Σταδιακή άρση των μέτρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων ζητούν βιομηχανία και λιανεμπόριο. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στα τρόφιμα, όπως λένε από το 4,8% στο 2,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, από τον Ιούλιο του 2021, μαζί με τη μείωση του πληθωρισμού συνολικά, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, βάζουν ξανά στο τραπέζι της συζήτησης την επανεξέταση του μέτρου για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Και αυτό γιατί όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς, ενώ κανείς δεν μπορεί να πιστεύει ότι ο περιορισμός αυτός βάζει φραγμό στις αυξήσεις, την ίδια στιγμή δεν φέρνει και μειώσεις σε προϊόντα που θα μπορούσαν να γίνουν. Σύμφωνα με τους ίδιους αρκετοί «κλειδώνουν» στο πλαφόν, έτσι δεν λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός που θα μπορούσε να φέρει ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ενωσης Σουπερμάρκετ Ελλάδας Αριστοτέλης Παντελιάδης αναφέρθηκε στα μέτρα κατά της ακρίβειας, λέγοντας ότι «κάποια από αυτά κάνουν κακό και εμποδίζουν τον ανταγωνισμό». Μάλιστα αναφερόμενος στο μέτρο για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είπε ότι επειδή οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους σε κάποια προϊόντα, δεν το μειώνουν και σε κάποια άλλα προϊόντα. Σύμφωνα με τον ίδιο, γενικά η πολιτική αυτή μειώνει την ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς και παρά το γεγονός ότι το μέτρο ήταν σε λογική βάση το πρώτο διάστημα εφαρμογής, στην πορεία του χρόνου έχει φέρει μάλλον αρνητικό αποτέλεσμα.
Ανάλογη ήταν και η αναφορά του προέδρου των βιομηχάνων τροφίμων Ιωάννη Γιώτη κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΤ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι ζητούν την κατάργηση του μέτρου για το μεικτό περιθώριο κέρδους, που εφαρμόζεται με ακαθόριστο τρόπο και με βάση στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2021, όταν όλο το περιβάλλον έχει αλλάξει.
Για τους ανθρώπους της αγοράς ο παρεμβατισμός στην αγορά για μεγάλο διάστημα δημιουργεί στρεβλώσεις και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει τα όποια μέτρα λαμβάνονται να επανεξετάζονται και να βελτιώνονται ή ακόμα και να καταργούνται. Οι άνθρωποι των σουπερμάρκετ θεωρούν ότι εκτός από το μέτρο για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και το μέτρο της τρίμηνης απαγόρευσης των προωθητικών ενεργειών σε όσους προμηθευτές προχωρούν σε ανατιμήσεις είναι μέτρο γραφειοκρατικό και δύσκολο.
Οι τιμές
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΣΕ αναφορικά με την κριτική ότι οι τιμές είναι ακριβότερες στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι σωστό. «Κάποια προϊόντα μπορεί να είναι φθηνότερα στην Ευρώπη, όχι όμως όλα. Δεν ισχύει ότι οι πολυεθνικές τιμολογούν υψηλότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Η μέση τιμή εάν συνυπολογιστούν οι προσφορές είναι υψηλότερη στην Ευρώπη απ’ ό,τι στην Ελλάδα», αναφέρει, ενώ και η μείωση του ΦΠΑ την οποία αρνείται η κυβέρνηση θα είχε αποτέλεσμα, αφού αποτελεί παράγοντα που επιβαρύνει το κόστος του καλαθιού, κάτι στο οποίο συνηγορούν και οι βιομηχανίες.
Οσο για το θέμα των γεωγραφικών περιορισμών στις εισαγωγές προϊόντων από άλλες χώρες οι λιανέμποροι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν γενικευμένες απαγορεύσεις από τους προμηθευτές. Αντίθετα οι εισαγωγές προϊόντων από άλλες χώρες φθηνότερα είναι πρακτικά δύσκολες και έχουν σχέση με πρακτικά ζητήματα όπως οι διαφορετικές συσκευασίες ή τα μεγέθη των προϊόντων, ακόμα και η διαφορετική γλώσσα στις ενδείξεις τους δημιουργούν πρακτικά ζητήματα για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα όπως λένε δεν γίνονται εύκολα αποδεκτά τα προϊόντα αυτά από τους καταναλωτές.