Ενας μήνας και κάτι ως την πρώτη συγκέντρωση του Ολυμπιακού στον Ρέντη και όπως φαίνεται ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει πάρει σχεδόν όλες τις αποφάσεις για το καλοκαίρι των Ερυθρολεύκων. Το διάστημα ως την έναρξη του πρωταθλήματος της Super League που ανοίγει την επόμενη αυλαία. Με δυο λόγια; Πρώτη συγκέντρωση στις 8-10 Ιουλίου, δυο εβδομάδες στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και συνολικά 7-8 φιλικά παιχνίδια. Τα «εργαλεία» του Βάσκου προκειμένου η ομάδα του να επιστρέψει από εκεί που σταμάτησε…

Ναι, μετά τις χθεσινές πρώτες πληροφορίες, ένας δεύτερος κύκλος που επιβεβαιώνει πως είναι ήδη «χαρτογραφημένο» το διάστημα του Ολυμπιακού ως την έναρξη του πρωταθλήματος (17-18 Αυγούστου σύμφωνα με την ανακοίνωση της Super League). Και φυσικά τα «σημάδια» τα έβαλε ο ίδιος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ με τους συνεργάτες του λίγο πριν αναχωρήσουν για την πατρίδα τους. Τι έχει αποφασίσει ο 63χρονος προπονητής; Πριν από όλα ένα γενναίο break πέντε εβδομάδων. Και έπειτα άλλο τόσο για το στάδιο της προετοιμασίας που θα χωριστεί όπως πάντα σε τρία μέρη.

Η πρώτη εβδομάδα στον Ρέντη (8-10/7 η πρώτη συγκέντρωση, οι εργομετρικές εξετάσεις κ.λπ.). Οι επόμενες δύο στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας (14-15/7 η αναχώρηση, 27-28/7 η επιστροφή). Και έπειτα δύο εβδομάδες Αυγούστου ξανά με βάση τον Ρέντη, αλλά και ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα ακόμη σύντομο ταξίδι στο εξωτερικό για κάποιο «δυνατό» φιλικό τεστ. Θα δώσει 4-5 φιλικά ο Ολυμπιακός στο Ρότερνταμ σε μια περίοδο όπου στο ίδιο μέρος θα βρίσκονται πολλές ομάδες της La Liga και όχι μόνο. Θα δώσει σίγουρα και δύο φιλικά στην Αθήνα πριν από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος –λογικά το ένα εξ αυτών στο γήπεδο «Καραϊσκάκης» ως πρόβα τζενεράλε.

Είναι ανοιχτό και ένα ακόμη σύντομο ταξίδι στο εξωτερικό – όπως το ταξίδι που έγινε πέρυσι στη Μεγάλη Βρετανία για τα φιλικά με τους Ρέιντζερς και τη Νόριτς – αν βρεθεί κάτι ενδιαφέρον: 7-8 φιλικά που θα βάλουν την ομάδα των 100 χρόνων στις ράγες. Που θα μπορέσουν να την επαναφέρουν στο σημείο που ολοκλήρωσε το φετινό της ταξίδι. Και μέχρι το πρώτο ραντεβού στον Ρέντη; Προφανώς μια σειρά υποθέσεις σχεδιασμού. Για εκείνους τους «ελεύθερους» και «δανεικούς» που θα ανανεώσουν και του χρόνου. Και βέβαια για τις μεταγραφές

Ο Τζολάκης και ο Γκαρσία

Πρόσωπα αυτής της πρώτης εβδομάδας «διακοπών» στο συγκεκριμένο μέτωπο; Ο Κωνσταντής Τζολάκης και ο Ντάνι Γκαρσία. Ο τερματοφύλακας- αποκάλυψη του Ολυμπιακού που με βάση όσα συζητούν ατζέντηδες είναι κοντά στο να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους Πειραιώτες για την επόμενη 4ετία, έχοντας φυσικά αυξημένες αποδοχές. Και ο έμπειρος αμυντικός χαφ της Αθλέτικ Μπιλμπάο που φεύγει από το «Σαν Μαμές» και οι συμπατριώτες του τον θεωρούν σχεδόν βέβαιο για τους Πειραιώτες. Κάτι σαν τον επόμενο Βιθέντε Ιμπόρα – που δεν έχει σταματήσει να δηλώνει πως θέλει να επιστρέψει στη Λεβάντε για να κλείσει την καριέρα του εκεί. Ηταν ο Γκαρσία για τρία χρόνια υπό τις οδηγίες του Μεντιλίμπαρ στην Εϊμπάρ (105 συμ.) και θεωρείται ένα από τα «παιδιά» του βάσκου τεχνικού. Κάπως έτσι έχει αναπτυχθεί μια φημολογία ότι ο 34χρονος κεντρικός χαφ έχει ήδη συναντηθεί με τον Μεντιλίμπαρ. Και ότι μπορεί και μέσα στην εβδομάδα να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Και μιας και ο λόγος για ρεπορτάζ από το εξωτερικό; Ιστοσελίδα της Σλοβενίας («footballplanet.si») έγραψε χθες ότι η πρωταθλήτρια της χώρας, Τσέλιε, έχει στο «στόχαστρο» τον Ιβάν Μπρνιτς.

Τον 22χρονο εξτρέμ τον οποίο είχε αποκτήσει ο Ολυμπιακός από τη Μάριμπορ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ. «Η διοίκηση της Τσέλιε έχει έρθει σε επαφή με τον έλληνα γίγαντα και αν όλα πάνε βάσει σχεδίου δεν είναι απίθανο ο Μπρνιτς να ποζάρει σύντομα με τη φανέλα των γαλαζοκίτρινων».