Αντιφατικά μηνύματα λαμβάνει η Αθήνα από την Αγκυρα τα τελευταία 24ωρα, ζυγίζοντας προσεκτικά προκλητικές κινήσεις στο πεδίο και ανέξοδες δηλώσεις καλής θέλησης όσον αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την πρόσφατη κατάρριψη του βασικού επιχειρήματος του Βρετανικού Μουσείου περί ύπαρξης οθωμανικού φιρμανιού, το οποίο δήθεν δόθηκε στον Ελγιν.

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Παιδείας Γιουσούφ – πως ο ίδιος θα ήθελε να δει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ανοιχτή – η ελληνική πλευρά σημειώνει πως η συγκεκριμένη αναφορά κρίνεται ενδιαφέρουσα, ταυτόχρονα όμως επισημαίνει πως πρόκειται για ανέξοδα λόγια και πως αναμένει να δει πράξεις, καθώς και ο ίδιος ο τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι μια τέτοια απόφαση εναπόκειται στον ίδιο τον Ερντογάν. Αναλυτές, πάντως, υπογραμμίζουν πως η σχετική δήλωση δεν εντάσσεται στο ελληνοτουρκικό κάδρο, ερμηνεύοντάς την κυρίως ως μέρος της χαμηλής πολιτικής που ασκεί η Τουρκία στο πλαίσιο των πιέσεων που δέχεται από τις ΗΠΑ για σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας.

Παράλληλα, ως σημαντική εξέλιξη αξιολογείται από την Ελλάδα η παρέμβαση αντιπροσώπου της Τουρκίας σε επιτροπή της UNESCO για μη ύπαρξη οθωμανικού εγγράφου που νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Ελγιν. «Η Τουρκία επιβεβαίωσε αυτό που υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά, ότι δεν υπάρχει φιρμάνι», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Πρόκληση από τουρκικό αεροσκάφος

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Αγκυρα προχωρούσε σε μια κίνηση που σκοπό είχε ξεκάθαρα την επίδειξη ισχύος. Επειτα από αρκετούς μήνες ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών απογειώθηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Νταλαμάν, απέναντι στη Ρόδο και αφού μπήκε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε στον άξονα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, με κατεύθυνση τον Κόλπο της Σύρτης.

Κατά την επιστροφή από την ίδια διαδρομή, αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά. Παράλληλα η Τουρκία με την παράνομη ΝΟΤΑΜ δέσμευσε πέντε περιοχές στο Αιγαίο, πολύ κοντά στον 25ο μεσημβρινό, για άσκηση έρευνας και διάσωσης από τις 7 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου, ενώ με άλλη ΝΟΤΑΜ έθεσε εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης του Αη Στράτη με αφορμή ελληνική άσκηση.

Ενα νέο πρόβλημα για την κυβέρνηση Ερντογάν, πάντως, προέκυψε χθες από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικά μια σειρά από σημαντικά προεδρικά διατάγματα, επιτρέποντας στην τουρκική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «κράτος με σπασμένες κολόνες».

Βρετανικό Μουσείο στα «ΝΕΑ»:

«Ο Ελγιν έδρασε με άδεια»

Επιμένει το Βρετανικό Μουσείο στον προκλητικό ισχυρισμό ότι ο λόρδος Ελγιν είχε άδεια να ξεριζώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά την εκκωφαντική διάψευση της εκπροσώπου της Αγκυρας στην επιτροπή της UNESCO, η οποία δήλωσε ότι δεν υπήρξε φιρμάνι. Μιλώντας αποκλειστικά στα «ΝΕΑ», ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: «Ο λόρδος Ελγιν έδρασε με την άδεια των νόμιμων Αρχών της εποχής, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, οι οποίες ήταν σε πλήρη γνώση των ενεργειών του. Του χορηγήθηκε φιρμάνι και, μεταξύ 1801 και 1805, ενεργώντας υπό την επίβλεψη των αρμόδιων Αρχών, αφαίρεσε περίπου τα μισά από τα εναπομείναντα Γλυπτά από τα ερείπια του Παρθενώνα». Ο εκπρόσωπος του λονδρέζικου ιδρύματος κατέληξε λέγοντας ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ανήκουν νομίμως στους επιτρόπους του Μουσείου».