Οταν φτάνει η ώρα των μεγάλων πόλεων, ειδικά της Αθήνας, τότε τρέχει ήδη η αντίστροφη μέτρηση: τρεις και σήμερα για τη λήξη της προεκλογικής σεζόν (της τέταρτης σε διάστημα ενός έτους) και τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται πυρετωδώς για το «φίνις» του αρχηγού τους. Τι κι αν την Κυριακή στήνεται μια παραδοσιακά χαλαρή κάλπη, από την οποία εκλείπει το – κομβικό για την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των εκλογέων – διακύβευμα της κυβερνησιμότητας; Τι κι αν στην πραγματικότητα «αγωνίζονται» όχι τόσο οι αρχηγοί αλλά τα δεκάδες πρόσωπα που εκείνοι αποφάσισαν να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους; Τι κι αν οι εξ απορρήτων των αρχηγών διαπιστώνουν όλες αυτές τις εβδομάδες δυσκολία να… βγάλουν τον κόσμο τους σε πεζοδρόμους και μικρές πλατείες ανά την επικράτεια;

Οι ίδιοι οι αρχηγοί, και σέρνουν εξαρχής τον προεκλογικό «χορό», και επιδιώκουν ξανά μια τελική μάχη ισχύος, αναντίστοιχη με το συνολικό ύφος της σύγχρονης προεκλογικής εκστρατείας, η οποία προ πολλού δεν συνοδεύεται από προσδοκίες για… λαοθάλασσα ψηφοφόρων με κομματικές σημαίες και ντουντούκες αλλά «χτίζεται» με γρήγορες και μικρές περιοδείες, με αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων, με ενέσεις lifestyle κ.ο.κ.

Κι όμως οι πολιτικοί αρχηγοί θα ρίξουν ξανά τη… ζαριά της (κεντρικής) πλατείας, παίζοντας για άλλη μία φορά αυτό το power game. Είναι κυρίως συμβολική η διάσταση των ανοιχτών κομματικών συγκεντρώσεων: να αξιοποιηθούν τοπόσημα, να υπάρξει αποτελεσματική κινητοποίηση των κομματικών «φίλων», να οργανωθεί προσεκτικά η «σκηνοθεσία», γιατί επί της ουσίας πρόκειται για την έσχατη προσπάθεια να μεταδοθούν «δυνατά» πλάνα – το πόσο «δυνατά» μένει να φανεί – στο «φίνις» της εκστρατείας. Πολιτικά, ο στόχος των αρχηγών είναι διπλός, αφενός να συσπειρώσουν στο μέγιστο το κοινό στο οποίο απευθύνονται, αφετέρου να προσελκύσουν την τελευταία στιγμή μέσα από στοχευμένα μηνύματα και μια εικόνα αυτοπεποίθησης όσο περισσότερους γίνεται από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Εμπειρος αναλυτής σχολιάζει ότι μια εικόνα ισχύος, εφόσον αποτυπωθεί, είναι ικανή να «ασκήσει επιρροή» σε μερίδα ψηφοφόρων. Εξού και ουδείς αφήνει στην άκρη οποιοδήποτε «εργαλείο» βελτίωσης του – παραταξιακού – κλίματος.

Το πρόγραμμα

Στις συσκέψεις προετοιμασίας στα κομματικά επιτελεία για τα τελευταία προεκλογικά 24ωρα οριστικοποιούνται (και) οι λεπτομέρειες των αρχηγικών ομιλιών. Πλατείες και ημερομηνίες έχουν «κλειδώσει» και ειδικά το Σύνταγμα είναι στα πλάνα τριών αρχηγών: με… σειρά εμφάνισης του Δημήτρη Κουτσούμπα (Τετάρτη), του Στέφανου Κασσελάκη (Πέμπτη) και του Κυριάκου Μητσοτάκη (Παρασκευή). Ο Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται σήμερα στην εξαιρετικά «δύσκολη» και κομβική για τη ΝΔ θεσσαλική πρωτεύουσα, στη Λάρισα, προγραμμάτισε δύο ανοιχτές συγκεντρώσεις: την Τετάρτη επιστρέφει στην (επίσης κρίσιμη για την κεντροδεξιά παράταξη και όχι μόνο) Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή θα «κλείσει» την προεκλογική δραστηριότητα στην Πλατεία Συντάγματος.

Το ίδιο μέρος είχαν επιλέξει οι γαλάζιοι και στον δρόμο για την εθνική κάλπη του περασμένου Ιουνίου, αλλάζοντας μάλιστα τότε το «γούρι» του Θησείου, που είχαν επιλέξει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τόσο το 2019 όσο και τον Μάιο του 2023, αλλά και χθες ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος θα κλείσει την καμπάνια του στην Καλαμάτα την Παρασκευή.   Το Σύνταγμα είχαν προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ενόψει της αναμέτρησης της 21ης Μαΐου 2023 – σκηνικό που θα επαναληφθεί.

Ο Κασσελάκης, μετά τη χθεσινή παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, προγραμματίζει για την Πέμπτη την κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα και την Παρασκευή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απευθύνει την τελευταία ομιλία του στην Πάτρα. Για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ η τελευταία ομιλία στο Λεκανοπέδιο θα δοθεί την Τετάρτη στο Θησείο και ο ίδιος θα ρίξει την αυλαία την Παρασκευή από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο Κρήτης.