«Ο τελικός του μήκους στο Ευρωπαϊκό θα είναι από τα πιο δυνατά αγωνίσματα, έχει και τον ελβετό δεκαθλητή Εχάμερ και τον Ιταλό Φορλάνι. Ομως, αν μου βγει κάτι που δοκιμάζω με επιτυχία στις τελευταίες προπονήσεις, τότε πιστέψτε με δεν θα έχει ανταγωνισμό ο τελικός»!

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου αρχίζει αύριο στη Ρώμη και την Παρασκευή μπαίνει στη μάχη του προκριματικού ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος μιλώντας στα «ΝΕΑ» δεν κρύβεται (όπως πάντα άλλωστε) πίσω από το δάχτυλό του.

«Θέλω κάτι μεγάλο», μας λέει και όταν τον ρωτάμε «δηλαδή ένα πανελλήνιο ρεκόρ ή το πάω μακριά;», χαμογελάει.

«Οχι, μια χαρά το πας! Στις τελευταίες προπονήσεις έχει βγει κάτι πολύ καλό. Εάν πετύχω μια εκτέλεση που έκανα και στην προπόνηση, μόνο το πόδι μου να βάλω σωστά για ένα ωραίο πάτημα στη βαλβίδα, έχει φύγει το άλμα στα 8,60 για πλάκα. Είναι πολύ πιθανό να το κάνω στη Ρώμη, αλλά και να μην το κάνω τώρα, μέσα στη χρονιά πιστεύω μπορώ. Το έχω, το βλέπω», μας λέει ο πρωταθλητής μας που πάντως, εάν μπορούσε να διαλέξει, «χωρίς δεύτερη σκέψη θα διάλεγα το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ομως δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος πού θα βγει ένα τέτοιο άλμα».

Το ρεκόρ και η βαλβίδα

Τα στοιχειωμένα 8,66 του Λούη Τσάτουμα από το 2007 στην Καλαμάτα απειλούνται όλο και περισσότερο, με τον Μίλτο να μιλάει συχνά με τον κάτοχο του πανελλήνιου ρεκόρ.

«Ναι, μιλάω συχνά με τον Λούη, ενώ όταν είχα έρθει και στην Αθήνα ήταν στο γκρουπ του Πομάσκι και κάναμε και μαζί προπόνηση. Αυτό που μου έχει πει για εκείνο το άλμα είναι ότι ένιωθε καλά, του έκαναν όλα κλικ, κούμπωσε και βγήκε. Δεν γίνεται κάθε μέρα, αλλά το βλέπεις ότι σου πάνε όλα καλά. Προσωπικά θα ήθελα να το κάνω πριν καταργήσουν τη βαλβίδα. Ολοι είναι αντίθετοι, και οι μεγάλοι αθλητές, ακόμα και βετεράνοι – πρόσφατα ο Καρλ Λιούις πήρε θέση για το θέμα.

Νομίζω πως δεν θα μας ακούσουν, αλλά εάν εγώ ή κάποιος άλλος κάνει 8,70, ιδιαίτερα αν τα κάνουμε ταυτόχρονα ο Πίνοκ και εγώ, τότε θα μας ακούσουν. Καθώς έτσι δείχνουμε το πόσο θεαματικό είναι το αγώνισμα με τη βαλβίδα και πως κι έτσι μπορούν να βγουν μεγάλα άλματα. Είναι έξτρα κίνητρο λοιπόν να κάνω τώρα τη μεγάλη επίδοση».

Ο Μίλτος Τεντόγλου την τελευταία φορά που ήταν εκτός μεταλλίων ήταν το 2019.

«Από τότε είμαι πάντα μέσα στα μετάλλια και συνήθως πρώτος, αυτό μου δίνει και μεγάλη αυτοπεποίθηση για τους επόμενους αγώνες. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι μέσα στα μετάλλια πάντα. Σας λέω όμως ειλικρινά, αν κάνω άλμα στα 8,70 για παράδειγμα και βγω δεύτερος, θα είμαι πολύ ευτυχισμένος. Μου αρέσει που είναι ένα τόσο δυνατό πρωτάθλημα που δοκιμάζει τον εαυτό σου πριν από το μεγάλο ραντεβού στο Παρίσι».