Η συνεχιζόμενη αναθεωρητική στάση της Τουρκίας παρά το γεγονός της ηρεμίας στους αιθέρες του Αιγαίου κάνει την Αθήνα να αναζητά τρόπους ενίσχυσης του οπλοστασίου της με πλατφόρμες που έχουν τεχνολογία αιχμής. Ανάμεσα σε αυτές τις πλατφόρμες είναι τα μαχητικά Rafale και οι φρεγάτες κλάσης «Κίμων» (Belharra).

Στα μαχητικά αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε φάση επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού μας προγράμματος και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις νέες προκλήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε 24 Rafale. Θα θέλαμε να τα κάνουμε 30. Θα δούμε αν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» από ανώτατη πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας, μέχρι στιγμής η γαλλική πλευρά δεν έχει καταθέσει πρόταση τιμής για τα επιπλέον έξι μαχητικά που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, προκειμένου να υπάρξουν και οι σχετικές διαδικασίες που θα βοηθήσουν ώστε μεθαύριο με φόντο τα ναυπηγεία της Λοριάν και τη φρεγάτα «Κίμων» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα επιθεωρήσει την πορεία των εργασιών στα τρία πολεμικά πλοία που χτίζονται για το Πολεμικό Ναυτικό, να μπορέσει να εξαγγείλει και την έναρξη των διαδικασιών για την απόκτηση επιπλέον μαχητικών.

Και είναι πολύ κρίσιμη η τιμή που θα ζητήσουν οι Γάλλοι για τις έξι επιπλέον «Ριπές του Ανέμου», καθώς, όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, το βασικό κριτήριο είναι τα πολύ στενά δημοσιονομικά περιθώρια. Κόστος που μπορεί να μετριαστεί εάν και εφόσον η Γαλλία δεχτεί να αγοράσει τα εναπομείναντα Mirage 2000-5.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο γαλλικό ναυπηγείο την Πέμπτη στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Γαλλία προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της D-Day στις 6 Ιουνίου 1944, όταν τα συμμαχικά στρατεύματα προχώρησαν σε απόβαση στην ακτή της Νορμανδίας, συμβάλλοντας καταλυτικά στην αρχή του τέλους της ναζιστικής Γερμανίας.

Ευρωπαϊκή Αμυνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στο πλευρό του τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συζητήσουν και ευρύτερα τους στόχους που έχουν τεθεί για την Ευρωπαϊκή Αμυνα, καθώς την τελευταία χρονική περίοδο η Αθήνα έχει θέσει υπ’ όψιν των ευρωπαίων εταίρων το «know how» που έχει από τη σύσταση του δικού της αντιαεροπορικού, αντιβαλλιστικού και αντι-drone θόλου. Το αν ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει και την απόκτηση 4ης φρεγάτας FDI, που στον ελληνικό στόλο φέρουν πλέον την ονομασία κλάσης «Κίμων», εναπόκειται αποκλειστικά στον ίδιο και στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που θα έχει με τον Μακρόν επιτόπου καθώς είναι γεγονός πως η option που υπήρχε για τέταρτο πλοίο έληξε το περασμένο καλοκαίρι και αυτό σημαίνει πως η τιμή του δεν θα είναι σε συνάρτηση με την απόκτηση των τριών που ναυπηγούνται ήδη.

Βέβαια, πηγές από τη γαλλική εταιρεία διαβεβαιώνουν πως δεν θα υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή εάν και εφόσον βέβαια η Αθήνα αποφασίσει να προχωρήσει και σε τέταρτο πλοίο, με την προϋπόθεση και αυτό να κατασκευαστεί στο γαλλικό ναυπηγείο και όχι σε κάποιο ελληνικό. Πιθανή κατασκευή εκτός Γαλλίας θα έβαζε στο κόστος και τις επενδύσεις για υποδομές που απαιτούνται και δεν έχουν ακόμη καν πραγματοποιηθεί σε ελληνικά ναυπηγεία. Η γαλλική πλευρά θα είναι δύσκολο να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο καθώς βλέπει πως το πρόγραμμα των κορβετών στο οποίο ήλπιζε, απομακρύνεται ακόμα περισσότερο καθώς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το θέμα της απόκτησης 7 φρεγατών κλάσης «Constellation» προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» πως ο Πρωθυπουργός απλά θα μεταβεί στο Λοριάν προκειμένου να παρακολουθήσει την εξέλιξη των εργασιών στις φρεγάτες και δεν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε.