Παρά το… σκωτσέζικο ντους που θυμίζει η σχέση μας με την Αγκυρα, στο πεδίο της διπλωματίας τα ελληνοτουρκικά είναι, μάλλον, σε μια από τις καλύτερες φάσεις τους. Αυτό δείχνει και η αλληλοϋποστήριξη Ελλάδας και Τουρκίας για να καταλάβουν δυο έμπειροι διπλωμάτες δυο από τις κορυφαίες θέσεις στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (τον γνωστό μας ΟΑΣΕ). Χθες έγινε γνωστό ότι με κοινή επιστολή τους προς τον Οργανισμό ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν δηλώνουν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ τον τούρκο πρέσβη στον ΟΗΕ και πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρίογλου. Και για τη θέση της διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODHIR) την πρώην νομική σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου για θέματα διεθνούς δικαίου, Μάνια Τελαλιάν. Προεξοφλώ ότι αυτό το κλίμα θα αναδειχθεί και στην αυριανή ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την εκλογή της Ελλάδας στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προσεχή διετία.
Συνεχίζει με τα ίδια email
Η υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων εκλογέων εξωτερικού στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου δεν θα μας αφήσει εύκολα σε ησυχία. Διότι, εξ όσων μαθαίνω, παρότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέτασε την ευρωβουλευτή και της επέβαλε πρόστιμο, τώρα ετοιμάζονται και νέες καταγγελίες εναντίον της. Ο λόγος; Οπως πληροφορούμαι, εκατοντάδες θιγόμενοι απόδημοι, εκτός από τις αγωγές που έχουν καταθέσει, είχαν στείλει και εξώδικα στην Ασημακοπούλου, με τα οποία, με βάση προβλέψεις του GDPR, της ζητούν να τους στείλει αντίγραφα από τα προσωπικά δεδομένα τους που κατέχει. Παρότι όμως οι θιγόμενοι επικοινώνησαν μαζί της με εξώδικες δηλώσεις, μέσω των δικηγόρων τους, η Ασημακοπούλου τους στέλνει τις απαντήσεις της στα email που είχε συγκεντρώσει. Προξενώντας οργή σε δεκάδες εξ αυτών που έχουν κινηθεί νομικά για τη διαρροή στην ευρωβουλευτή και τη βλέπουν να χρησιμοποιεί ακόμη τα επίμαχα email.
Διπλή παραδοχή
Επιπλέον, σε απαντήσεις που έστειλε χθες σε σχετικά εξώδικα, αναφέρει ότι «έχει δρομολογήσει την καταστροφή» των επίμαχων αρχείων με τα προσωπικά δεδομένα, σύμφωνα με την απόφαση της ΑΠΔΠΧ. Προξενώντας εντύπωση τόσο για το ότι χρησιμοποιεί ακόμη τα προϊόντα της διαρροής, όσο και με την παραδοχή ότι μια βδομάδα μετά την καταδικαστική απόφαση της Αρχής δεν τα έχει ακόμη διαγράψει.
Ικανοποίηση για την επιστολική
Περισσότεροι από 155.000 ήταν οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου που είχαν φτάσει ως το μεσημέρι της Τρίτης, χθες, στο κέντρο συλλογής στο Περιστέρι. Με τις 39.500 εξ αυτών να προέρχονται από εκλογείς του εξωτερικού. Θυμίζω ότι το σύνολο των εκλογέων που έχουν κάνει αίτηση για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο από Ελλάδα και εξωτερικό είναι 202.556. Και η εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών – μέχρι χθες τουλάχιστον – ήταν ότι θα αποστείλουν φάκελο περίπου 180.000 εξ αυτών. Ικανοποιητική συμμετοχή, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται. Οσοι, ωστόσο, από αυτούς δεν ψηφίσουν τελικά με επιστολική, θα λάβουν αργά το απόγευμα του Σαββάτου ένα sms με το οποίο θα ενημερώνονται ότι θα μπορούν να ψηφίσουν στα φυσικά εκλογικά τμήματα από τις 11 το πρωί της Κυριακής.
Τα πρώτα αποτελέσματα
Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, που απασχολεί πολλούς από εμάς για την ερχόμενη Κυριακή είναι το πότε θα έχουμε εικόνα των αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης. Σύμφωνα, λοιπόν, με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, κατά τις 9 το βράδυ της Κυριακής θα έχουμε την πρώτη ασφαλή εικόνα για το κόμμα που θα κόψει πρώτο το νήμα, αλλά και για το πόσα και ποια κόμματα θα έχουν περάσει το όριο του 3%. Ενώ περίπου στις 11 το βράδυ εκτιμάται ότι θα υπάρχει η πρώτη εικόνα και για τη σταυροδοσία για τους 1.168 υποψηφίους των 31 κομμάτων που συμμετέχουν.
Μια συνεπής στήριξη
Μια από τις πρώτες γυναίκες του δημόσιου βίου που είχαν στηρίξει ανοιχτά τη Σοφία Μπεκατώρου το 2021, όταν κατήγγειλε δημόσια τη σεξουαλική κακοποίησή της, ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Δίνοντας και εκ της θέσεώς της ως συζύγου του Πρωθυπουργού ένα ειδικό βάρος στην υπόθεση. Αυτό, μαζί με τη δεδομένη ευαισθησία της υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως εξηγεί τη χθεσινή παραδοχή της ότι το κόμμα της ενδεχομένως να έχει στο παρελθόν στοχοποιήσει τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα σχετικά η Μπεκατώρου (στο One) παραδέχτηκε ότι ενδεχομένως να έχει στοχοποιηθεί «αλλά εγώ δεν είμαι υπέρ αυτού». Η δήλωσή της επαινέθηκε και από πολλούς «γαλάζιους», όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, που σχολίασε στο Twitter ότι την Μπεκατώρου «την τιμά αυτή η δήλωση».