Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τεστ σιέλου που θα μπορούσε να «φέρει μια μικρή επανάσταση» όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, εντοπίζοντας τη νόσο νωρίτερα, ανιχνεύοντας τους άνδρες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και γλιτώνοντας άλλους από περιττές θεραπείες.

Ο αριθμός των ανδρών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη παγκοσμίως προβλέπεται να διπλασιαστεί φτάνοντας τα 2,9 εκατομμύρια ετησίως έως το 2040, ενώ οι ετήσιοι θάνατοι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 85%. Είναι ήδη η πλέον συνήθης μορφή ανδρικού καρκίνου σε περισσότερες από 100 χώρες.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας, αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι καθιερωμένες σήμερα εξετάσεις αίματος PSA ενδέχεται να μην εντοπίσουν άνδρες που έχουν καρκίνο και επίσης να επιβαρύνουν άλλους με αχρείαστες θεραπείες ή άσκοπες περαιτέρω εξετάσεις. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο του Λονδίνου (ICR) και το Royal Marsden NHS foundation trust μοιάζει να βρήκαν τώρα μια καλύτερη εναλλακτική λύση.

Το δείγμα του DNA

Μελέτη δείχνει ότι η νέα τους εξέταση σιέλου, η οποία περιλαμβάνει συλλογή δείγματος DNA μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, είναι πιο ακριβής από την τρέχουσα τυπική εξέταση αίματος.

Οπως είπε η Ροζ Ιλς, καθηγήτρια Ογκογενετικής στο ICR, στο ετήσιο συνέδριο της ASCO στο Σικάγο, η ανακάλυψη ήρθε μετά από δεκαετίες έρευνας σχετικά με τους γενετικούς δείκτες της νόσου.

«Αποδείξαμε ότι ένα απλό, φθηνό τεστ σιέλου για τον εντοπισμό ανδρών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω της γενετικής τους προδιάθεσης είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου».

Στη δοκιμή Barcode 1 οι ερευνητές στρατολόγησαν περισσότερους από 6.000 ευρωπαίους άνδρες ηλικίας 55-69 χρόνων – μια ηλικία κατά την οποία ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη είναι αυξημένος – για να δοκιμάσουν το τεστ σιέλου.

Με βάση το δείγμα DNA τους το τεστ υπολόγισε την εκτίμηση πολυγονιδιακού κινδύνου (PRS) για κάθε έναν από τους άνδρες. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε 130 γενετικές παραλλαγές στον γενετικό κώδικα που συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη.

Τα αποτελέσματα

Στα άτομα με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο, ανακοίνωσε το ICR, το τεστ έδωσε λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα από το τεστ PSA. Παράλληλα, εντόπισε άτομα με καρκίνο που δεν θα είχαν εντοπιστεί μόνο με το τεστ PSA, εντόπισε μεγαλύτερο ποσοστό των επιθετικών καρκίνων από το τεστ PSA, καθώς και καρκίνους του προστάτη που είχαν διαφύγει από τη μαγνητική τομογραφία. «Γνωρίζουμε ότι η σημερινή εξέταση PSA μπορεί να οδηγήσει τους άνδρες σε περιττές θεραπείες, και το πιο ανησυχητικό είναι ότι χάνει άνδρες που πράγματι έχουν καρκίνο» δήλωσε ο καθηγητής Κρίστιαν Χέλιν, διευθύνων σύμβουλος του ICR. «Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα βελτιωμένο τεστ. Αυτή η έρευνα είναι ένα ελπιδοφόρο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».