Η Πυροσβεστική και Διασωστική Υπηρεσία του Ισραήλ συνεχίζει να δίνει μάχη με τις πυρκαγιές στο βόρειο Ισραήλ, όπως μεταφέρει η Haaretz, οι οποίες εκδηλώθηκαν μετά την εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο σε αντίποινα για πολύνεκρες επιθέσεις λίγα 24ωρα πριν, όπου στοχοποιήθηκε και ένα ασθενοφόρο. Μετά από 20 ώρες, οι ομάδες διάσωσης δήλωσαν την Τρίτη ότι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τις περισσότερες από τις πυρκαγιές.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες, περισσότερα από 3.700 στρέμματα γης στη Γαλιλαία και στα Υψίπεδα του Γκολάν έχουν καεί μερικώς ή ολοσχερώς. Αυτό είναι παρόμοιο σε έκταση με τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν πλήξει στο παρελθόν το Ισραήλ, αν και αυτή τη φορά η έκταση που επλήγη ήταν σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες. Σήμερα η Χεζμπολάχ έχει προβεί σε τουλάχιστον 8 επιθέσεις και πολλές πηγές υποψιάζονται πως η οργάνωση παρέλαβε οπλισμό.
«Η ορεινή κορυφογραμμή Ναφτάλι έχει καεί σχεδόν ολοκληρωτικά», δήλωσε ο Έλι Χαφούτα, διευθυντής της περιοχής της Άνω Γαλιλαίας για το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο, σε συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion στην Νεγκέβ την Τρίτη. «Δεν έχουμε πρόσβαση σε μια λωρίδα σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από τα σύνορα και δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει εκεί. Αλλά ανησυχώ ότι αν συνεχιστεί ο πόλεμος, θα χάσουμε ένα μεγάλο μέρος των δασών στο βορρά, καθώς γειτνιάζουν με στρατιωτικές εγκαταστάσεις».
Η ευρεία έκταση των πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες σχετίζεται με την αύξηση των πυρών από τον Λίβανο, η οποία είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση των αναχαιτίσεων από την ισραηλινή πλευρά.
Τόσο οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ, όσο και οι πύραυλοι αναχαίτισης, δημιουργούν θραύσματα πυρομαχικών που δυσχαιρένουν το έργο της πυρόσβεσης
Οι αναχαιτίσεις διασκορπίζουν μεγάλες ποσότητες εύφλεκτων θραυσμάτων πυρομαχικών και ταυτόχρονα προκαλούν πυρκαγιές. Η πυρκαγιά στο δάσος Μπιρίγια την Τρίτη έκαιγε σε δέκα διαφορετικά σημεία μετά από αναχαιτίσεις.
Σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, οι πυρκαγιές σχετίζονται και με τις ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στο έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες έφεραν πιο ζεστό καιρό. Μέχρι το τέλος της άνοιξης, η βλάστηση ήταν υγρή ή βρεγμένη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σχεδόν καθόλου πυρκαγιές.Όμως ο καιρός του καλοκαιριού έφερε ξηρότερες συνθήκες, καθιστώντας τις περιοχές επιρρεπείς στις πυρκαγιές.
«Σχεδόν τίποτα δεν συνέβη μεταξύ Νοεμβρίου και Μαΐου», δήλωσε ο Χαφούτα. «Τώρα μας τελείωσαν τα θαύματα». Η ποσότητα του εύφλεκτου υλικού είναι ιδιαίτερα μεγάλη, σύμφωνα με έναν επαγγελματία της προστασίας της φύσης, επειδή «η προστασία της φύσης στο βορρά ήταν πολύ επιτυχημένη», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόταν στο γεγονός ότι η Ισραηλινή Αρχή Φύσης και Πάρκων έχει καταφέρει να προστατεύσει μεγάλες θαμνώδεις εκτάσεις, χωρίς να αραιώσει τη βλάστηση, παραχωρώντας την για χρήση ως βοσκότοπο, για παράδειγμα. Ως αποτέλεσμα, οι θάμνοι έχουν γίνει ιδιαίτερα πυκνοί, πράγμα που σημαίνει ότι οι πυρκαγιές εκεί εξαπλώνονται ταχύτερα και η πρόσβαση των πυροσβεστικών συνεργείων είναι πιο δύσκολη.