Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης που, με ένα εξελάκι, έκανε στον λαό του ο Στέφανος Κασσελάκης στη Θεσσαλονίκη, έκανε σοβαρή ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Εως προχθές, ο πρόεδρος αντιμετώπιζε μια πολιτική κατηγορία ότι ενώ υποχρεούται από τον νόμο δεν δίνει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του. Κι εκείνος απαντούσε ότι θα υποβάλει δήλωση στο τέλος Ιουνίου, όταν λήγει η σχετική προθεσμία.

Από προχθές, δημοσιοποιώντας μια τύπου δήλωση όπου ναι μεν εμφανίζει κάποια στοιχεία χωρίς όμως να νομιμοποιείται κάποια αρχή να τα ελέγξει, έκανε την περιουσιακή του κατάσταση αντικείμενο της πολιτικής συζήτησης. Ο ίδιος βρίσκεται πια σε θέση άμυνας, αφού επικρίνεται από κυβερνητικά στελέχη είτε για ψευδή δήλωση είτε για την παραδοχή παρανομιών, για τις οποίες θα έχει εμπλοκή με τη δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη θα πάει στην κάλπη με κεντρικό θέμα συζήτησης το πόθεν έσχες του αρχηγού του.

Του Κώστα Σκλαβενίτη

Ηδη η ΝΔ τοποθετήθηκε αμέσως διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος σημείωσε ότι «υπάρχει μια παραβίαση της νομοθεσίας. Επρεπε να έχει αποχωρήσει από οποιαδήποτε αλλοδαπή εταιρεία ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατά δήλωσή του πλέον, 31/12/23 τουλάχιστον, παρέμενε σε αλλοδαπή εταιρεία». Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, πιο οξύς, μίλησε για ψεύτικη δήλωση. Τα πράγματα έγιναν χειρότερα για τον Κασσελάκη, χθες, όταν, έπειτα κι από δημοσίευμα του δικηγόρου Κώστα Κούρκουλου, έγινε κατανοητό ότι ο Κασσελάκης, από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γινόταν «υποχρεωτικά ελεγχόμενος», συγκαταλέγεται δηλαδή στα πρόσωπα που, βάσει των άρθρων 4 και 18 του Ν. 5026/2023, υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες «μέσα σε 90 ημερολογιακές ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητας». Πρόκειται για τη λεγόμενη «Αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης» η οποία περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας του υπόχρεου, τόσο στην ημεδαπή όσο και στην αλλοδαπή.

Ο Κασσελάκης, μάλιστα, προφασίστηκε ότι και να θέλει δεν μπορεί να υποβάλει δήλωση επειδή δεν λειτουργεί η πλατφόρμα, για να υπάρξει ακόμα μια διάψευση από την κυβέρνηση: δεν ισχύει αυτό, η πλατφόρμα για την αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης είναι ανοιχτή. Μπορεί και σήμερα να την υποβάλει.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ορισμένες παλιές κομματικές καραβάνες που παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποφεύγουν να ταυτιστούν με τις επιλογές Κασσελάκη, γι’ αυτό και δεν συμμετέχουν ή συμμετέχουν υποτυπωδώς στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρόσωπα αυτά θεωρούν ότι, ούτως ή άλλως, η θέση του προέδρου έχει κλονιστεί και στο εσωτερικό του κόμματος της Αριστεράς και στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο. Παρότι αντιγράφει τις λαϊκιστικές τακτικές του διαστήματος 2010-2015, την εχθροπάθεια και τον βολονταρισμό, η βασική κατηγορία που του αποδίδουν είναι ότι λειτουργεί όχι ως πολιτικός ηγέτης αλλά ως επικεφαλής εταιρείας. Ο ίδιος, πάλι, δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να είσαι επικεφαλής κόμματος. Θεωρεί ότι είναι ο ιδιοκτήτης εταιρείας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τον συγκρίνουν με τον Βελόπουλο και λένε ότι ο ακροδεξιός επιστολογράφος του Χριστού μετέτρεψε την εταιρεία του σε κόμμα, ενώ ο Κασσελάκης μετατρέπει το κόμμα σε εταιρεία. Και ετοιμάζονται να του φορτώσουν πιθανή χρεοκοπία. Το θέμα πάντως, είναι, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκοπήσει, δύσκολα μπορεί να επιστρέψει ως κόμμα.

Συμπέρασμα: ο Μητσοτάκης (αλλά και ο Ανδρουλάκης) ας στείλουν στον Κασσελάκη μια ανθοδέσμη για την επιλογή να δώσει «στον λαό» το «πόθεν έσχες» του. Ωραίο δωράκι.