Κλαούντια Σέινμπαουμ

Μια γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό

Είναι εγγονή εβραίων που διέφυγαν από τον ναζισμό και τη φτώχεια στη Λιθουανία και τη Βουλγαρία. Είναι επίσης διδάκτωρ ενεργειακής μηχανικής και στα μέσα της δεκαετίας του 2000 συνέβαλε στο έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. Η Κλάουντια Σέινμπαουμ, η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, έχει πολλά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία στο βιογραφικό της, το πρωτεύον όμως σήμερα είναι ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του Μεξικού, μιας χώρας διαβόητης για τη μάτσο κουλτούρα της και τη βία κατά των γυναικών – όπως και τη βία των ναρκωτικών.

Η Σέινμπαουμ, υποψήφια του αριστερού κυβερνώντος κόμματος MORENA, επικράτησε της βασικής αντιπάλου της, της δεξιάς Σότσιλ Γκάλβες, με ποσοστό περίπου 59,5% και υποσχέθηκε να διευρύνει τις πολιτικές πρόνοιας που πιστώνονται τη δημοτικότητα του μέντορά της, του απερχόμενου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Το βασικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει, ωστόσο, συνοψίζεται στη δολοφονία συνολικά 38 υποψήφιων, προεκλογικά, στο Μεξικό.

Σάλι Μπάζμπι

Αντικαταστάθηκε «προσωρινά»

Το 2021, έγραψε και αυτή ιστορία: έγινε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια στην ιστορία της «Washington Post» – της αμερικανικής εφημερίδας που υιοθέτησε το 2017, επί προεδρίας Τραμπ, και διατηρεί το σύνθημα «Η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι». Αλλά η θητεία της Σάλι Μπάζμπι σε αυτό το πόστο ολοκληρώθηκε, όπως ανακοινώθηκε, θα αντικατασταθεί προσωρινά, μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, από τον Ματ Μάρεϊ, πρώην αρχισυντάκτη της «Wall Street Journal» και στη συνέχεια, από τον Ρόμπερτ Ουίνετ, νυν αναπληρωτή διευθυντή του ομίλου Telegraph Media.

Οι λόγοι της αποχώρησης της Μπάζμπι, που είχε διατελέσει στο παρελθόν και επικεφαλής του Associated Press, δεν επεξηγήθηκαν, πιθανόν όμως να έχουν να κάνουν με τα θλιβερά, από οικονομικής άποψης, χρόνια που διανύει η βιομηχανία της ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της «Washington Post».

Μπορεί η εφημερίδα να κέρδισε τον περασμένο μήνα τρία βραβεία Πούλιτζερ, σύμφωνα ωστόσο με τον νέο εκδότη της, τον Ουίλ Λιούις, πέρυσι έχασε 77 εκατομμύρια δολάρια.

Μεχμέτ Σιντίκ Ακίς

Η ιστορία διαρκώς επαναλαμβάνεται

Η ιστορία διαρκώς επαναλαμβάνεται στην Τουρκία, ποτέ όμως ως φάρσα. Ο,τι ακριβώς συνέβη μετά τις δημοτικές εκλογές του 2019, όταν το καθεστώς του Ερντογάν αντικατέστησε γύρω στους 50 δημάρχους του φιλοκουρδικού κόμματος με διορισμένους από το ίδιο αξιωματούχους, μοιάζει να συμβαίνει και τώρα. Ο Μεχμέτ Σιντίκ Ακίς, ο φιλοκούρδος δήμαρχος της πόλης Χακιάρι, καθαιρέθηκε και τέθηκε υπό κράτηση, κατηγορούμενος για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση». Το πόστο του ανέλαβε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Αλί Τσελίκ.

Είναι η πρώτη καθαίρεση φιλοκούρδου δημάρχου μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, στις οποίες το φιλοκουρδικό κόμμα DEM κέρδισε 77 δήμους σε όλη την Τουρκία – θεωρείται ωστόσο βέβαιο πως θα ακολουθήσουν και άλλες, άλλωστε οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το DEM, όπως κατηγορούσαν και τους φιλοκούρδους προκατόχους του, για σχέσεις με το PKK.

«Η κυβέρνηση κατέφυγε και πάλι σε αυτό που ξέρει καλύτερα: στον σφετερισμό της λαϊκής βούλησης και στην πραγματοποίηση πραξικοπήματος», κατήγγειλε το κόμμα.