Ενώπιον δικαστηρίου στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ παρουσιάστηκε χθες ο 54χρονος Χάντερ Μπάιντεν, γιος του αμερικανού προέδρου, για να αντιμετωπίσει τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, στην πιο ακατάλληλη στιγμή, τέσσερις μέρες μετά την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι η πρώτη φορά που γιος εν ενεργεία προέδρου οδηγείται στο δικαστήριο και μάλιστα για ποινικά αδικήματα. Εάν καταδικαστεί αντιμετωπίζει την πιθανότητα να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 25 ετών εφόσον αποδειχθεί ότι είχε πει ψέματα για τον εθισμό του στα ναρκωτικά όταν συμπλήρωσε έντυπο για την αγορά όπλου τον Οκτώβριο του 2018. Ο ίδιος δήλωσε αθώος. Αναλυτές υπογραμμίζουν όμως ότι η δίκη δύσκολα θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τον πρόεδρο, ο οποίος θέλει να εστιάσει στην καταδίκη του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.

Παρούσα η Πρώτη Κυρία

Η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, η σύζυγος του Χάντερ, Μελίσα Κοέν Μπάιντεν, και η ετεροθαλής αδελφή του Ασλεϊ ήταν μαζί του στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Η Τζιλ και εγώ αγαπάμε τον γιο μας και είμαστε τόσο περήφανοι γι’ αυτό που είναι σήμερα» ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι πολλές οικογένειες έχουν αγαπημένους δικούς τους ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει κάποιον εθισμό.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η υπόθεση αναμένεται να επικεντρωθεί στην πολυετή χρήση κοκαΐνης και τον εθισμό του Χάντερ Μπάιντεν, θέματα που έχει συζητήσει δημόσια και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της αυτοβιογραφίας του, που κυκλοφόρησε το 2021. Οι εισαγγελείς θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι ο Χάντερ Μπάιντεν εν γνώσει του είπε ψέματα όταν σημείωσε το «όχι» δίπλα σε μια ερώτηση σε έγγραφο για την αγορά όπλου, απαντώντας για το αν είναι χρήστης παράνομων ουσιών.

Οι εισαγγελικές Αρχές ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν στοιχεία που έχουν συλλεγεί από το τηλέφωνο και τον λογαριασμό iCloud του Χάντερ Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών του να κάνει χρήση κρακ και ανταλλαγής μηνυμάτων με εμπόρους ναρκωτικών. Επίσης μπορεί να καλέσουν ως μάρτυρα την πρώην σύζυγό του, η οποία τον κατηγόρησε κατά τη διαδικασία έκδοσης του διαζυγίου τους το 2017 για σπατάλη χρημάτων σε ναρκωτικά, αλκοόλ και πόρνες. Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Χάντερ Μπάιντεν θα επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι είχε ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα απεξάρτησης πριν αγοράσει το όπλο ώστε η απάντησή του στο έντυπο αγοράς όπλου να θεωρηθεί αληθής.

Ενας κομβικός μήνας

Οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου πέρασαν χρόνια προσπαθώντας μάταια να βρουν στοιχεία διαφθοράς στις σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματικών συναλλαγών του Χάντερ Μπάιντεν στο εξωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της εργασίας του για ουκρανική εταιρεία ενέργειας – και της πολιτικής εξουσίας του πατέρα του.

Τώρα όμως σε έναν κομβικό μήνα για την προεκλογική του εκστρατεία, όπου ο Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στο εξωτερικό και μεγάλη εκδήλωση στην Καλιφόρνια με τον Τζορτζ Κλούνι, την Τζούλια Ρόμπερτς και τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, η δίκη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Ειδικά αν η ετυμηγορία έρθει την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος θα ετοιμάζεται για το κρίσιμο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ στο τέλος Ιουνίου.

Και τα προβλήματα των Μπάιντεν δεν έχουν τελειωμό αφού μια δεύτερη δίκη του Χάντερ, για φορολογικά αδικήματα, θα ξεκινήσει στην Καλιφόρνια στις 5 Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών.