Το σημείωμα που ακολουθεί το χρωστάω σε φίλο αναγνώστη (δικηγόρος και συγγραφέας) και σε δύο ακόμα πολίτες (μια δικηγόρο και έναν εκπαιδευτικό) που έχουν εξοχικά στην Ανατολική Αττική. Και τα τρία θέματα που θίγονται, σοβαρές αρρυθμίες, αφορούν κυβερνητικές ανεπάρκειες, που μεγεθύνονται από την αδυναμία ή την αδιαφορία των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Φυσικά, η αντιπολίτευση αδυνατεί ή αδιαφορεί να παίξει τον ρόλο της.

  • Το πρώτο αφορά τα κατ’ εκτίμηση 188.000 ακίνητα και τους 150.000 ιδιοκτήτες τους που μισθώνονται βραχυχρόνια (Airbnb), βοηθώντας σημαντικά τον τουρισμό και τους μικροϊδιοκτήτες αλλά βλάπτοντας τα μεγάλα ξενοδοχειακά συμφέροντα. Διάβασα ότι θα μπει πλαφόν στις ημέρες μίσθωσης κατ’ έτος, πράγμα που δεν είχε τολμήσει να κάνει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψήφισε τον κατάφωρα αντισυνταγματικό και υφιστάμενο νόμο για 90 ημέρες μίσθωσης κατ’ έτος και 60 ημέρες στα μικρά νησιά. Αν η κατά τα άλλα φιλελεύθερη κατά δήλωσή της κυβέρνηση τολμήσει να εφαρμόσει αυτόν τον νόμο, ή κάτι ανάλογο, θα έχει υπερβεί τα εσκαμμένα όσον αφορά τον σεβασμό της ισονομίας των πολιτών και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αφού αυτή η αντισυνταγματική πράξη θα ισοδυναμεί με μερική δήμευση της περιουσίας των 150.000 θιγόμενων πολιτών με λίαν αμφίβολα αποτελέσματα για τον φερόμενο στόχο της κυβέρνησης, που είναι η ελάφρυνση του στεγαστικού προβλήματος, αλλά με κρυφή ατζέντα ως πραγματικό στόχο.
  • Το δεύτερο αφορά τη διαβούλευση για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που θα θεσπίσει 30 χιλιόμετρα μέγιστο όριο ταχύτητας στις πόλεις, κάτι που δεν ισχύει πουθενά στον κόσμο, μέτρο σίγουρα ανεφάρμοστο και ανεδαφικό. Η Τροχαία πρέπει να κάνει ουσιαστική αστυνόμευση, όχι να θεσπίζονται παράλογα όρια. Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόθεση των κυβερνητικών ιθυνόντων να επιτρέψουν τη «διήθηση» των δικύκλων, δηλαδή τις σφήνες των δικύκλων ανάμεσα σε παραλλήλως κινούμενα αυτοκίνητα, πρακτική καθαρά ελληναράδικη που προκαλεί σωρεία ατυχημάτων και δυστυχημάτων και επίσης δεν εφαρμόζεται στον πολιτισμένο κόσμο! Και μη χειρότερα, για να μην επεκταθώ.
  • To τρίτο αφορά την εντολή για καθάρισμα των χωραφιών, προκειμένου να μην υπάρχει εύφλεκτη ύλη που βοηθά τις πυρκαγιές. Το μέτρο έχει έλθει αργά, επειδή ήδη βρισκόμαστε σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, αλλά, ακόμα κι έτσι, η ασάφεια που υπάρχει μάλλον δυσχεραίνει παρά διευκολύνει. Αφενός, επειδή πολλοί δεν έχουν καταλάβει τι πρέπει να κάνουν, σε ποια κατηγορία είναι, ποιος τους ελέγχει και πώς. Αφετέρου, επειδή ήδη πολλοί έχουν καθαρίσει τα χωράφια ή τα οικόπεδα, αλλά το καύσιμο υλικό που δεν ξέρουν τι να το κάνουν απλώς το εναποθέτουν πλάι σε δρόμους ή σε ρείθρα ρεμάτων, όπου μπορεί πολύ πιο εύκολα να φουντώσει και να προκαλέσει φωτιές. Για το πρόβλημα αυτό, ιδίως, οι περισσότεροι δήμοι, ασυντόνιστοι, ούτε έχουν φροντίσει να υποδείξουν πού να εναποτεθούν τα υλικά από τα καθαρισμένα χωράφια ούτε και φαίνεται να νοιάζονται να τα μαζέψουν.

Τα παραπάνω ζητήματα, εκτός του ότι δείχνουν μια κυβέρνηση που ρέπει στην ευκολία, δείχνουν και όψεις της καθημερινότητας τις οποίες αδυνατεί η αντιπολίτευση να αντιληφθεί, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι πολίτες. Και τα τρία θέματα, δηλαδή, αποδεικνύουν πόσο βλάπτουν τη δημοκρατία και τις ζωές μας η προχειρότητα της κυβέρνησης όταν παίρνει αποφάσεις εντυπωσιασμού αλλά και η παντελής έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης.