Ο Πασκάλ Ουμό, ένας πρώην επικοινωνιολόγος της Εθνικής Συσπείρωσης που τα έχει πια «σπάσει» με το κόμμα, λέει πως όταν τον γνώρισε, δεν ήταν παρά ένα «κέλυφος αδειανό», πως «από πλευράς βάθους προσωπικότητας, είχε πολύ περιορισμένο», πως «η άνεσή του, ο ενθουσιασμός που βγάζει σήμερα», ακόμα και το χαμόγελό του και ο τρόπος που χαιρετάει τον κόσμο, είναι αποτέλεσμα εντατικής και επίπονης εκπαίδευσης. Ο Φλοριάν Φιλιπό, πρώην δεξί χέρι της Μαρίν Λεπέν, που εγκατέλειψε το κόμμα μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2017, τον περιγράφει ως ρηχό, περισσότερο φαίνεσθαι παρά ουσία, «είδα γρήγορα πως οι πεποιθήσεις του ήταν πολύ εύπλαστες», διαβεβαιώνει. Τόσο οι αντίπαλοί του όσο και ο γαλλικός Τύπος του χρεώνουν ελλιπή γνώση και κατανόηση των πραγμάτων. Αλλά τους ψηφοφόρους δεν δείχνει να τους ενδιαφέρει τίποτε από όλα αυτά: ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, ο επικεφαλής της λεπενικής λίστας στις ευρωεκλογές και θεωρούμενος ευρέως ως το ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής Ακροδεξιάς, συμπεριλαμβάνεται σταθερά στις πλέον δημοφιλείς προσωπικότητες της Γαλλίας και ετοιμάζεται να οδηγήσει την Εθνική Συσπείρωση (RN) σε έναν εκλογικό θρίαμβο. Σε σημείο που να αναρωτιέται (όχι με χαρά, το αντίθετο…) το Politico αν είναι αυτός «το νέο πρόσωπο της Ευρώπης».
Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων
Σύμφωνα με τη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» του γνωστού ιστοτόπου, η RN θα αποσπάσει στις ευρωεκλογές 33% των ψήφων, ποσοστό υπερδιπλάσιο από εκείνο (15%) που αναμένεται να εξασφαλίσει η λίστα της μακρονικής συμμαχίας – η οποία, παρεμπιπτόντως, κινδυνεύει να μείνει στην τρίτη θέση εξαιτίας των Σοσιαλιστών υπό τον χαρισματικό Ραφαέλ Γκλικσμάν, που αποσπούν στην πρόθεση ψήφου 14%. Οι ευρωεκλογές έχουν γίνει «μία στιγμή βαλβίδας πίεσης», εξηγεί ο δημοσκόπος της OpinionWay Μπρουνό Ζανμπάρ. «Είναι μία εκλογική μάχη δύσκολη για ένα κυβερνών κόμμα, όπου οι άνθρωποι εκφράζουν γενικά τον θυμό ή την απογοήτευσή τους». Και η RN φροντίζει να την πλασάρει ως ένα ενδιάμεσο δημοψήφισμα γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν, όχι τις γεωπολιτικές απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Οι ευρωεκλογές θεωρούνται λοιπόν στη Γαλλία ένα κρίσιμο βαρόμετρο ενόψει του 2027 και των επόμενων προεδρικών εκλογών, όπου η Λεπέν αναμένεται να διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις από ποτέ το Ελιζέ.
Η ίδια έχει περιγράψει τον Ζορντάν Μπαρντελά ως θεόσταλτο στην προσπάθειά της να αποδαιμονοποιήσει, ή μάλλον «κανονικοποιήσει» πλέον, το κόμμα, και να το προετοιμάσει για την εξουσία. «Δεν επηρεάζεται από το ταμπού που περιβάλλει την ψήφο στο Εθνικό Μέτωπο», δήλωσε αναφερόμενη στο παλαιότερο όνομα του κόμματός της, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πατέρα της, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, έναν αρνητή του Ολοκαυτώματος. «Είναι μέλος μιας νέας γενιάς», με μεγάλο φαν κλαμπ μεταξύ των νέων αλλά αγαπητός και στους μεγαλύτερους – ένα 23% των άνω των 65 σκοπεύουν να τον ψηφίσουν. Γεννημένος σε μία εργατική οικογένεια ιταλικής καταγωγής που εγκαταστάθηκε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960, μεγαλωμένος στο παριζιάνικο μπανλιέ Σεν Ντενί, ο Μπαρντελά αναπαράγει όλη τη γνωστή λεπενική ρητορική διαφημίζοντας παράλληλα το παρελθόν του ως πιο κοντά στον «λαό» και μακριά από εκείνο των γαλλικών ελίτ. Το πιο τρωτό του σημείο, ίσως τελικά να είναι οι εντεινόμενες εικασίες ότι βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Λεπέν, σε ένα κόμμα γνωστό για τις σχεδόν ομηρικές μάχες του για την ηγεσία.