Κλειστή δομή μεταναστών στο Σενγκίν της Αλβανίας κατασκευάζει η Ιταλία, μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως φαίνεται από φωτογραφίες που έχουν δημοσιεύσει αλβανικά μέσα ενημέρωσης η δομή είναι σχεδόν έτοιμη και φυλάσσεται από ιταλούς αστυνομικούς.

Ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι η Αλβανία υπέγραψε τη συμφωνία με την Ιταλία «από καρδιάς» για να βοηθήσει έναν μεγάλο σύμμαχο και φίλο, χωρίς να ζητήσει ούτε ένα ευρώ.

Ο Ράμα είπε ότι το χέρι για τη στέγαση μεταναστών απλώθηκε μόνο στην Ιταλία «για 1001 λόγους» και δεν μπορεί να γίνει για καμία άλλη γειτονική χώρα

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία επισκέφθηκε το κέντρο υποδοχής μεταναστών, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον αλβανικό λαό για τη βοήθεια που παρείχε.

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Ράμα και τον αλβανικό λαό για τη βοήθεια που μας έδωσαν για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, η οποία ελπίζω να αποτελέσει παράδειγμα για την ΕΕ» είπε η Μελόνι.

Η ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε τη στήριξη της προς την Αλβανία στην πορεία προς την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Αλβανία βρίσκεται κοντά στην Ιταλία, αναφέροντας τους 30 Αλβανούς γιατρούς που στάλθηκαν από την Αλβανία στη Λομβαρδία την περίοδο του Covid 19, την ώρα που η ιταλική περιοχή είχε παραλύσει από τα πολλά κρούσματα.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι υπέγραψαν στην Ιταλία τη συμφωνία για τη στέγαση στην Αλβανία των προσφύγων που φτάνουν στην Ιταλία, μέχρι να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους. Άμεσα ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή δομών φιλοξενίας στο Σενγκίν και το Gjadër.

Επί του παρόντος, η δομή υποδοχής μεταναστών στο λιμάνι του Σενγκίν έχουν αναλάβει οι ιταλικές αρχές και φυλάσσεται από την ιταλική αστυνομία. Εν τω μεταξύ, στο Gjadër συνεχίζεται η διαδικασία κατασκευής εγκαταστάσεων φιλοξενίας για μετανάστες.

Δείτε φωτογραφίες από τη δομή στο Σενγκίν: