Με την άνεση των πρώτων υπολογισμών: Μέχρι τρία ματς ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού στα επόμενα 104 βράδια του. Πιο απλά; Το «ποδοσφαιρικό» προνόμιο που έφερε μαζί του στο μεγάλο λιμάνι, το Europa Conference League τρόπαιο. Η πολυτέλεια για ένα «κανονικό» καλοκαίρι. Για την απαραίτητη αποφόρτιση και ξεκούραση. Τη χρονική άνεση για τις βασικές αποφάσεις του σχεδιασμού. Και μια – επιτέλους – κανονική προετοιμασία έξι εβδομάδων που θα καταλήγει στο ξεκίνημα της Super League και όχι σε ένα άγουρο ευρωπαϊκό νοκάουτ από εκείνα που μπορούν να τινάξουν μια χρονιά στον αέρα, από τον Αύγουστο.

Ναι, πέρασαν καμιά δεκαριά χρόνια από την τελευταία φορά που οι Ερυθρόλευκοι απολάμβαναν ως δεδομένα όλα τα παραπάνω. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι θα τα εκτιμήσουν δύο φορές τώρα που το ποδόσφαιρο τα έφερε ξανά στα πόδια τους επιβραβεύοντας το πιο όμορφο ευρωπαϊκό ταξίδι τους. Η καλοκαιρινή άνεση που δεν θα έχουν ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ό,τι εκφράζει τον βασικό ανταγωνισμό. Η κανονικότητα που φτάνει να την εκμεταλλευτείς ακολουθώντας το σχέδιο που δεδομένα υπάρχει – καιρό τώρα – στο τραπέζι. Εκείνη που θα δημιουργήσει μια άλλη αφετηρία στη σεζόν ορόσημο των 100 χρόνων. Που θα επιτρέψει στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και τους συνεργάτες του να κάνουν με σαφώς μεγαλύτερη άνεση όλα εκείνα τα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για να επιστρέψει ο Ολυμπιακός, από εκεί που… σταμάτησε το ξημέρωμα της Πέμπτης.

Ξέρει τι θέλει

Και με την ευκαιρία; Ο οργανισμός Ολυμπιακός δεν περίμενε να πιάσει Ιούνης για να αποφασίσει τι θέλει και πώς το θέλει με θέα στην επόμενη αγωνιστική version του. Εχουν μιλήσει για όλα ο προπονητής με τη διοίκηση και παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή. Υπάρχει μια ιεραρχία σε εσωτερικές υποθέσεις (Τζολάκης, Φορτούνης, Κάρμο, Ποντένσε, Ορτα κ.λπ.) ή και σε κάποιες πρώτες μεταγραφικές αναζητήσεις (όπως ο ελεύθερος από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, Ντάνι Γκαρθία που ο Μεντιλίμπαρ δούλεψε μια τριετία μαζί του στην Εϊμπάρ). Είναι άλλο όμως να πρέπει να λύσεις όλα τα παραπάνω έχοντας κατά νου ότι σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να συγκεντρωθείς ξανά στον Ρέντη για την εκκίνηση της προετοιμασίας – 15 Ιουνίου ξεκινά για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός – και άλλο να γνωρίζεις πως έχεις μπροστά έναν μήνα και βάλε μέχρι το πρώτο ραντεβού στο αθλητικό κέντρο.

Εντεκα μήνες ποδόσφαιρο

Στις 22 Ιουνίου ξεκίνησε πέρσι ο Ολυμπιακός την προετοιμασία του, για τν σεζόν που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας. Εντεκα μήνες και κάτι, με 57 επίσημα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη χωρίς να υπολογίζει κανείς ότι το μισό ρόστερ των Ερυθρολεύκων συμμετέχει σε εθνικές ομάδες κ.λπ. Πως ακόμη και σήμερα οι Πειραιώτες έχουν μια σειρά από ποδοσφαιριστές σε εθνικές υποχρεώσεις: Τους Τζολάκη, Ντόη, Ρέτσο και Μασούρα με την Ελλάδα, τον Νταβίντ Κάρμο με την Ανγκόλα, τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί με το Μαρόκο, τον Σαντιάγο Εσε με την ολυμπιακή ομάδα της Αργεντινής. Εχει μεγάλη σημασία λοιπόν για το ρόστερ να υπάρξει κάποια στιγμή ένας καθαρός χρόνος αποφόρτισης. Κάποιες εβδομάδες ξεκούρασης. Αυτή τη στιγμή επικρατέστερες ημερομηνίες για την «πρώτη» στον Ρέντη είναι 10-12 Ιούλη – με το «βασικό» στάδιο να γίνεται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Αρα υπάρχει ένας ολόκληρος μήνας για εκείνους που θα συνεχίσουν στην ομάδα. Χρόνος «για να σου λείψει… το ποδόσφαιρο» όπως επιμένει μια ενδιαφέρουσα ατάκα που ακούς στα αποδυτήρια.

Ειδικά η περίπτωση του Σαντιάγο Εσε είναι για… ντοκιμαντέρ. Ηρθε καλοκαίρι στον Ολυμπιακό, από τα μισά του πρωταθλήματος Αργεντινής. Κάπως έτσι έφτασε τα 87 ματς και τα 7.500 λεπτά συμμετοχής σε 17 σερί μήνες ποδοσφαίρου. Και μπορεί τα ματς να γίνουν άμεσα 89 αν ο Χαβιέ Μαστσεράνο τον επιλέξει και για τα δύο φιλικά των Γκάουτσος με την Παραγουάη τις επόμενες ημέρες. Και φυσικά να ξεπεράσουν τα 90 αν ο Εσε ταξιδέψει με την Εθνική ομάδα στη Γαλλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού όπου η Αργεντινή είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Επιβράβευση, τιμή, αναγνώριση για κάθε ποδοσφαιριστή όλα τα παραπάνω – χθες οι Ισπανοί έγραψαν ότι η Ατλέτικο Μαδρίτης εξετάζει ενδελεχώς την περίπτωση του 23χρονου μέσου. Αναπόφευκτα όμως και εξόντωση. Δεν είναι ρομπότ οι ποδοσφαιριστές.

Το πολύ τρία ματς

Πότε θα ξεκινήσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της επόμενης σεζόν για τον Ολυμπιακό; Με βάση την αναγγελία της Super League το νέο πρωτάθλημα ανοίγει την αυλαία του στις 17-18 Αυγούστου. Υπάρχει όμως μια πληροφορία που επιμένει πως για να ξεκινήσει η Super League θα πρέπει να συμπληρωθεί ένας μήνας από τις εκλογές της ΕΠΟ – και αυτές είναι προγραμματισμένος για τις 22 Ιουλίου. Μη φανεί παράξενο λοιπόν αν το πρωτάθλημα ξεκινήσει  με μια εβδομάδα καθυστέρηση και μόλις για δύο αγωνιστικές (24-25/8 και 31/8 με 1/9) μιας και μετά ακολουθεί εθνική διακοπή δύο εβδομάδων λόγω υποχρεώσεων στο Nations League. Οπως και να έχει; Είτε δύο, είτε το πολύ τρεις αγωνιστικές πρωταθλήματος μέχρι τα μισά του Σεπτέμβρη, με πρώτο ματς στο Europa League στις 25 Σεπτεμβρίου. Αυτή και αν είναι πολυτέλεια.