«Από tweet τα μεσάνυχτα μέχρι κατανάλωση χλωρίνης, ρίψη δακρυγόνων στους πολίτες και χειραγώγηση εφαρμογής φωτογραφιών. Ξέραμε ότι ο Τραμπ ήταν εκτός ελέγχου όταν ήταν πρόεδρος. Μετά έχασε τις εκλογές του 2020 και ξέφυγε. Προσπάθησε απεγνωσμένα να παραμείνει στην εξουσία». Η οθόνη γεμίζει με φωτογραφίες του Τραμπ και τις φράσεις που ακούγονται να λέει μια βαθιά φωνή. Είναι η ίδια φωνή που οι λάτρεις του «Ταξιτζή», του «Ελαφοκυνηγού», του «Νονού» και του «Ιρλανδού» θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ανάμεσα σε χιλιάδες. «Τώρα είναι ξανά υποψήφιος, και αυτή τη φορά απειλεί να γίνει δικτάτορας, να τελειώσει το σύνταγμα και να κάνει αιματοχυσία αν χάσει. Ο Τραμπ θέλει εκδίκηση και δεν θα σταματήσει σε τίποτα για να την έχει» επιμένει στο σπικάζ ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Ο δημοφιλής ηθοποιός δάνεισε τη φωνή του σε ένα νέο διαφημιστικό για τις ανάγκες της προεδρικής καμπάνιας του Τζο Μπαντ, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα. Το σύντομο βίντεο θυμίζει στους αμερικανούς ψηφοφόρους οι οποίοι θα προσέλθουν τον ερχόμενο Νοέμβριο στις κάλπες ώστε να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας τους κινδύνους μιας πιθανής επιστροφής του επιχειρηματία στην πολιτική σκηνή. Η επιστράτευση του Ρόμπερτ Ντε Νίρο για τον ρόλο του αφηγητή στο συγκεκριμένο βίντεο, ενός μεγάλου αντίμαχου του Τραμπ, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά τη σημασία της επιρροής των σελέμπριτις στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος σε μια Αμερική που η πόλωση είναι πιο έντονη από ποτέ.

Τείνουν χείρα φιλίας

Κάθε τέσσερα χρόνια οι προεδρικοί υποψήφιοι τείνουν χείρα φιλίας στα μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ ώστε να τους βοηθήσουν με τα εκατομμύρια των θαυμαστών τους στην προσέλκυση νέων ψηφοφόρων. Στη φετινή εκλογική αναμέτρηση, όπου ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ δίνουν μια μάχη στήθος με στήθος για να κερδίσουν μια νέα θητεία, τα προγνωστικά δυσκολεύονται να δώσουν νικητή και η πολιτική ένταση αυξάνεται, κάθε βοήθεια που μπορεί να προσφέρουν οι αστέρες του θεάματος είναι χρήσιμη και μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο μιλάει έξω από το δικαστήριο όπου δικαζόταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο Μανχάταν

Οι συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν ετοιμάζουν μια μεγάλη βραδιά για τη συγκέντρωση πόρων υπέρ της προεκλογικής καμπάνιας του τον ερχόμενο μήνα στο Λος Αντζελες όπου αναμένεται να δώσουν το παρών ο Τζορτζ Κλούνι και η Τζούλια Ρόμπερτς, μαζί με τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Εκεί θα είναι βέβαια και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος την περασμένη Τρίτη πρωτοστάτησε σε μια συνέντευξη Τύπου που δόθηκε έξω από το δικαστήριο όπου στο εδώλιο καθόταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Μπροστά στις κάμερες, ο 80χρονος ηθοποιός χαρακτήρισε τον πρώην πρόεδρο «τέρας», ενώ τα έβαλε με τους υποστηρικτές του που ήταν επίσης συγκεντρωμένοι εκεί, τους οποίους αποκάλεσε «γκάνγκστερς». Η δημόσια τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση της Εθνικής Ενωσης Ραδιοτηλεοπτικών Φορέων, που κατέληξε να ανακαλέσει το βραβείο Υπηρεσίας προς την Αμερική το οποίο επρόκειτο να του απονείμουν την ίδια ημέρα. Ακόμα κι έτσι βέβαια ο Ντε Νίρο παραμένει το βαρύ πυροβολικό στην προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού εκπροσώπου.

Οι αμερικανοί ηθοποιοί Τζούλια Ρόμπερτς και Τζορτζ Κλούνι και η σύζυγος του τελευταίου Αμάλ Κλούνι ποζάρουν στο Λονδίνο στην πρεμιέρα της ταινίας «Εισιτήριο για τον Παράδεισο» στην πλατεία Λέστερ στο Λονδίνο

Τον περασμένο μήνα δείπνο για τη συγκέντρωση πόρων υπέρ του αμερικανού προέδρου παρέθεσαν στη Νέα Υόρκη ο Μάικλ Ντάγκλας και η Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς, διαχρονικοί υποστηρικτές του Μπάιντεν, αλλά δεν φαίνεται πως πολλοί συνάδελφοί τους είναι διατεθειμένοι να κάνουν αντίστοιχο. Η πραγματικότητα είναι ότι η προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού εκπροσώπου δείχνει να στερείται πρωτοκλασάτων ονομάτων του Χόλιγουντ, ικανών να βγουν μπροστά και να τη στηρίξουν.

Παραδοσιακά, το Χόλιγουντ τίθεται στο πλευρό των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος, χρησιμοποιώντας τη μεγάλη επιρροή που μπορεί να έχει η κινηματογραφική βιομηχανία στις εκλογές. Φέτος ωστόσο το τοπίο φαίνεται να διαμορφώνεται διαφορετικά. Αρκετοί σελέμπριτις έχουν πάρει αποστάσεις από τον Μπάιντεν εξαιτίας του τεταμένου πολιτικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα, με τα social media να καραδοκούν για να πάρουν κεφάλια  και την εκτεταμένη εμπλοκή της Αμερικής στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο 52χρονος Ντουέιν Ντάγκλας Τζόνσον, γνωστός και με το παρατσούκλι «The Rock», είναι ηθοποιός, τραγουδιστής, παραγωγός και επαγγελματίας παλαιστής, καθώς και πρώην παίκτης του φούτμπολ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ντουέιν Τζόνσον, ο οποίος το 2020 έδειξε τη στήριξή του στον Μπάιντεν αλλά τώρα, σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο Fox News, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να κάνει το ίδιο. Αντίστοιχη τακτική ακολουθεί και η ράπερ Κάρντι Μπι, δεδηλωμένη υποστηρίκτρια του Μπέρνι Σάντερ και στη συνέχεια του Τζο Μπάιντεν. Μιλώντας στο περιοδικό «Rolling Stone», αποκάλυψε πως στις φετινές εκλογές δεν πρόκειται καν να ψηφίσει, αφού, όπως τόνισε, «αισθάνομαι ότι οι άνθρωποι προδόθηκαν». Το πλήγμα αυτό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο για τον 81χρονο πρόεδρο, δεδομένου ότι η Κάρντι Μπι ήταν από τις πιο δραστήριες δημόσιες φιγούρες στα social media και έπαιζε σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων υπέρ του 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αμερικανίδα τραγουδοποιός Τέιλορ Σουίφτ κατά τη διάρκεα της συναυλίας της στο στάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου στη Μαδρίτη πριν από μερικές ημέρες

Βέβαια, το τοτέμ των δημόσιων προσώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή, η Τέιλορ Σουίφτ, ακόμη δεν έχει πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου και οι άνθρωποι του Μπάιντεν αναμένεται να τα δώσουν όλα ώστε να έχουν τη στήριξή της για μία ακόμα εκλογική διαδικασία.

Τα σόσιαλ μίντια

Σε μια Αμερική όπου η πολιτική ορθότητα έχει φωλιάσει για τα καλά στη δημόσια ζωή και οι φωνές που έρχονται από τα social media έχουν τη δύναμη να θαμπώσουν κάθε αστέρι του θεάματος, οι καλλιτέχνες διστάζουν να αγκαλιάσουν ανοιχτά κάποιον υποψήφιο για την προεδρία. Οπως επισημαίνουν ατζέντηδες, εκπρόσωποι ηθοποιών και τραγουδιστών, πολιτικοί αναλυτές και επικοινωνιολόγοι μιλώντας στo CNN, στον δρόμο για τις εκλογές του Νοεμβρίου είναι εξαιρετικά πιθανό οι εκπρόσωποι της σόουμπιζ να μείνουν πιο πίσω, αφού δεν θέλουν να ταυτιστούν με τις λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις που έχουν να επιδείξουν Μπάιντεν και Τραμπ. Είναι πιο πιθανό να δείξουν ενδιαφέρον για συγκεκριμένα κοινωνικά ζητήματα, όπως η αναπαραγωγική ελευθερία, παρά για το σύνολο των αξιών που συμβολίζουν οι δύο άνδρες. Το ζήτημα της άμβλωσης που καίει την Αμερική είναι πιθανό να κάνει αρκετές διάσημες γυναίκες να ενώσουν τις φωνές τους τελικά με τους Δημοκρατικούς. Πρόσφατα η ηθοποιός Σέριλ Λι Ραλφ ταξίδεψε μαζί με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στην Πενσιλβάνια ώστε να υποστηρίξουν μια εκεί καμπάνια για την αυτοδιάθεση των γυναικών ως προς την αναπαραγωγή.

Αντίστοιχης σημασίας είναι και τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία ο Τραμπ έχει επανειλημμένως απορρίψει. Το Χόλιγουντ βρίθει ακτιβιστών υπέρ του κλίματος και όλοι αυτοί αποτελούν μια πρώτης τάξης δεξαμενή σελέμπριτις που μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός θετικού προσώπου για τον Μπάιντεν. Ο πιο δυνατός παίκτης στην πράσινη πίστα είναι – ποιος άλλος; – ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, που βλέπει τους Δημοκρατικούς ανέκαθεν με καλό μάτι. Σε άλλον τομέα, αυτόν της γυναικείας υγείας, δραστήρια αναδεικνύεται η Χάλι Μπέρι, η οποία τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε με την Κάμαλα Χάρις ώστε να συζητήσουν το ζήτημα. Από το ίδιο γραφείο στον Λευκό Οίκο πέρασε και η Κιμ Καρντάσιαν, ώστε να συνεισφέρει το δικό της λιθαράκι σε ένα στρογγυλό τραπέζι για τις αμνηστίες που θα έδινε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η κλεψύδρα και οι κλειστές κουρτίνες

Πίσω από τις κλειστές κουρτίνες οι διεργασίες και οι ζυμώσεις με τη συμμετοχή ανθρώπων του θεάματος συνεχίζονται ακόμα πιο εντατικά. Είναι χαρακτηριστικό πως τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια βραδιά για την εξεύρεση χορηγών υπέρ του νυν αμερικανού προέδρου που ετοίμασε ο μεγιστάνας του κινηματογράφου Τζέφρι Κάτζενμπεργκ, πρώην πρόεδρος της Disney και ένθερμος υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, το Χόλιγουντ έριξε τον οβολό του στον κουμπαρά του Τζο Μπάιντεν. Η διαφορά ήταν όμως ότι εκεί δεν υπήρχαν κάμερες και δημοσιότητα που μπορούσαν να φέρουν και τη δημόσια στοχοποίηση κάποιου. Αντίστοιχα, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, συνιδρυτής με τον Κάτζενμπεργκ του στούντιο της DreamWorks, ένωσε τις δυνάμεις του με το Δημοκρατικό Κόμμα ώστε να τους βοηθήσει με τη διαμόρφωση της στρατηγικής του για το συνέδριό τους.

Οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι όσο η κλεψύδρα για τις εκλογές στερεύει τόσο οι καλλιτέχνες που στο παρελθόν είχαν μιλήσει ανοιχτά υπέρ του Τζο Μπάιντεν ή άλλων Δημοκρατικών υποψηφίων θα τολμήσουν να κάνουν το ίδιο. Οι άνθρωποι του νυν προέδρου βολιδοσκοπούν ήδη την Εύα Λονγκόρια, τη Σόντα Ράιμς και την Κόνι Μπρίτον, που έχει στείλει μάλιστα και μέιλ για την οικονομική ενίσχυση του 81χρονου πολιτικού ώστε να τις πείσουν να δώσουν ανοιχτά τη στήριξή τους στο πρόσωπό του. Σε αντίστοιχο αγώνα έχει επιδοθεί βέβαια και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στις περασμένες εκλογές είχε στο πλευρό του σελέμπριτις όπως οι ηθοποιοί Ντιν Κέιν, Κέλσι Γκράμερ, Τσακ Νόρις και Τζον Βόιτ και οι τραγουδιστές Τζέισον Αλντίν και Κιντ Ροκ. Τώρα όμως τα πράγματα δεν φαίνονται να είναι με το μέρος του και οι πρωτοκλασάτοι σελέμπριτις του γυρίζουν την πλάτη. Γι’ αυτό και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών τώρα επιδιώκει να δείξει ότι πλέον εκπροσωπεί τους ξεχασμένους ανθρώπους έναντι των ελίτ του Χόλιγουντ.

Ο πόλεμος στη Γάζα, η στήριξη στους Παλαιστινίους και το εβραϊκό λόμπι

Το χρίσμα του αγαπημένου εκπροσώπου της βιομηχανίας του θεάματος είναι μια δύσκολη αποστολή που γίνεται σχεδόν… αδύνατη όσο μαίνεται ακόμη ο πόλεμος στη Γάζα. Η ατμόσφαιρα στο Χόλιγουντ γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα γίνεται τοξική και οι ασκήσεις ισορροπίας όσων καλλιτεχνών δεν θέλουν να δηλητηριαστούν απαιτούν τη διατήρηση μιας απόστασης από τον Τζον Μπάιντεν που έχει ρίξει τη χώρα στην πρώτη γραμμή του πολέμου στο πλευρό του Ισραήλ. Για τους Αμερικανούς αραβικής καταγωγής, ο νυν πρόεδρος φαίνεται ο καλύτερος σύμμαχος του Νετανιάχου, ενώ κόκκινη κάρτα τού δείχνουν και όσοι συμπάσχουν με το δράμα του παλαιστινιακού λαού. Ιδιαίτερα γνωστοί πρωταγωνιστές όπως οι Μπεν Αφλεκ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Κέιτ Μπλάνσετ, Σίνθια Νίξον και τραγουδιστές όπως οι Ντρέικ, Ντούα Λίπα και Αμέρικα Φερέρα υπέγραψαν την πρωτοβουλία Arists4Ceasefire για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λίγο μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν όλοι αυτοί, την ώρα της κρίσης, μπροστά στις κάλπες θα δείξουν την προτίμησή τους προς το πρόσωπο του Δημοκρατικού υποψηφίου.

Δυσαρεστημένοι βέβαια είναι και οι Εβραίοι του Χόλιγουντ, αυτή η πανίσχυρη κάστα, που θεωρούν ότι ο Μπάιντεν δεν κάνει αρκετά πράγματα ώστε να βοηθήσει το Ισραήλ. Ηθοποιοί όπως οι Ντέμπρα Μέσινγκ, Τίφανι Χάντις και ο μουσικός παραγωγός Σκούτερ Μπράουν έχουν κάνει πολλές εκκλήσεις για την επιστροφή των απαχθέντων από τη Χαμάς και αντιδρούν από τη διστακτικότητα του προέδρου να κάνει το επόμενο βήμα στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών. Ο κωμικός Μάικλ Ραπαπόρτ, διαχρονικά ένας δυνατός επικριτής του Τραμπ, σε μια πρόσφατη δημοσίευσή του στο Instagram έγραψε ότι θεωρεί πως αυτή τη φορά ο δισεκατομμυριούχος θα κερδίσει εξαιτίας των «αντιεβραϊκών κραυγών στις πανεπιστημιουπόλεις».