Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη ο Γιώργος Γεραπετρίτης προκειμένου να αξιοποιήσει τον χρόνο που απομένει έως την προσεχή Πέμπτη 6 Ιουνίου, ημέρα εκλογής της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026, για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας με στόχο να εξασφαλιστεί, κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ο μέγιστος δυνατός αριθμός ψήφων.
Ο σχεδιασμός της ελληνικής εκστρατείας πειθούς για τα τρία 24ωρα που απομένουν ως τη βέβαιη (καθώς οι υποψήφιες χώρες είναι όσες και οι θέσεις) εκλογή της Ελλάδας περιλαμβάνει: επαφές του έλληνα ΥΠΕΞ με έναν μεγάλο αριθμό Μονίμων Αντιπροσώπων που δεν έχουν δεσμευθεί να μας στηρίξουν, ομιλία του ιδίου την Τρίτη στο παράρτημα του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» με θέμα τις προτεραιότητες της Ελλάδας σε αυτή την τρίτη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος (είχαν προηγηθεί οι διετίες 1952-1953 και 2005-2006), καθώς και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Τετάρτη, όπου αναμένεται να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο η χώρα μας σκοπεύει να διαχειριστεί την παρουσία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
150 δεσμεύσεις
Σε επίπεδο αριθμητικής, διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως ναι μεν η χώρα μας έχει πλέον φτάσει κοντά στο να εξασφαλίσει – μέσω μιας εξατομικευμένης καμπάνιας με σύνθημα «Διάλογος – Διπλωματία – Δημοκρατία» – σχεδόν 150 δεσμεύσεις για στήριξη, τυπικές και άτυπες, όμως σε κάθε περίπτωση κρίσιμο για την ελληνική υποψηφιότητα είναι το να «γράψει» την ημέρα της εκλογής μεγαλύτερο σκορ από τις τέσσερις συνυποψήφιες χώρες (Δανία, Πακιστάν, Παναμάς, Σομαλία) που εκλέγονται ταυτόχρονα, και ιδίως από τη Δανία που προέρχεται από την ίδια γεωγραφική ομάδα. Αυτό, όπως σημειώνουν από Αθήνα, θα παρέχει στη χώρα «μεγαλύτερη σχετική δύναμη και νομιμοποίηση».
Ως προς τη διαδικασία, επισημαίνεται πως η ψηφοφορία είναι μυστική, άρα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα κάποιας υπαναχώρησης, ανεξαρτήτως του υψηλού αριθμού δεσμεύσεων που έχει ήδη εξασφαλιστεί και οι οποίες κυρίως προέρχονται από την Ευρώπη, τον αραβικό κόσμο, τη Λατινική Αμερική, ενώ παράλληλα εκφράζεται η προσδοκία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διείσδυση στους Μονίμους Αντιπροσώπους της Αφρικής, όπου και εντοπίζεται αυξημένη δυσκολία. Οι συνήθεις παρόντες επί της διαδικασίας είναι κατά μέσο όρο 180 από τις συνολικά 193 χώρες του ΟΗΕ. Τυπικός στόχος για την εκλογή της Ελλάδας θεωρείται η εξασφάλιση των 2/3 επί των παρόντων. «Το πρώτο μονοπάτι που έχουμε να διανύσουμε την ημέρα της εκλογής – εφόσον εμφανιστούν όλες οι χώρες – είναι η επίτευξη του στόχου των 129 θετικών ψήφων» τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Οπως εξήγησε, προτού αναχωρήσει για Νέα Υόρκη, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, αυτό που κάνει την τρίτη θητεία της Ελλάδας να διαφέρει ουσιωδώς από τις προηγούμενες δύο είναι «ο εξαιρετικά υψηλός βαθμός συνθετότητας του παγκόσμιου γίγνεσθαι».
«Θέλουμε να είμαστε η γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της μεγάλης ανερχόμενης δύναμης του παγκόσμιου Νότου» επισήμαναν διπλωματικές πηγές, τονίζοντας πως σε αντίθεση με τη Δανία, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τον Νότο, η Ελλάδα ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων και ως δύναμη διαλλακτική που συνομιλεί με όλους και μάχεται για την ειρήνη και την ασφάλεια στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, είναι κατεξοχήν σε θέση να διαδραματίσει έναν ρόλο διαμεσολαβητικό με στόχο το οικουμενικό καλό.
«Η επικείμενη εκλογή της Ελλάδας θα αποτελέσει μια σημαντική επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής» σημείωσε ο έλληνας ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας και δυνατότητα συνδιαμόρφωσης παγκόσμιας πολιτικής. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική υποψηφιότητα λαμβάνει παραινέσεις από μεγάλο ρεύμα χωρών που προσβλέπουν σε αυτήν, με προτάσεις για τον τρόπο διαχείρισης σε ζητήματα κυρίαρχα, όπως η Μέση Ανατολή, η Ουκρανία και το Σουδάν.