Το σχέδιο τριών φάσεων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στην περιοχή, με σύμβουλο του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου να δηλώνει χθες στους «Sunday Times» ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί τη συμφωνία-πλαίσιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το σχέδιο έχει προβλήματα και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη. Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε χθες πως αν η Χαμάς συμφωνήσει στο σχέδιο Μπάιντεν οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί επίσης την πρόταση. «Ηταν μια ισραηλινή πρόταση. Περιμένουμε ότι αν συμφωνήσει η Χαμάς τότε και το Ισραήλ θα πει ναι» ανέφερε. Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ότι η πρόταση του αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε – δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή των ομήρων. Ολων τους». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που χρήζουν επεξεργασίας», σημειώνοντας ότι οι ισραηλινοί όροι, συμπεριλαμβανομένων «της απελευθέρωσης των ομήρων και της καταστροφής της Χαμάς ως γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης, δεν έχουν αλλάξει».

Τρίζει η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου απειλούν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση Νετανιάχου εάν ο πρωθυπουργός προχωρήσει στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων. Σε μηνύματα στην πλατφόρμα Χ, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε ότι το κόμμα του «θα διαλύσει την κυβέρνηση». Ο υπερεθνικιστής ηγέτης του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη τόνισε ότι μια τέτοια συμφωνία που θα συνεπάγεται τον τερματισμό του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς θα ήταν «απερίσκεπτη, αποτελώντας νίκη της τρομοκρατίας και απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ». Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι «δεν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που θα αποδεχτεί το προτεινόμενο σχέδιο». Ο Σμότριτς, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, ζήτησε να συνεχιστεί η επίθεση στη Γάζα μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς και να διασωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από τους παλαιστίνιους μαχητές, απειλώντας ότι διαφορετικά δεν θα μείνει στην κυβέρνηση.

Χιλιάδες στους δρόμους

Από την άλλη, χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το Σάββατο στο Τελ Αβίβ απαιτώντας από την κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, σύμφωνα με το σχέδιο Μπάιντεν. «Συμφωνία για τους ομήρους τώρα», έγραφαν τα πανό, καθώς και «Μπάιντεν, σώσε τους από τον Νετανιάχου». Το σχέδιο Μπάιντεν προβλέπει «πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός», την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων «από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας», την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων και ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση των εκατοντάδων παλαιστίνιων κρατουμένων. Προβλέπει επίσης ότι οι παλαιστίνιοι πολίτες θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας και η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί.