Στον απόηχο της υπόθεσης διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας, η ΑΑΔΕ προχωρά σε σταδιακή μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη ΔΟΥ Χαλκίδας στις αντίστοιχες κεντρικοποιημένες φορολογικές υπηρεσίες της Αττικής, με ταυτόχρονη διατήρηση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης για πολίτες και επιχειρήσεις. Οι υπάλληλοι των τμημάτων, των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται, θα εξακολουθούν να εργάζονται στον χώρο της ΔΟΥ Χαλκίδας, εντασσόμενοι οργανωτικά στο δυναμικό των αντίστοιχων ειδικών κέντρων της Αττικής. Η εφορία θα συνεχίσει να λειτουργεί με νέα μορφή, διαθέτοντας τμήματα Φορολογικού Μητρώου και εξυπηρέτησης φορολογιών, πλην της φορολογίας κεφαλαίου.

Δημοπρασίες για παραλίες

Σπάνε τα κοντέρ οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού. Με το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων να είναι μεγάλο, πάνω από 1.200 ηλεκτρονικές δημοπρασίες παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού αναμένονται φέτος, ενώ μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 959 δημοπρασίες. Από δημοπρασίες που ολοκληρώθηκαν, 735 «έκλεισαν» με κατακύρωση της παραλίας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέβαλαν το υψηλότερο τίμημα, ενώ οι υπόλοιπες κρίθηκαν άγονες και προγραμματίζεται η εκ νέου δημοπράτησή τους το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται εκ νέου δημοπρασία έως ότου ολοκληρωθεί η μισθωτική τους περίοδος, διέπονται ωστόσο από τους ίδιους κανόνες ποινών και προστίμων με αυτούς των νέων παραχωρήσεων. Με απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη, επεκτάθηκε έως τις 28 Ιουνίου η διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες εκκρεμείς δημοπρασίες. Οι δε απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 10ημέρου.

Στα «μανταλάκια»

Αναβολή ενός μήνα, μέχρι το τέλος Ιουλίου, πήρε η δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών της Εφορίας και του ΕΦΚΑ. Απόφαση που υπογράφουν οι υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και  Πάνος Τσακλόγλου ορίζει ότι ο κατάλογος με τους μεγαλοοφειλέτες θα αναρτηθεί 31 Ιουλίου 2024 στον ηλεκτρονικό κόμβο αντί 30 Ιουνίου 2024. Οι λίστες είναι κοινές για όσους χρωστούν σε Εφορία, Τελωνεία και ΕΦΚΑ και αναγράφουν το σύνολο των οφειλών κάθε φορολογούμενου. Σε αυτές  περιλαμβάνονται  φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές τη φορολογική διοίκηση και τον ΕΦΚΑ άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Σύμβαση εργασίας

Εγκρίθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ και εστάλη προς υπογραφή στο υπουργείο Οικονομικών η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ετών 2024, 2025 και 2026, με την οποία καθορίζονται οι μη μισθολογικές παροχές, όροι εργασίας και λοιπά θέματα των τακτικών υπαλλήλων, της Νομικής Συμβούλου και των δικηγόρων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Συνολικά προβλέπονται μη μισθολογικές παροχές για βρεφονηπιακούς σταθμούς, επιβράβευση αριστούχων τέκνων υπαλλήλων, δαπάνες σίτισης και καταβολή έκτακτης παροχής με τη μορφή δωροεπιταγής, που φθάνουν στα 769.800 ευρώ ανά έτος. Οι ρυθμίσεις της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχουν αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2024 και ισχύουν έως 31 Δεκεμβρίου 2026.

Αγοράζουν ελληνικά

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το ενδοευρωπαϊκό εμπόριο για το 2023. Το 20% των εξαγωγών της Ελλάδας κατευθύνεται προς την Ιταλία, με τη Βουλγαρία και τη Γερμανία να ακολουθούν με περίπου 12% εκάστη. Οσον αφορά τις εισαγωγές, η χώρα μας είναι ο κορυφαίος εταίρος της Κύπρου, καθώς είναι υπεύθυνη για το 1/3 των συνολικών εξαγωγών της. Το εμπόριο εντός Ευρώπης ανήλθε συνολικά σε περίπου 4,135 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2023, κατά 2,4% χαμηλότερα από το 2022. Κορυφαία εισαγωγέας είναι η Γερμανία, η οποία είναι στους τρεις πρώτους εταίρους 25 χωρών της ΕΕ, ενώ ακολουθούν Ιταλία (10 χώρες) και Γαλλία (9 χώρες).

Πρόστιμο $260 εκατ.

Η Johnson & Johnson καλείται να πληρώσει 260 εκατομμύρια δολάρια σε γυναίκα από το Ορεγκον η οποία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας την εταιρεία ότι εμφάνισε θανατηφόρα μορφή καρκίνου που συνδέεται με έκθεση σε αμίαντο, από την εισπνοή της σκόνης ταλκ της εταιρείας. Στην ετυμηγορία αυτή κατέληξε δικαστήριο στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ. Η απόφαση της Δικαιοσύνης έρχεται καθώς η εταιρεία συνεχίζει να επιδιώκει διακανονισμό 6,48 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αγωγές που έχουν γίνει εναντίον της για την υπόθεση με το ταλκ. Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά αποζημίωση τόσο για την ενάγουσα όσο και για τον σύζυγό της.