Λίγα 24ωρα πριν τις ευρωεκλογές η λήξη της καταστροφής στη Γάζα δεν φαίνεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των υποψηφίων για την Κομισιόν ή το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αποδεικνύοντας τα δύο μέτρα και σταθμά του μπλοκ.

Τη στιγμή που τα θεσμικά όργανα δαπανούν εκατομμύρια για να πείσουν τους Ευρωπαίους να προσέλθουν στις κάλπες, οι Βρυξέλλες τηρεί μια πολύ διαφορετική στάση την Παλαιστίνη συγκριτικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με ανάλυσή της στο Euobserver, η βραβευμένη δημοσιογράφος και αναλύτρια Σάντα Ισλάμ καταγγέλει την υποκρισία των Ευρωπαίων ηγετών έναντι του Παλαιστινιακού φιμώνοντας τις φωνές πολιτικών και δημοσιογράφων που υποστηρίζουν την παλαισινιακή υπόθεση.

«Ενώ οι Ουκρανοί πρόσφυγες έγιναν δεκτοί και η σημαία της χώρας κοσμεί κτίρια της ΕΕ και των εθνικών κτιρίων και, περιστασιακά, τα ρούχα που φορούσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen» λέει η Ισλάμ θα είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο και για τη Γάζα.

Η αντίδραση της ΕΕ στη Γάζα είναι το λιγότερο απογοητευτική, όπως αναφέρει η ίδια. «Παρά τις πρόσφατες αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, οι εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού της ΕΕ στο Ισραήλ δεν έχουν σταματήσει, οι εισαγωγές όπλων και τεχνολογίας επιτήρησης από το Ισραήλ συνεχίζονται και η συμφωνία ΕΕ-Ισραήλ δεν έχει ανεστάλη λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλιβερ Βαρχέλι έκανε λόγο για διπλή τιμή που συνάντησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γάλαντ, ακόμη και όταν ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζητά εντάλματα σύλληψης και των δύο ανδρών για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Παρά την πρόσφατη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και τη Σλοβενία, η φιλία της Ευρώπης στο Ισραήλ προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην παγκόσμια φήμη του μπλοκ.

Πολλοί φοβούνται ότι επιτρέποντας στο Ισραήλ να παραβιάζει τους διεθνείς νόμους, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν βλάψει θανάσιμα μια ήδη εύθραυστη παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

«Ναι, η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει απεγνωσμένα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και οι συνεισφορές έχουν ξαναρχίσει για την UNRWA. Αλλά μια τέτοια βοήθεια δεν μπορεί να γίνει φύλλο συκής για πολιτική αδράνεια» τονίζει η Ισλάμ.

Καταστολή στην ΕΕ

Η διακεκριμένη δημοσιογράφος καταγγέλει τα μέτρα καταστολής των Ευρωπαίων σε πολίτες που εκφράζονται υπέρ των Παλαιστινίων.

«Σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, κουβαλώντας την κόκκινη, πράσινη, ασπρόμαυρη παλαιστινιακή σημαία, φορώντας το παραδοσιακό ασπρόμαυρο keffiyeh μπορεί να σημαίνει προειδοποίηση [από λογοκριτές], πρόστιμο ή κράτηση από την αστυνομία.

Στη Eurovision, ο Σουηδός τραγουδιστής Eric Saade , δέχθηκε επίπληξη επειδή φόρεση keffiyeh στον καρπό του.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετέχουν σε αγρυπνίες υπέρ της Γάζας έξω από την Επιτροπή της ΕΕ και το Συμβούλιο Υπουργών κάθε Πέμπτη λένε ότι τα keffiyeh τους δέχονται συχνά ψυχρά βλέμματα και άσχημα σχόλια από εκείνους που βλέπουν το κασκόλ ως «πρόκληση».

Ορισμένοι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι έχασαν τις δουλειές τους λόγω της υποστήριξής τους στα δικαιώματα των Παλαιστινίων ή της κριτικής στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Τα αιτήματα για τη δημιουργία καθεστώτος βίζας τύπου Ουκρανίας για Παλαιστίνιους που έχουν εγκλωβιστεί στη Γάζα ή για ταχεία οικογενειακή επανένωση για όσους έχουν συγγενείς στην Ευρώπη δεν τηρούνται.

«Κι όμως, ενώ οι ηγέτες τους προσπαθούν να κοιτάξουν από την άλλη πλευρά, πολλοί άνθρωποι νοιάζονται» γράφει η Ισλάμ η οποία πιστεύει ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν τρόπο για να διορθωθεί η κατρακύλα στην ΕΕ.