Είναι Τρίτη 31 Οκτωβρίου του 2023, νωρίς το πρωί. Με την ένταση ήδη στα ύψη στη Γαλλία εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, δεκάδες αστέρια του Δαβίδ εντοπίζονται ζωγραφισμένα με στένσιλ, με σπρέι χρώματος μπλε, πάνω στις προσόψεις κτιρίων του Παρισιού και των περιχώρων του. Η πρωθυπουργός της χώρας, η Ελιζαμπέτ Μπορν, κάνει λόγο για «κατάπτυστες ενέργειες», βλέποντας κι εκείνη σε αυτά τα γκραφίτι, όπως πολλοί ακόμα πολιτικοί, αντισημιτικές πράξεις.
Είναι Τρίτη 14 Μαΐου του 2024, νωρίς το πρωί. Συνολικά 35 κόκκινες παλάμες εντοπίζονται ζωγραφισμένες με στένσιλ πάνω στο Τείχος των Δικαίων, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος του Παρισιού. Για μία ακόμα φορά, η δουλειά έγινε μέσα στη νύχτα. Πολλοί γάλλοι πολιτικοί καταγγέλλουν μία πράξη αντισημιτικού βανδαλισμού -σύμφωνα άλλωστε με τον διάδοχο της Μπορν στην πρωθυπουργία, τον Γκαμπριέλ Ατάλ, οι αντισημιτικές πράξεις έχουν αυξηθεί στη Γαλλία, στη χώρα με τη μεγαλύτερη μουσουλμανική και τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης, κατά 300% από τις αρχές της χρονιάς.
Είναι Σάββατο 1η Ιουνίου, λίγο μετά τις 9 το πρωί. Πέντε φέρετρα, σε πραγματικό μέγεθος, καλυμμένα με τη γαλλική σημαία, εντοπίζονται στη σκιά του Πύργου του Αϊφελ, στην quai Branly-Jacques-Chirac. Φέρουν την αναφορά «γάλλοι στρατιώτες της Ουκρανίας» και όπως αποκαλύπτεται, περιέχουν γύψο. Στο φόντο, η σφοδρή αντίδραση του Κρεμλίνου στην (υπό συζήτηση) αποστολή γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία.
Μοιάζουν με τρία επεισόδια ασύνδετα, και όμως, οι γαλλικές Αρχές υποψιάζονται πως είναι όλα εκφάνσεις μιας ρωσικής υβριδικής επιχείρησης παραπληροφόρησης, με στόχο την υποδαύλιση εντάσεων και συγκρούσεων μεταξύ των πολιτών. Για να ξεκινήσουμε από το τελευταίο συμβάν, ως υπεύθυνα έχουν συλληφθεί τρία άτομα, ο οδηγός του βαν που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των φερέτρων, ο οποίος είχε φτάσει από τη Βουλγαρία μόλις την προηγούμενη νύχτα και δήλωσε στους αστυνομικούς ότι «πληρώθηκε 40 ευρώ για να αφήσει τα άτομα και το φορτίο», καθώς και δύο ακόμα άνδρες, ένας Ουκρανός και ένας Γερμανός, που αναγνώρισαν ότι πήραν για τη δουλειά αυτή 400 ευρώ.
Ο οδηγός συνελήφθη πρώτος, κοντά στον Πύργο του Αϊφελ, οι δύο άλλοι άνδρες συνελήφθησαν μερικές ώρες αργότερα στον σταθμό λεωφορείων του Μπερσί ενώ ετοιμάζονταν να «πάρουν ένα λεωφορείο για το Βερολίνο». Σύμφωνα όμως με τη Monde, το περιεχόμενο του τηλεφώνου του ενός και οι δηλώσεις των τριών συλληφθέντων στην αστυνομία αποκάλυψαν στους ανακριτές πως βρίσκονταν σε επαφή με ένα άτομο ύποπτο για συμμετοχή… στον βανδαλισμό του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, στα μέσα Μαΐου.
Πρόκειται για έναν 34χρονο Βούλγαρο, τον Γεόργκι Φ. Οι αρχές υποψιάζονται πως βανδάλισε το Μνημείο από κοινού με δύο ακόμα άτομα. Και οι τρεις είχαν καταλύσει σε ένα ξενοδοχείο του 20ού διαμερίσματος του Παρισιού, το οποίο είχαν κλείσει από τη Βουλγαρία ενώ μετά το τέλος της επιχείρησής τους, προσπάθησαν να διαφύγουν για τις Βρυξέλλες με ένα FlixBus. «Περίεργο» πράγμα όμως: με ένα FlixBus είχε διαφύγει στις Βρυξέλλες και το ένα από τα δύο ζευγάρια Μολδαβών που υποψιάζονται οι Αρχές για την υπόθεση των αστεριών του Δαβίδ. Το άλλο, ένας 33χρονος άνδρας και μία 29χρονη γυναίκα, έχει συλληφθεί, οι γαλλικές Αρχές πιστεύουν ότι πληρώθηκαν για να κάνουν ό,τι έκαναν, και τα δύο ζευγάρια φέρεται να βρίσκονταν σε επαφή με το ίδιο πρόσωπο, έναν 48χρονο μολδαβό φιλορώσο επιχειρηματία. Πιο πίσω, όμως, και στις τρεις υποθέσεις, οι γαλλικές Αρχές «βλέπουν» τη ρωσική FSB.