα συνεχίζει να υμνεί τις έκνομες ναζιστικού τύπου πρακτικές της ΧΑ κι άρα εμφανίζεται αμετανόητος και εξ αυτού ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων. Υστερα από αυτή τη δικαστική εξέλιξη… εξαφανίζεται το πρωτόδικο βούλευμα, αναβιώνει η καταδίκη του και ο Μιχαλολιάκος θα οδηγηθεί και πάλι στη φυλακή για να συνεχίσει την έκτιση της ποινής του.
«Ανέντιμο να κυνηγάς οικογένειες»
Την απόφασή του να καταθέσει ως μάρτυρας στο δικαστήριο υπέρ της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόβσκι, επανέλαβε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη μήνυση κατά της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ελενας Ακρίτα. Ο Πρωθυπουργός τόνισε εκ νέου ότι «η συστηματική επίθεση στη σύζυγό μου, που ήταν απολύτως ενορχηστρωμένη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα» είναι αυτό που τον έχει ενοχλήσει περισσότερο από οτιδήποτε έχει διαβάσει κι ακούσει για τον ίδιο, κάνοντας λόγο για «βουλευτές της αντιπολίτευσης που επιμένουν στη λασπολογία σε βάρος της». Θεωρεί δε, όπως είπε, πως είναι «άδικο, ανέντιμο, πρόστυχο να κυνηγάς οικογένειες», εκτιμώντας πως υπάρχει κι ένα στοιχείο μισογυνισμού στις επιθέσεις αυτές.
Τουρκικά σινιάλα για τη Σχολή της Χάλκης
Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης προανήγγειλαν χθες δημοσιεύματα σε τουρκικά μέσα, κάνοντας λόγο για «έκπληξη» της κυβέρνησης Ερντογάν. Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα «Kara» αποκαλύπτει πως των σχετικών προσπαθειών ηγείται ο τούρκος υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, που επισκέφθηκε τη Σχολή και «συναντήθηκε με τους αρμόδιους του Πατριαρχείου και της ρωμαίικης κοινότητας». Αναφέρει δε ότι έγιναν και ειδικές συζητήσεις για εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της Σχολής, κατά τις οποίες ο Τεκίν τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει «πιστό στην αρχική αρχιτεκτονική του». Την πρόθεσή του να ανοίξει η Σχολή είχε εκφράσει και ο Ερντογάν, αλλά δεν προχωρούσε, επικαλούμενος νομικά ζητήματα ή μια δήθεν «απροθυμία» της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε προβλήματα στην εκπαίδευση της μειονότητας στη Θράκη. Μένει να φανεί αν αυτή τη φορά πραγματοποιούνται όντως βήματα για την επαναλειτουργία, την οποία εντάσσει στο πακέτο μεταρρυθμίσεων κοινωνικού και θρησκευτικού χαρακτήρα που εδώ και μήνες σχεδιάζει.