Μια απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου απέκτησε πρόσβαση στο Διαδίκτυο για πρώτη φορά και οι ντόπιοι εθίστηκαν… στο πορνό.

Ο λόγος για τη φυλή Marubo της Βραζιλίας, η οποία μετρά περίπου 2.000 άτομα και έχει διχαστεί από την άφιξη της υπηρεσίας Starlink του Έλον Μάσκ, που συνέδεσε την απομακρυσμένη κοινότητα με το διαδίκτυο για πρώτη φορά.

«Όταν έφτασε, όλοι ήταν χαρούμενοι. Αλλά τώρα, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Οι νέοι έχουν τεμπελιάσει λόγω του διαδικτύου, μαθαίνουν τους τρόπους των λευκών», είπε η 73χρονη Τσαϊνάμα Μαρούμπο στη New York Post.

Κατά κανόνα οι Marubo είναι μία εξαιρετικά συντηρητική φυλή. Ακόμα και τα φιλιά σε δημόσια θέα θεωρούνται ταμπού, τουλάχιστον από τους γηραιότερους. Ωστόσο, μετά την άφιξη του internet κάθε έννοια ευπρέπειας και κοσμιότητας χάθηκε.

Πλέον, οι νεαροί της φυλής μοιράζονται μέσω των social media πορνογραφικά βίντεο, μεταξύ άλλων τύπων περιεχομένου.

«Όλοι είναι τόσο απορροφημένοι που μερικές φορές δεν μιλούν καν με την οικογένειά τους», δήλωσε ο Αλφρέντο, ένας από τους γηραιούς.

Τα μέλη της φυλής εθίστηκαν τόσο πολύ που η πρόσβασή τους στο διαδίκτυο περιορίστηκε σε δύο ώρες κάθε πρωί και πέντε ώρες κάθε βράδυ

«Άλλαξε τη ρουτίνα τόσο πολύ που…»

Η απομακρυσμένη κοινότητα υποδέχτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο το διαδίκτυο, περιμένοντας πως θα χρησίμευε ως μέσο επικοινωνίας για επείγοντα περιστατικά, όπως τραυματισμοί και δηλητηριάσεις, ώστε να βρίσκουν τα μέλη τους έγκαιρη περίθαλψη.

Τα μέλη μπορούν επίσης να μοιράζονται εκπαιδευτικούς πόρους με άλλες φυλές του Αμαζονίου και να συνδέονται με φίλους και συγγενείς που τώρα ζουν αλλού.

Εντούτοις, η χρήση του συνοδεύτηκε και από αρνητικές συνέπειες, όπως ότι εθίστηκαν στο Instagram και στο πορνό, με νέους άντρες και γυναίκες να ξοδεύουν ώρες στέλνοντας προσωπικές τους φωτογραφίες σε αγνώστους. Επίσης, αρκετοί έπεσαν θύματα διαδικτυακής απάτης.

«Άλλαξε τη ρουτίνα τόσο πολύ που ήταν επιζήμιο. Στο χωριό αν δεν κυνηγάς, δεν ψαρεύεις και δεν φυτεύεις, δεν τρως», τόνισε ο Αλφρέντο.

Ο αρχηγός Τσαϊνάμα είπε πως «όταν έφτασε το διαδίκτυο, όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Αλλά τώρα, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Οι νέοι έχουν τεμπελιάσει λόγω του διαδικτύου. Μαθαίνουν τους τρόπους των λευκών ανθρώπων». Αναγνώρισε όμως και τα οφέλη που απέκτησε η φυλή του, αναφέροντας στους δημοσιογράφους: «Σας παρακαλώ μη μας κόψετε το διαδίκτυο».