Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Τετάρτη τη Γερμανία ότι η χρήση των όπλων της από την Ουκρανία για να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας θα σηματοδοτούσε ένα «επικίνδυνο βήμα» και δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παράσχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε τρίτες χώρες για να πλήξουν δυτικούς στόχους. Μια τέτοια ενέργεια της Δύσης θα υπονομεύσει περαιτέρω τη διεθνή ασφάλεια και θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πολύ σοβαρά προβλήματα», είπε.

«Αυτό θα σηματοδοτούσε την άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε ο Πούτιν. Είπε ότι η ενέργεια της Γερμανίας θα μπορούσε να καταστρέψει τις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας.

«Τώρα αν χρησιμοποιήσουν πυραύλους για να πλήξουν εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος, θα καταστρέψουν εντελώς τις ρωσογερμανικές σχέσεις»

Η Γερμανία τήρησε πρόσφατα κοινή γραμμή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και επέτρεψε στην Ουκρανία να πλήξει ορισμένους στόχους σε ρωσικό έδαφος με τα όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που προμηθεύουν στο Κίεβο (έως 70 χιλιόμετρα σε ρωσικό έδαφος λένε οι «διαρροές»). Οι παραδόσεις γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία προκάλεσαν σοκ σε πολλούς στη Ρωσία, είπε.

Την Τετάρτη, ένας δυτικός αξιωματούχος και ένας Αμερικανός γερουσιαστής δήλωσαν ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικά όπλα για να πλήξει το εσωτερικό της Ρωσίας υπό την πρόσφατα εγκεκριμένη καθοδήγηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Επιτρέπει τη χρήση αμερικανικών όπλων για τον περιορισμένο σκοπό της υπεράσπισης του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. Ο αξιωματούχος δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να σχολιάσει δημόσια το ευαίσθητο θέμα και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

O Πούτιν θεωρεί πως η καταδίκη Τραμπ είναι το αποτέλεσμα της εμπλοκής των δικαστικών αρχών σε έναν πολιτικό αγώνα.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει, είπε ο Πούτιν σε ξένο δημοσιογράφο

Απαντώντας σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων για πρώτη φορά μετά την ορκωμοσία του τον περασμένο μήνα για πέμπτη θητεία, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι τίποτα δεν θα αλλάξει όσον αφορά τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το αν ο Τζο Μπάιντεν ή ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο. «Θα συνεργαστούμε με όποιον πρόεδρο κι αν εκλέξει ο αμερικανικός λαός», δήλωσε ο Πούτιν, μιλώντας στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Λέω απολύτως ειλικρινά, δεν θα έλεγα ότι πιστεύουμε ότι μετά τις εκλογές θα αλλάξει κάτι στη ρωσική γραμμή σχετικά με την αμερικανική πολιτική», πρόσθεσε. «Δεν το πιστεύουμε. Δεν πιστεύουμε πως θα συμβεί κάτι τόσο σοβαρό». Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η καταδίκη του Τραμπ για κακούργημα στη δίκη του για τα χρήματα που πήρε για να τα αποσιωπήσει την περασμένη εβδομάδα ήταν το αποτέλεσμα «της χρήσης του δικαστικού συστήματος ως μέρος του εσωτερικού πολιτικού αγώνα».

Ο Ρώσος ηγέτης αντιμετώπισε ερωτήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από ανώτερους διευθυντές διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, συμπεριλαμβανομένου του Associated Press, αν και στη συνεδρίαση κυριάρχησαν οι πάνω από δύο χρόνια μάχες στην Ουκρανία.

Στις πληροφορίες που αποκάλυψε ήταν και αυτές για τους αιχμαλώτους: Τουλάχιστον 1.300 Ρώσοι στρατιώτες κρατούνται, καθώς και 6.400 Ουκρανοί.

Καμία χώρα δεν ανακοινώνει επίσημα τις απώλειές της, όμως η Ουκρανία έχει τις πενταπλάσιες απώλειες σε σχέση με τη Ρωσία

Ερωτηθείς σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές απώλειες, ο Πούτιν είπε ότι καμία χώρα δεν θα αποκαλύψει αυτές τις πληροφορίες κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, αλλά ισχυρίστηκε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ότι οι απώλειες της Ουκρανίας είναι πέντε φορές μεγαλύτερες από εκείνες της Ρωσίας.

Είπε επίσης ότι η Ουκρανία έχει περισσότερους από 1.300 Ρώσους στρατιώτες σε αιχμαλωσία, ενώ περισσότεροι από 6.400 Ουκρανοί στρατιώτες κρατούνται στη Ρωσία. Οι ισχυρισμοί δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Ο Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει το ετήσιο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ως «βιτρίνα» για να διαφημίσει την ανάπτυξη της Ρωσίας και να αναζητήσει επενδυτές. Ενώ οι συναντήσεις με δημοσιογράφους αποτελούσαν μέρος προηγούμενων συνεδριών, είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος δέχεται ερωτήσεις από δυτικούς δημοσιογράφους από τότε που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία.

Πέρυσι, δεν προσκλήθηκαν δημοσιογράφοι από χώρες που η Ρωσία θεωρεί μη φιλικές -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης-  ενώ δυτικοί αξιωματούχοι και επενδυτές απέφυγαν επίσης τη σύνοδο μετά την επιβολή εκτεταμένων κυρώσεων στη Μόσχα για την Ουκρανία.